Της Τατιάνας Ψαριανού, αντιπροέδρου της εταιρείας Γραφείο Ψαριανού Α.Ε., Ελεγκτές – Σύμβουλοι Επιχειρήσεων
ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ θέματα φορολόγησης -αλλά και ασφαλιστικών εισφορών- διανεμόμενων κερδών των Ανωνύμων Εταιρειών και, ειδικά, αυτά που προορίζονται προς τα φυσικά πρόσωπα, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, υπό μορφή αμοιβών.
ΕΔΩ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να γίνει διάκριση μεταξύ των αμοιβών που αφορούν τη συμμετοχή των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και, γενικά, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς την εταιρεία, μέσω της ενεργού συμμετοχής του φυσικού προσώπου στο διοικητικό αυτό Όργανο της επιχείρησης, και των υπηρεσιών που παρέχονται συστηματικά σε συγκεκριμένα αντικείμενα εργασιών -λόγω ειδικών γνώσεων-, όπως π.χ. η απασχόληση μέλους του Δ.Σ. στο οικονομικό τμήμα, με την ιδιότητα του λογιστή ή του οικονομικού διευθυντή, σε τακτική ή έκτακτη βάση, που, προφανώς, ενεργεί και προσιδιάζει η εργασία του με εκείνη του μισθωτού ή του ελεύθερου επαγγελματία και φορολογείται ανάλογα με τη σχέση εργασίας, εξαρτημένης ή ανεξάρτητης.
ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΗ περίπτωση, πρόκειται για αμοιβές φυσικών προσώπων, μελών του Δ.Σ., που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσω της συμμετοχής τους στο Όργανο αυτό της διοίκησης, κατά τις συνεδριάσεις του. Επίσης, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα ποσά που λαμβάνουν τα φυσικά πρόσωπα, μέλη του Δ.Σ., προέρχονται από τα φορολογημένα κέρδη της επιχείρησης – τα οποία έχουν φορολογηθεί με συντελεστή 22%.
ΣΤΗΝ ΠΟΛ. 1042/15 αναφέρεται ότι «στην έννοια του μερίσματος εμπίπτει, μεταξύ άλλων, κάθε διανομή κερδών, … και οι αμοιβές που καταβάλλονται με οποιαδήποτε μορφή στα μέλη Δ.Σ., διαχειριστές και εργατοϋπαλληλικό προσωπικό από τα κέρδη του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας (σχετ. το αριθμ. πρωτ. Δ12Α 1046040 ΕΞ 2014/14.3.2014 έγγραφό μας). … Η παρακράτηση φόρου επί των μερισμάτων εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση σε περίπτωση που αυτός που λαμβάνει την ως άνω πληρωμή, η οποία υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, είναι ημεδαπό φυσικό πρόσωπο».
ΣΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Δ12Α 1046040 ΕΞ 2014/14.3.2014, διευκρινίζεται ότι «… αμοιβή μελών του Δ.Σ. που προκύπτει από κέρδη ανώνυμης εταιρείας αποτελεί μέρισμα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 36 του ν. 4172/2013, και υπόκειται σε παρακράτηση φόρου … με βάση τις διατάξεις των άρθρων 62 και 64 του ίδιου πιο πάνω νόμου. Με την παρακράτηση φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, για τη συγκεκριμένη αμοιβή, των φυσικών προσώπων μελών Δ.Σ.».
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, οι αμοιβές που δίνονται σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών από τα κέρδη της εταιρείας φορολογούνται ως μερίσματα, ήτοι με συντελεστή 5% και εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης.
ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ 4/2017 του ΕΦΚΑ «από 1/1/2017 … εντάσσονται ως νέα κατηγορία ασφαλισμένων – εισφερόντων στον ΕΦΚΑ τα μέλη Δ.Σ. Ανωνύμων Εταιριών … για τις αμοιβές που λαμβάνουν με την ιδιότητα του μέλους Δ.Σ., οι οποίες δεν σχετίζονται με σύναψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας».
ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ εισφορές για τις αμοιβές μελών Δ.Σ. υπολογίζονται με συντελεστή 12,22% για τους εργαζόμενους και 20,88% για τους εργοδότες, ήτοι συνολική επιβάρυνση 33,10%. Περιλαμβάνουν εισφορές για τους κλάδους κύριας σύνταξης (6,67% εισφορά ασφαλισμένου και 13,33% εισφορά εργοδότη, ήτοι συνολική εισφορά 20%), ασθένειας σε είδος και χρήμα (2,55% εισφορά ασφαλισμένου και 4,55% εισφορά εργοδότη, ήτοι συνολική εισφορά 7,10%) και επικουρική κάλυψη (3,00% εισφορά ασφαλισμένου και 3,00% εισφορά εργοδότη, ήτοι συνολική εισφορά 6%)».
ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των ασφαλισμένων και των εργοδοτών ανέρχεται στο ποσό των 7.373,53 ευρώ (Δ.15/Δ73201/16-01-2024).
ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ με την παρ. 7, του άρθρου 15ε, του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου «Aι υπό … ανωνύμων εταιρειών, … καταβαλλόμεναι αμοιβαί προς οιονδήποτε διά … συμμετοχήν εις συμβούλια, επιτροπάς, διοικήσεις ή διευθύνσεις εταιρειών κ.λπ., … υπόκεινται εις τέλος 1%». Επί του εν λόγω τέλους υπολογίζεται και εισφορά ΟΓΑ χαρτοσήμου με συντελεστή 20%, επομένως η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 1,2%. Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, μετά από σχεδόν εκατό χρόνια, το τέλος χαρτοσήμου ζει και βασιλεύει, ταλαιπωρεί επιχειρήσεις και επαγγελματίες και επιβαρύνει οικονομικά πολλές συναλλαγές.
Όλα έχουν εξελιχτεί από τις αρχές του περασμένου αιώνα και εξελίσσονται διαρκώς, εξόν από το τέλος χαρτοσήμου. Να δούμε πότε θα κοπούν τα δεσμά της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, που εμποδίζουν την ανάπτυξη και την πρόοδό της.