Της Νάντιας Σταυρογιάννη, προέδρου Επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
ΑΚΟΜΗ και σήμερα, έχοντας ήδη διατρέξει το πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, ενός αιώνα που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προόδους, υψηλές ταχύτητες και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών παραμένει σημαντικό ζητούμενο, παρά τις νομοθετικές παρεμβάσεις και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, αλλά και τις βελτιώσεις που ομολογουμένως παρατηρούνται.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ είναι αμείλικτοι και περιγράφουν αντικειμενικά την ισχύουσα κατάσταση, η οποία δεν είναι όσο θα θέλαμε ενθαρρυντική. Ενδεικτικά, παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί των νέων γυναικών που εισέρχονται και αποφοιτούν από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ξεπερνούν τους αντίστοιχους αριθμούς των νέων ανδρών, οι γυναίκες παραμένουν ακόμη εκτός STEM, καθώς οι βασικές ακαδημαϊκές επιλογές τους εξακολουθούν να εστιάζονται σε τομείς των ανθρωπιστικών σπουδών.
Επίσης, αν και πληθαίνει η παρουσία τους σε ηγετικές και διευθυντικές θέσεις επιχειρήσεων, το σχετικό ποσοστό παραμένει χαμηλό, αφού μόνον 39 στις 100 επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί το 30%, περίπου, των θέσεων αυτών σε γυναίκες.
Ακόμη, αν και η σχέση των γυναικών με τις ανώτατες σπουδές είναι πολύ ενθαρρυντική (στην Ευρωπαϊκή Ένωση 58% των πανεπιστημιακών αποφοίτων είναι γυναίκες), μόνον 20% των ηγετικών θέσεων των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων κατέχονται από γυναίκες.
Αντίστοιχες είναι οι αναλογίες που χαρακτηρίζουν την παρουσία των γυναικών σε υψηλές θέσεις της πολιτικής και βέβαια του επιχειρείν.
Ποια είναι τα εμπόδια που ανακόπτουν την πορεία της γυναίκας και την εξέλιξή της σε καίριες θέσεις που πραγματικά της αξίζουν;
ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ είναι πολλά. Πιστεύω ότι συνδέονται με την παραδοσιακή κουλτούρα της ελληνικής οικογένειας, που, ίσως ακόμη, σίγουρα μέχρι και πρόσφατα, επεφύλασσε στα κορίτσια ένα μάλλον συντηρητικό όνειρο ή σχέδιο ζωής, αυτό της συζύγου και της μητέρας, μόνον ή πρωταρχικά. Επίσης, είναι η περίοδος της τεκνοποίησης και της μητρότητας που ανακόπτει την πορεία της γυναίκας προς τους στόχους της και την αποσύρει από την αγορά εργασίας, είτε πρόσκαιρα είτε για μεγαλύτερο διάστημα. Εκεί κινδυνεύει να χάσει το «νήμα».
Ως Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, γνωρίζουμε καλά τα προηγούμενα προβλήματα, αφού και εμείς, ως γυναίκες, τα έχουμε βιώσει και εξακολουθούμε να τα βιώνουμε, αναζητώντας διαρκώς τις πιο καλές ισορροπίες μέσα στις ίδιες τις οικογένειές μας, αλλά και στους πολυσχιδείς ρόλους που αναλαμβάνουμε ως σύζυγοι, σύντροφοι, μητέρες, στελέχη, επιχειρηματίες.
ΕΧΟΝΤΑΣ, επομένως, άμεση γνώση των προβλημάτων αυτών, και με τη σθεναρή υποστήριξη του ΕΕΑ -το οποίο είναι το πρώτο επιμελητήριο που είχε πρόεδρο γυναίκα, την κ. Σοφία Οικονομάκου, αλλά και το πρώτο που σύστησε Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και ανέλαβε σειρά πρωτοβουλιών- θέλουμε να παρακινήσουμε όλες τις γυναίκες, μέσα από πολλές δράσεις στήριξής τους, να εισέλθουν στο επιχειρείν, να παραμένουν εξελισσόμενες σε αυτό, να αναπτύσσονται και να προοδεύουν συνεχώς μέσα από τα κατάλληλα εφόδια και «εργαλεία», συμβουλευτικά, καθοδηγητικά, χρηματοδοτικά κ.ά.
Θέλουμε να στηρίξουμε την παρουσία των γυναικών στους κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας που επιλέγουν και να βοηθήσουμε ώστε να αναπτυχθούν σε αυτούς.
Θέλουμε να διευκολύνουμε, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες επιχειρηματίες να φθάνουν στην πολιτεία, προκειμένου να επιλύονται άμεσα και αποτελεσματικά, με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Την ίδια στιγμή θέλουμε να συμβάλουμε ώστε να ακουσθεί πιο δυνατά η ελληνική γυναικεία φωνή στους θεσμούς της Ε.Ε. και η σύγχρονη Ελληνίδα να καρπωθεί τα ευεργετήματα που προσφέρουν οι νόμοι και τα προγράμματα άλλων χωρών και ακόμη δεν έχουν θεσπιστεί στην Ελλάδα.
Θέλουμε να βοηθήσουμε να ξεπερασθούν οι αναστολές που υπάρχουν, να δώσουμε τα πρότυπα στις γυναίκες και να τις παρακινήσουμε να τολμούν, να αναπτύσσονται, να εξελίσσονται και να προοδεύουν.
ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ εκδήλωση που διοργανώνει το ΕΕΑ και η Επιτροπή μας, στις 29 Μαΐου 2024, στις 17:00, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με θέμα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Τα συστατικά της επιτυχίας», θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα καίρια ερωτήματα που μας απασχολούν ως σύγχρονες γυναίκες, στελέχη και επιχειρηματίες:
1. Γιατί οι γυναίκες διστάζουν να μπουν στον επιχειρηματικό στίβο;
2. Ποια στοιχεία τις κάνουν να ξεχωρίζουν όταν το τολμούν;
3. Ποια είναι τα αντικίνητρα και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;
4. Ποιες παρεμβάσεις χρειάζονται για να ενδυναμωθεί η θέση τους στον κόσμο των επιχειρήσεων;
Οι απόψεις και οι εμπειρίες διακεκριμένων επιχειρηματιών, επιστημόνων και πολιτικών, που θα εκφρασθούν, θα είναι καίριες και ικανές να προσφέρουν τις πιο άρτιες και εμπεριστατωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τη σύγχρονη γυναίκα, στη διαδρομή της προς την πρόοδο, την ανάπτυξη και την καταξίωση που της αξίζει.