Του Παναγιώτη Κοκκόρη, υποδιοικητή ΕΦΚΑ
ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ της ταχύτατης τεχνολογικής εξέλιξης και της ρευστότητας που προκαλεί στην αγορά εργασίας, η εφαρμογή καινοτόμων προσεγγίσεων αναδεικνύεται ως ουσιώδης για τη δημιουργία μιας ισχυρής οικονομίας και μιας συνεκτικής και δίκαιης κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, δύο βασικοί τομείς προσελκύουν την προσοχή: η ψηφιακή καινοτομία στη διαχείριση της αγοράς εργασίας και οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διαχείρισης της αναπηρίας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟ και ρευστό τοπίο της αγοράς εργασίας, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αναδεικνύεται ως σημαντική μετασχηματιστική στρατηγική που στοχεύει στη βελτίωση της ρυθμιστικής συμμόρφωσης και στη μείωση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Παράλληλα λειτουργεί ως μηχανισμός για την εξασφάλιση της ευημερίας και την προστασία των δικαιωμάτων του εργαζομένου. Επιπρόσθετα, προάγει ένα συνεργατικό περιβάλλον μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, διαμορφώνοντας ένα πιο αρμονικό και δίκαιο εργασιακό περιβάλλον.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ, η αντιμετώπιση του προβλήματος της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ασφαλιστικό οργανισμό απαιτεί την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων. Η εφαρμογή νέων απλουστευμένων διαδικασιών είσπραξης αποτελεί βασικό βήμα προόδου και οδηγεί σε γρήγορες και αποτελεσματικές ενέργειες. Παράλληλα, η εστίαση στη μείωση των επιτοκίων στις μηνιαίες δόσεις αναδεικνύει τη δέσμευση για ελάφρυνση του οικονομικού βάρους των ενδιαφερομένων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις που προκύπτουν από την πανδημία και άλλες εξωτερικές κρίσεις.
ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ της αναπηρίας, η ίδρυση του Κέντρου Ενιαίας Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η αύξηση των ειδικοτήτων των ιατρών αποτελούν ουσιαστικά βήματα προς τη βελτίωση της καθημερινότητας ευάλωτων πολιτών. Η πρόσληψη νέων γιατρών ενισχύει την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα εστιάζουν στην ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης και της ενσυναίσθησης του ιατρικού και διοικητικού προσωπικού.
ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του e-ΕΦΚΑ με τη Διεύθυνση Ιατρικής Αξιολόγησης σε συνεργασία με το ΕΚΔΔΑ σχεδιάζουν τη δημιουργία δύο επιμορφωτικών προγραμμάτων με αφορμή την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και του ψηφιακού μετασχηματισμού των διαδικασιών των ΚΕΠΑ, τη δημιουργία της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας και την ένταξη νέων μελών στο Ειδικό Σώμα Ιατρών.
ΒΑΣΙΚΟΣ στόχος είναι η ενίσχυση του Ειδικού Σώματος Ιατρών και των γραμματέων των ΚΕΠΑ μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
ΣΚΟΠΟΣ των προγραμμάτων είναι η απόκτηση γνώσεων σε θέματα νομοθετικού πλαισίου της ψηφιακής πύλης αναπηρίας και της λειτουργίας των ΚΕΠΑ, η εξοικείωση με τη χρήση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ, καθώς και η εξυπηρέτηση των ασθενών με όσο το δυνατόν πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Είναι απαραίτητο να δείχνουμε την ανάλογη ευαισθησία όταν απευθυνόμαστε σε ευάλωτες ομάδες πολιτών.
Η ΙΔΙΑ η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επισημαίνει τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης του σώματος γιατρών που πιστοποιούν την αναπηρία μέσω της απόφασης για την ανάπτυξη των ΚΕΠΑ ως βήμα προόδου για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν αφήνει κανέναν πίσω.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ αυτές προσεγγίσεις είναι απαραίτητες για τη δημιουργία μιας κοινωνίας που βασίζεται στην ισότητα, στη δικαιοσύνη και στην αλληλεγγύη. Μόνο μέσω της συνεχούς προσπάθειας και της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων μπορούμε να πετύχουμε την πραγματική πρόοδο στην προαγωγή των δικαιωμάτων και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία και να αντιμετωπίσουμε έτσι αποτελεσματικά τις προκλήσεις του μέλλοντος.