Της Έλενας Ράπτη, υφυπουργού Τουρισμού
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Δεκεμβρίου ολοκλήρωσαν την
εικόνα για τις επιτυχημένες τουριστικές επιδόσεις του 2023, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, καθιστώντας το 2023 το νέο έτος ορόσημο στον τουρισμό. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 15,7% σε σύγκριση με το 2022 (17,6 δισ. ευρώ) και διαμορφώθηκαν στα 20,45 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση 12,7% παρουσίασαν και συγκριτικά με το 2019 (18 δισ. ευρώ) που αποτελούσε τη μέχρι πρόσφατα χρονιά ρεκόρ. Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 17,6% και διαμορφώθηκε σε 32,7 εκατ. ταξιδιώτες, έναντι 27,8 εκατ. ταξιδιωτών το 2022, ενώ αύξηση 4,4% παρουσίασε σε σχέση και με το 2019 (31,3 εκατ. αφίξεις).
Η ΣΥΜΒΟΛΗ του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι αδιαμφισβήτητη. Η άμεση συνεισφορά του στην οικονομία, με τη διάχυση των 20,45 εκατ. ευρώ από τις εισπράξεις, υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 11,5% του ΑΕΠ. Αν συνυπολογίσουμε ότι εκτός από τη διαμονή και τις μεταφορές, ο τουρισμός ενισχύει την εστίαση, τις λιανικές πωλήσεις, τις επιχειρήσεις διασκέδασης κ.ά., τότε η συνολική συνεισφορά του εκτιμάται μεταξύ 25,3% και 30,5%. Περίπου δηλαδή στο 1/4 της ελληνικής οικονομίας!
ΣΥΜΦΩΝΑ με την ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2023 αυξήθηκε 22,5% σε σχέση με το 2022 (8,6 δισ. ευρώ), ξεπερνώντας τα 10,5 δισ. ευρώ. Αύξηση κατά 12,6% εμφάνισε και η απασχόληση, η οποία διαμορφώθηκε στις 208.445 θέσεις εργασίας από τις 185.166 του 2022, ενώ παράλληλα οι συνολικές επενδύσεις για επισκευές, ανακαινίσεις, συντηρήσεις το 2023 ανήλθαν σε 761 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 22% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.
Η ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΗ συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας επιβεβαιώνεται και από την Ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική του 2023, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματά της ο τουρισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (ΙΤΣ), στην αύξηση της απασχόλησης και της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και στην αγορά ακινήτων. Σε τέσσερις δηλαδή τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα μας.
ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού το 2023 αποκτούν ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε πως επιτεύχθηκαν εν μέσω σειράς περιβαλλοντικών και γεωπολιτικών προκλήσεων, επιδεικνύοντας την εντυπωσιακή ανθεκτικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Με στόχο τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη συνεχίζουμε δυναμικά για ένα ακόμη πιο επιτυχημένο 2024.
ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ του «airdata tracker» του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) που συνεχώς ανανεώνονται προκύπτει πως εντείνεται η δυναμική της αύξησης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων αλλά και των προγραμματισμένων θέσεων από πλευράς αεροπορικών εταιρειών καθώς προχωράει το 2024, προμηνύοντας επιπλέον ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.
ΗΔΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τον Ιανουάριο του 2024 για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας μας η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 8,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ και οι προκρατήσεις φανερώνουν την έναρξη της τουριστικής σεζόν από τον Μάρτιο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που σημαίνει πως αρχίζει να επιτυγχάνεται ο στόχος της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου πέραν του καλοκαιριού.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ τουρισμός μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα «success story» που ενισχύει οικονομικά τη χώρα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και την ταυτότητα των τοπικών κοινωνιών.