Skip to main content

Η επιχειρηματικότητα των γυναικών στην Ε.Ε.

63% των γυναικών δηλώνουν ότι η μητρότητα επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική τους εξέλιξη

Της Ιωάννας Σπανομάρκου, παραγωγού, μουσικοσυνθέτριας, επιχειρηματία (υποψήφιας ευρωβουλευτή με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου)

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ενδυνάμωση των γυναικών είναι ζωτικής σημασίας από οικονομική, επιχειρηματική και δεοντολογική άποψη. Η επιχειρηματικότητα των γυναικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τις σύγχρονες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 34,4% των αυτοαπασχολούμενων στην Ε.Ε. και το 30% των επιχειρηματιών που ιδρύουν νεοφυείς επιχειρήσεις είναι γυναίκες.

Η αυτοαπασχόληση και το επιχειρείν είναι πολλές φορές η μοναδική διέξοδος για τις γυναίκες που έχουν οικογένεια με μικρά παιδιά και παλεύουν να υποστηρίξουν τα οικονομικά του νοικοκυριού.

Ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία, με την αύξηση της ακρίβειας, είναι απαραίτητο να υπάρχει διπλή πηγή εισοδήματος στο σπίτι για την ευημερία της οικογένειας.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την έρευνα του ΙΟΒΕ για τον Απρίλιο του 2024, το 61% των νοικοκυριών «μόλις που τα βγάζουν πέρα» και το 83% των νοικοκυριών δεν θεωρούν πιθανό το σενάριο αποταμίευσης, γιατί ουσιαστικά δεν τους περισσεύει τίποτα. Το οικογενειακό εισόδημα αυτό εξυπηρετεί κυρίως τις καταναλωτικές δαπάνες, με περιορισμό εξόδων στα απολύτως απαραίτητα. Είναι προφανές ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των γυναικών θα συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην τόνωση της οικονομίας και της ευρωπαϊκής ανάκαμψης, στο βιοτικό επίπεδο, καθώς και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 63% των γυναικών δηλώνουν ότι η μητρότητα επηρεάζει αρνητικά την επαγγελματική τους εξέλιξη.

Ειδικά οι γυναίκες σε αγροτικές και μειονεκτούσες περιοχές έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισέλθουν στην επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση, σε σύγκριση με τις γυναίκες σε αστικές και οικονομικά ευημερούσες περιοχές.

Παράλληλα, η αυτοαπασχόληση των γυναικών σε αγροτικές περιοχές είναι ελαφρώς υψηλότερη σε σύγκριση με το σύνολο των περιοχών, ενώ διαχειρίζονται το 30% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ε.Ε. Οι επιχειρήσεις που διοικούνται από γυναίκες στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) έχουν κατά 96% καλύτερες επιδόσεις στην παραγωγικότητα του κεφαλαίου, σε σύγκριση με τις εταιρείες που διοικούνται από άνδρες.

ΠΟΛΛΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ χάνουν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της περιόδου εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννα, καθώς εξωθούνται σε παραίτηση, ακόμα και από πολυετείς καριέρες. Ανάμεσα στους συχνότερους λόγους είναι οι επιπλοκές της εγκυμοσύνης που τις αναγκάζουν να μένουν κλινήρεις, ιατρικοί λόγοι, αλλά και ότι δεν υπάρχει επάρκεια θέσεων σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, όπως και ότι το ωράριο των σταθμών και των σχολείων είναι ασύμβατο με αυτό της εργασίας τους.

Ειδικά στις μονογονεϊκές οικογένειες απαιτούνται ελαστικά ωράρια, στα οποία μια γυναίκα επιχειρηματίας μπορεί να αντεπεξέλθει καλύτερα και να προγραμματίσει και να εξυπηρετήσει το μεγάλωμα των παιδιών της, χωρίς τα υπολείμματα κοινωνικού αποκλεισμού που υφίστανται οι γυναίκες μισθωτές.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες, η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι πηγή βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είναι ένα δραστήριο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού στην οικονομία, που δεν αξιοποιείται επαρκώς.

Είναι αναγκαίο να δοθεί έμφαση στην υποστήριξη και την ενίσχυση αυτής της πηγής μεγέθυνσης, για την προαγωγή της οικονομικής ενδυνάμωσης και της ανεξαρτησίας των γυναικών.

ΠΑΡΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ αύξηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις και εμπόδια, που τις εμποδίζουν να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους.

Οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων και τα έμφυλα στερεότυπα συνεχίζουν να επηρεάζουν την κατανομή των εργασιών και την πρόσβαση σε πόρους και δυνατότητες στον χώρο της επιχειρηματικότητας.

Η μη αμειβόμενη εργασία παροχής φροντίδας και η οικιακή εργασία αποτελούν σημαντικό μέρος της εργασίας που εκτελούν οι γυναίκες, προκαλώντας ανισότητες στην αγορά εργασίας και στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.

Επιπλέον, η πανδημία του COVID-19 επηρέασε δυσανάλογα τις γυναίκες, ιδίως αυτές που εργάζονται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας και σε γυναικοκρατούμενους τομείς. Αυτό οφείλεται στην αύξηση των ευθυνών φροντίδας και των οικιακών ευθυνών, καθώς και στους περιορισμούς που επέβαλαν τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού.

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ αυτές απαιτούν συλλογική δράση για ν’ αντιμετωπιστούν. Είναι αναγκαίο να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα των γυναικών με προγράμματα και πολιτικές, που θα προάγουν την ισότητα και την πρόσβασή τους σε πόρους και ευκαιρίες.

Η προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των γυναικών σε τομείς που συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, καθώς και η δημιουργία δικτύων υποστήριξης και μέντορα μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων και της αυτοπεποίθησής τους.

Επιπλέον, οι πολιτικές που προωθούν την ισότητα στον χώρο εργασίας και την εξάλειψη των διακρίσεων στην αγορά εργασίας είναι απαραίτητες για τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα των γυναικών.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, η επιχειρηματικότητα των γυναικών αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

Ωστόσο, για να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό αυτό, απαιτούνται πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα υποστηρίξουν την ισότητα και την πρόσβαση των γυναικών σε πόρους και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.