Της Βιβής Χαραλαμπογιάννη, υφυπουργού Εσωτερικών
ΕΝΑ ΑΠΟ τα καίρια ζητούμενα μιας κυβέρνησης με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ο μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης ώστε να αποτελέσει τον επιταχυντή της αναπτυξιακής πορείας της χώρας. Στο πλαίσιο των σημερινών προκλήσεων και ανατροπών, είναι αναμφισβήτητο ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με δραστικά ρηξικέλευθες δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αλλαγή της κουλτούρας οργάνωσης και λειτουργίας των δημοσίων οργανώσεων.
Ο ΝΟΜΟΣ 4940/2022 για την αξιολόγηση και τη στοχοθεσία στο Δημόσιο, με πρώτη χρονιά εφαρμογής το 2023, δεν αποτελεί συνέχεια κάποιας παλαιότερης προσπάθειας, αλλά μια εντελώς νέα, ολιστική προσέγγιση, μια ολότελα «φρέσκια» θεώρηση στο πώς μπορεί ο δημόσιος τομέας να γίνει πιο αποτελεσματικός προς όφελος τόσο των υπαλλήλων όσο και, κυρίως, των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ειδοποιό διαφορά αποτελεί το ότι, πλέον, η στοχοθεσία είναι αναπόσπαστο τμήμα της αξιολόγησης, καθώς η τελευταία εκκινεί από τον καθορισμό των στόχων. Γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Για πολλούς λόγους που θα εξειδικεύσω παρακάτω:
ΠΑΥΕΙ η στοχοθεσία να αποτελεί ένα ουτοπικό σχήμα και μετουσιώνεται σε βαθμολογούμενη παράμετρο της εργασιακής καθημερινότητας των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων του Δημοσίου. Οι συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι στόχοι μάς επιτρέπουν να έχουμε πλήρη εικόνα για τον βαθμό εναρμόνισης του παραγόμενου προϊόντος με το προσδοκώμενο, βάσει των απαιτήσεων πολιτών και κοινωνίας, αποτέλεσμα και, άρα, τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε στοχευμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Η ΚΑΘΕ οργανική μονάδα, ως ομάδα από την οποία προκύπτει προστιθέμενη αξία μέσα από τον επανακαθορισμό του ρόλου του προϊσταμένου που, πλέον, αμείβεται καλύτερα αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα την ευθύνη υλοποίησης των στόχων της μονάδας του, αξιοποιεί κατά «βέλτιστο» τρόπο τους πόρους που διαθέτει. Επιπροσθέτως, κινητροδοτεί το ανθρώπινο δυναμικό της μονάδας του -υπενθυμίζω το μπόνους παραγωγικότητας στο Δημόσιο-,
αξιολογείται από αυτό και, φυσικά, στο τέλος, βαθμολογείται σε ποσοστό 50% για την επίτευξη των στόχων της μονάδας και σε ποσοστό 40% για τις δεξιότητες διοίκησης που αναπτύσσει.
ΚΟΜΒΙΚΟ στοιχείο της νέας αρχιτεκτονικής αποτελούν, επίσης, τα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων που υιοθετεί το Υπουργικό Συμβούλιο, αντικατοπτρίζοντας τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Τα σχέδια ενσωματώνονται υποχρεωτικά στη στοχοθεσία των προϊσταμένων κάθε οργανικής μονάδας στο Δημόσιο, καθώς η δημόσια διοίκηση αποτελεί πυλώνα του επιτελικού κράτους και ενδυναμώνει, με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση, ουσιώδη παράγοντα για την επιτυχία, ειδικά στο πεδίο της αξιολόγησης και της στοχοθεσίας, αποτελεί η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας και διάδρασης μεταξύ αξιολογητή και αξιολογούμενου με στόχο τη διαμόρφωση συναντίληψης ως προς τους στόχους που έχουν τεθεί προς υλοποίηση.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εσωτερικών έχει καταρτίσει πλήρη οδικό χάρτη για την εφαρμογή του νέου συστήματος με συγκεκριμένα βήματα. Όλη η διαδικασία διεξάγεται με τρόπο ηλεκτρονικό, ενώ έχουμε εκδώσει εύχρηστα εγχειρίδια που επεξηγούν κάθε στάδιο της διαδικασίας. Επιπλέον, με την πολύτιμη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε εξειδικευμένα καινοτόμα σεμινάρια-εργαστήρια στοχοθεσίας για την εκπαίδευση όσων κατέχουν θέσεις ευθύνης στο πώς να θέτουν τους κατάλληλους στόχους, μετρήσιμους, φιλόδοξους και συνάμα ρεαλιστικούς.
ΟΛΟ ΑΥΤΟ συνιστά μια εξελικτική διαδικασία, που πρέπει διαρκώς να παρακολουθείται και να βελτιώνεται. Αξιοποιούμε τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου με αφετηρία την ανάλυση της στοχοθεσίας του 2023 να προσδιορίσουμε με τον βέλτιστο και αξιόπιστο τρόπο τη στοχοθεσία όχι μόνον της νέας χρονιάς αλλά και των επόμενων μέσα από την εστιασμένη ανατροφοδότηση και μηχανική μάθηση.
ΟΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ σχεδιάζεται, συντονίζεται και υλοποιείται από το υπουργείο Εσωτερικών και κατατείνει στην αμετάθετη επιδίωξή μας για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Με την εισαγωγή μετρήσιμων, ποιοτικών στοιχείων και τη συσχέτισή τους με την άσκηση αρμοδιοτήτων, τις διοικητικές διαδικασίες και τους απαιτούμενους πόρους, αποδεικνύουμε και πάλι ότι το Δημόσιο αλλάζει και γίνεται καλύτερο.