Της Τατιάνας Ψαριανού, αντιπροέδρου της εταιρείας Γραφείο Ψαριανού Α.Ε., Λογιστές – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
ΠΟΛΥ συχνά, στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί παγκοσμίως, παρατηρείται η μετακίνηση στελεχών από το ένα κράτος στο άλλο. Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας και απαιτείται η γνώση των φορολογικών κανόνων που διέπουν τη μετακίνηση αυτή και των προϋποθέσεων που υπάρχουν, προκειμένου το άτομο αυτό να τύχει της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις.
ΒΑΣΕΙ της παρ.1, του άρθρου 5Γ, του Ν.4172/2013, το οποίο ισχύει από 01/01/2021, «Ο φορολογούμενος, φυσικό πρόσωπο, που μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπάγεται σε φορολόγηση, όπως ορίζεται στην παρ. 2, για το εισόδημα από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα …, εφόσον σωρευτικά:
α) δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα πέντε (5) από τα έξι (6) έτη πριν από τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας του στην Ελλάδα,
β) μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία από κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή από κράτος με το οποίο είναι σε ισχύ συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα,
γ) παρέχει υπηρεσίες στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 12, που ασκείται είτε σε ημεδαπό νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα είτε σε μόνιμη εγκατάσταση αλλοδαπής επιχείρησης στην Ελλάδα και
δ) δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα τουλάχιστον για μία διετία».
ΣΥΜΦΩΝΑ με την παρ.2, του ίδιου άρθρου, «Εφόσον η αίτηση του φορολογούμενου … γίνει δεκτή, το φυσικό πρόσωπο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης … για το πενήντα τοις εκατό (50%) του εισοδήματός του από μισθωτή εργασία που αποκτά στην Ελλάδα μέσα στο φορολογικό έτος …».
ΣΤΗΝ παρ.6, της ίδιας διάταξης ορίζεται ότι τα παραπάνω «εφαρμόζονται αποκλειστικά για την πλήρωση νέων θέσεων εργασίας». Βάσει της παρ.3, του άρθρου 5Γ, του Ν.4172/2013, «για ανάληψη υπηρεσίας που λαμβάνει χώρα μέχρι και την 2α Ιουλίου του εκάστοτε έτους, η αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται για το έτος ανάληψης υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του έτους αυτού…
Για ανάληψη υπηρεσίας που λαμβάνει χώρα μετά την 2α Ιουλίου του εκάστοτε έτους, η αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος άρθρου υποβάλλεται για το επόμενο έτος από την ανάληψη υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του έτους αυτού.
Εντός εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της αίτησης η Φορολογική Διοίκηση εξετάζει την αίτηση και εκδίδει απόφαση, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, αναλόγως της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων της παρ.1».
Η ΕΓΚΡΙΤΙΚΗ Απόφαση της Φορολογικής Διοίκησης έχει διάρκεια από το Φορολογικό Έτος εντός του οποίου υποβάλλεται η Αίτηση και για συνολικά επτά (7) Φορολογικά Έτη, δεδομένου ότι συνεχίζουν να πληρούνται τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα της παρ.1, του άρθρου 5Γ, ήτοι το Φυσικό Πρόσωπο να παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης και να δηλώνει ότι θα παραμείνει στην Ελλάδα για τουλάχιστον μία διετία.
Εφόσον έστω ένα από τα δύο δεν ισχύει, τότε η ευεργετική φορολογική του μεταχείριση παύει από το οικείο έτος και στο εξής.
ΜΕΤΑ το πέρας αυτού του διαστήματος, των επτά (7) Φορολογικών Ετών, το Φυσικό Πρόσωπο παύει να έχει δικαίωμα περαιτέρω υπαγωγής στις εν λόγω ευεργετικές διατάξεις και φορολογείται με τις Γενικές Διατάξεις Φορολογίας Εισοδήματος.
ΣΥΝΕΠΩΣ, εφόσον ένα Στέλεχος είχε για τουλάχιστον πέντε από τα προηγούμενα έξι έτη τη Φορολογική του Κατοικία σε κράτος μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ ή σε συνεργάσιμο κράτος -με το οποίο υφίσταται ενεργή συμφωνία διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας με την Ελλάδα-, επαναπατριστεί στην Ελλάδα, προκειμένου να εργαστεί σε επιχείρηση ως μισθωτός για κάλυψη νέας θέσης εργασίας, και δηλώσει ότι σκοπεύει να παραμείνει στη χώρα για τουλάχιστον μία διετία, πληροί τις προϋποθέσεις υπαγωγής του στις ευεργετικές διατάξεις του άρθρου 5Γ, του Ν.4172/13, ώστε να επωφεληθεί από τη μειωμένη φορολόγησή του κατά 50% έως και για επτά έτη, αφού πρώτα λάβει Εγκριτική Απόφαση στη σχετική Αίτηση που θα υποβάλει στη Φορολογική Διοίκηση.