Skip to main content

Εύη Χριστοφιλοπούλου: Οι μεγάλες προκλήσεις για μια ισχυρότερη Ευρώπη

Οι προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν λυδία λίθο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ευρώπη

Της Εύης Χριστοφιλοπούλου, υποψήφιας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη Νέα Δημοκρατία

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις που απαιτούν άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες.

Ζητήματα όπως η ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή, η πράσινη μετάβαση  και η παγκόσμια επιρροή της Ευρώπης θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την Ένωση.

Σε μια εποχή γεωπολιτικών απειλών, εν μέσω ενός ασταθούς διεθνούς περιβάλλοντος, η Ευρώπη οφείλει κατ’ αρχάς να θωρακιστεί αμυντικά, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η δημιουργία μιας πραγματικής αμυντικής ένωσης, με κοινές δυνάμεις και στρατηγική, θα ενισχύσει σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή είναι αυτονόητο ότι η Ένωση στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις των κρατών-μελών, ιδίως εκείνων που βρίσκονται στην περιφέρειά της.

Η έκδοση ενός ευρωομολόγου αφιερωμένου στην άμυνα θα συνέβαλε όχι μόνο στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και στην εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης και εν τέλει στην προοπτική μιας πραγματικά ισχυρής και ενωμένης Ευρώπης.

ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των αμυντικών δαπανών συνέχεται η επανεξέταση των δημοσιονομικών κανόνων σε ενωσιακό επίπεδο.

Είναι σαφές ότι η πρόταξη της ασφάλειας δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής και της στήριξης των πιο αδύναμων συμπολιτών μας.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να προτεραιοποιηθεί η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών (μαζί με δαπάνες για κρίσιμες πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις) από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

Η παρέμβαση αυτή θα εξασφαλίσει -σε εθνικό επίπεδο- τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο για μειώσεις φόρων, κοινωνική πολιτική και στήριξη των πολιτών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση.

ΕΞΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΗ πρόκληση είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η στήριξη της βιομηχανίας και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη.

Χρειαζόμαστε μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, που θα δημιουργεί περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Αυτό προϋποθέτει την ισχυροποίηση της οικονομίας της Ε.Ε. με στοχευμένα μέτρα, όπως φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις, την προστασία των θέσεων εργασίας σε κλάδους που επηρεάζονται από την ψηφιακή μετάβαση και την παγκόσμια αναδιάρθρωση των εμπορικών ροών, τη στήριξη των επιχειρήσεων με στοχευμένα χαμηλότοκα δάνεια και προγράμματα κατάρτισης (ιδίως σε ψηφιακές δεξιότητες), καθώς και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης μέσω της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ δέσμη μέτρων θα πρέπει να ενταχθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο που θα χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα με έμφαση στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, στηρίζοντας τη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή που βρίσκονται υπό διαρκή απειλή από τον ανταγωνισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Εξίσου ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της παραγωγικής βάσης της Ευρώπης είναι η προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών μέσω εμπορικών συμφωνιών και αντισταθμιστικών μέτρων.

Ενώ η πράσινη μετάβαση και η αειφορία είναι επιτακτικές ανάγκες, θα πρέπει να δοθεί επαρκής χρόνος και στήριξη στους αγρότες για την ομαλή προσαρμογή τους στο πλαίσιο αναγκαίας αναδιάρθρωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια ορισμένα βήματα για την πράσινη μετάβαση επισπεύστηκαν χωρίς να συνυπολογιστεί το δυσανάλογο κόστος για τους αγρότες.

Τα ευρωπαϊκά όργανα λήψης αποφάσεων έχουν χρέος αφενός να επιταχύνουν θετικές δράσεις όπως η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η θέσπιση οικονομικών αντικινήτρων (όπως π.χ. ο φόρος άνθρακα) στις εισαγωγές από χώρες χαμηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων, και μεγαλύτερες επενδύσεις στην καινοτόμο πράσινη τεχνολογία, αφετέρου, όμως, να διασφαλίσουν ότι η πράσινη μετάβαση θα υλοποιηθεί με ρεαλιστικούς ρυθμούς και παράλληλη οικονομική στήριξη, ώστε να μη διαταραχθεί η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού πρωτογενούς τομέα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα, ρεαλισμό και μακροπρόθεσμη στρατηγική, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ασφαλή, ευημερούσα, ανθεκτική, περιβαλλοντικά βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους πολίτες της.

Η ΕΠΙΤΕΥΞΗ των φιλόδοξων αυτών στόχων απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και συντονισμένη δράση σε επίπεδο Ε.Ε. Οι προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν λυδία λίθο για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η Ευρώπη και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ, λοιπόν, σε μια καθοριστική καμπή. Είτε η Ε.Ε. θα προχωρήσει μπροστά με αποφασιστικότητα και ενότητα ως ισχυρός παίκτης στην παγκόσμια σκηνή, είτε θα συνεχίσει να υπολείπεται των προσδοκιών των Ευρωπαίων πολιτών, εγκλωβισμένη σε αλυσιτελείς διαφωνίες και δυσλειτουργικές δομές.

Καλώ όλες και όλους τους συμπατριώτες μας να συμπορευθούμε με το ΕΛΚ, στην οδό της προόδου, της ισχύος και της δικαιοσύνης για την Ευρώπη.