Τoυ Αντώνιου Ντακανάλη, καθηγητή & επικεφαλής ερευνητή Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας, Πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου, μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ψυχικής Υγείας & της Διεθνούς Ακαδημίας Ψηφιακής Ιατρικής
ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΕΣ εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για έξυπνα κινητά τηλέφωνα ενισχύουν την ψυχική υγεία και ευημερία των εργαζομένων, προσφέροντας εξατομικευμένες, ολιστικές και κλινικά τεκμηριωμένες λύσεις ευεξίας, που είναι προσβάσιμες σε όλους, οποτεδήποτε και από οπουδήποτε.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ; Ουσιαστικά, συλλέγουν δεδομένα, όπως το ιστορικό υγείας, οι συνήθειες του τρόπου ζωής, καθώς και χαρακτηριστικά που συνδέονται στενά με την ψυχική κατάσταση του χρήστη, όπως η ποιότητα και ποσότητα ύπνου και διατροφής, τα επίπεδα στρες και οι διακυμάνσεις της διάθεσης μέσω απαντήσεων σε απλές ερωτήσεις στο κινητό ή ακόμα και, σε πιο προχωρημένο επίπεδο, ανάλυσης των χαρακτηριστικών της ομιλίας, δηλαδή ρυθμό, τόνο και ένταση της φωνής. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι τα συμπεράσματα εξάγονται από τον τρόπο και όχι από το περιεχόμενο της ομιλίας.
ΜΕΣΩ της ανάλυσης αυτών των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, οι καινοτόμες εφαρμογές μπορούν όχι απλά να εντοπίζουν έγκαιρα και έγκυρα συμπτώματα ψυχικής δυσφορίας και εξουθένωσης, όπως άγχος, κατάθλιψη και το γνωστό burnout, αλλά και να παρέχουν στοχευμένες συστάσεις, κλιμακωτή υποστήριξη και αποτελεσματικές παρεμβάσεις ευθυγραμμισμένες με τις εκάστοτε ανάγκες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε χρήστη, για κάθε πτυχή της ζωής, σωματική, ψυχική, επαγγελματική και κοινωνική.
ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ αυτές τις καινοτόμες εφαρμογές, που θα είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα σύντομα, σαν ένα google map, που ανιχνεύει σε πραγματικό χρόνο το επίπεδο της ψυχοσωματικής μας ευεξίας, και που ανάλογα μας δίνει εξατομικευμένη καθοδήγηση για ποιοτικότερο ύπνο, ορθή ενσωμάτωση σωματικής δραστηριότητας και αλλαγή διατροφικών συνηθειών ή για τεχνικές μείωσης του στρες και διαχείρισης δυσλειτουργικών σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών.
ΤO ΒΑΣΙΚΟ πλεονέκτημα αυτών των εφαρμογών είναι ότι φροντίζουν εξατομικευμένα την ψυχική υγεία και ολιστική ευεξία όλων των εργαζομένων, και όχι μόνο όσων είναι στο κόκκινο, δηλαδή σε κρίση, κατάσταση που συνεπάγεται δραματική μείωση της παραγωγικότητας και απαιτεί πρόσβαση σε επαγγελματία υγείας. Η απώλεια παραγωγικότητας λόγω στρες, κατάθλιψης ή burnout έχει υπολογιστεί ότι κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1,3 τρισ. δολάρια ετησίως.
ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, παρεμβαίνουν τη σωστή στιγμή, με το σωστό επίπεδο υποστήριξης και τα σωστά εργαλεία, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ατόμου και στη φάση στην οποία βρίσκεται, υποστηρίζοντας όλους τους εργαζομένους, όχι απλώς να μη φτάσουν στο κόκκινο, αλλά προχωρούν ένα βήμα παρακάτω, βοηθούν τους ανθρώπους να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν. Μάλιστα, η χρήση τους επιδρά θετικά, σε παράγοντες που έχουν σημασία στον εργασιακό χώρο και στην προσωπική ζωή, όπως η μείωση των απουσιών και του στρες, η βελτίωση της ποιότητας ζωής, της εργασιακής δέσμευσης, αλλά και της παραγωγικότητας.
ΣΤΟΧΟΣ πλέον δεν είναι απλώς η επιβίωση στον ψηφιακό κόσμο μέσω αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων για την κάλυψη βασικών αναγκών, όπως η εξ αποστάσεως εργασία, αλλά η αξιοποίηση της τεχνολογίας με τρόπο που ενισχύει την ψυχική υγεία και ολιστική ευεξία όλων και του καθενός ξεχωριστά, εξατομικευμένα! Άκρως εφικτό και αναγκαίο σήμερα, αφού 1 εργαζόμενος στους 5 υποφέρει και δυσλειτουργεί.