Του Νώντα Συρράκου, Managing Partner one9six, Strategic Communication and Development Advisor
ΣΗΜΕΡΑ, η πολιτική και οικονομική ηγεσία βρίσκονται αντιμέτωπες με μια νέα πραγματικότητα, αυτήν του πολυπολικού κόσμου. Η εμφάνιση και εδραίωση αυτού του μετα-ηγεμονικού και πολυπολικού κόσμου έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα, τα οποία επαναπροσδιορίζουν το παγκόσμιο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό οικοσύστημα και διαμορφώνουν ένα πλαίσιο καινοφανών προσεγγίσεων και προσαρμοστικότητας. Πλέον, η ηγεσία και οι αποφάσεις της κινούνται μεταξύ πολλαπλών πολιτικών και οικονομικών κέντρων, σε μια πολυπλοκότητα που απαιτεί νέες στρατηγικές και προσεγγίσεις.
Η ΛΗΨΗ αποφάσεων σε αυτόν τον πολυπολικό κόσμο σημαίνει ότι οι ηγέτες πρέπει να είναι εξαιρετικά σκεπτικοί και προσηλωμένοι στη λεπτομέρεια στις «εκτός συνόρων κινήσεις τους». Παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η παγκόσμια υγεία και η τρομοκρατία, απαιτούν συνεργασία και συντονισμό ανάμεσα στις χώρες, αλλά και νέες ιδέες, ενώ η καινοτομία και η ευελιξία «αποτελούν τα κλειδιά για τη διατήρηση ενός δυναμικού και αποτελεσματικού βηματισμού».
Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΚΗ πραγματικότητα επιβάλλει την ανάγκη για περισσότερο και ουσιαστικό διάλογο και διπλωματία, προκειμένου να επιτευχθούν διεθνείς συμφωνίες που θα αντιμετωπίσουν τα κοινά προβλήματα.
ΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ όμως αυτήν την πολυπολικότητα; ΜΕ ΜΙΑ πρόταση, πολλαπλοί παίκτες
συμμετέχουν στη διαμόρφωση των διεθνών υποθέσεων. Εμβαθύνοντας, η συνεργασία αποκτά έναν «ιδιότυπο πολυμετωπικό ανταγωνισμό». Η λήψη αποφάσεων και η ανάπτυξη στρατηγικών λαμβάνουν υπόψη και τα πολλαπλά κέντρα, τα οποία συνιστούν και πολλαπλές κινητήριες κατευθύνσεις. Και σε αυτό το περιβάλλον οι ηγέτες πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να προβλέπουν και να εμπνέουν. Οφείλουν, παράλληλα, να διακρίνονται από αναλυτική σκέψη και ταχύτατη αντίδραση.
Η ΣΤΟΧΕΥΣΗ σε αυτή την πολυσύνθετη δομή είναι η διαμόρφωση κοινών συνισταμένων ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα με πολλαπλασιαστική διάχυση. Η σύγχρονη ηγεσία, είτε αυτή βρίσκεται στα κορυφαία επιχειρησιακά και εποπτικά επίπεδα είτε έχει «υπό τη σκέπη της» επιμέρους εκφάνσεις του κοινωνικο-πολιτικού και οικονομικού οικοσυστήματος, οφείλει να κατανοήσει τόσο το παιχνίδι των ισορροπιών όσο και αυτό των συνεργειών με όρους διεύρυνσης επιρροής και όχι αποκλεισμών. Οι ηγέτες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία του διαπολιτισμικού διαλόγου και να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση το κοινό καλό. Η προώθηση της καινοτομίας και της βιώσιμης αναπτυξιακά προοπτικής περνάει μέσα από τη διαπολιτισμική κατανόηση και τη συνεργασία.
ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ, δε, η πολυπολιτική πραγματικότητα δημιουργεί προκλήσεις στον τομέα της διακυβέρνησης. Η παγκόσμια οικονομία -ως ειδικότερη έκφανση- απαιτεί ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής στις συνεχείς μεταβολές των διεθνών αγορών. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις πρέπει να διαχειρίζονται την επιχειρησιακή τους στρατηγική, σε ένα περιβάλλον που διακρίνεται από την αβεβαιότητα και την πολυπλοκότητα.
Επιπροσθέτως, πρέπει να είναι προετοιμασμένες να δραστηριοποιούνται σε αγορές με διαφορετική αντίληψη και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των διαφορετικών οικονομικών συνθηκών.
Η διαφοροποίηση και η δημιουργία ευέλικτων στρατηγικών δράσης αλλά και αντίδρασης είναι κρίσιμες για την επιτυχία σε αυτό το περιβάλλον. Συνοψίζοντας, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να επιδιώκουν τον διάλογο, τη συνεργασία και τη συνεννόηση, ενώ οι επιχειρηματικοί ηγέτες πέραν των προαναφερόμενων πρέπει να επενδύουν σε καινοτομία και νέες τεχνολογίες για να διατηρούνται ανταγωνιστικοί. Η αντίληψη της πολυπλοκότητας και η προσαρμοστικότητα αποτελούν καίριες ικανότητες σε αυτήν τη νέα εποχή.
Η ΕΛΛΑΔΑ στον πολυπολικό κόσμο. Στον μετα-ηγεμονικό και ψηφιακά διασυνδεμένο κόσμο, παρατηρούμε μια μετασχηματιστική αλλαγή στο πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο παγκοσμίως.
Η Ελλάδα, ως μέλος της παγκόσμιας κοινότητας, αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Η ανάπτυξη ενός ανανεωμένου οράματος είναι ουσιώδης για την Ελλάδα. Στον πολυπολικό κόσμο, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις της και να συμμετέχει ενεργά στα διεθνή fora. Η συνεργασία με τα πολυπολικά κέντρα αποφάσεων μπορεί να ενισχύσει την οικονομία και την επιρροή της. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολλές, η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, γεγονός που ήδη αποτυπώνεται και έχει τοποθετηθεί στο κάδρο ενός αξιόπιστου διεθνώς συνομιλητή. Παράλληλα, η διαφάνεια, η τήρηση του διεθνούς δικαίου και των αξιών, καθώς και η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων είναι καθοριστικές σε αυτό το μέτωπο. Η δε διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να είναι ευέλικτη και διαρκώς… επικαιροποιημένα ενημερωμένη.
Η ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών, της πολυμερούς συνεργασίας και της ειρήνης. Εν μέσω της μετασχηματιστικής φάσης αυτού του πολυπολικού και ψηφιακού κόσμου, έχουμε την ευκαιρία να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στη σύγκλιση των νέων πραγματικοτήτων και να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός βιώσιμου και συνεκτικού κόσμου. Η Ελλάδα, βρισκόμενη στο συναπάντημα Ανατολής και Δύσης, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στον πολυπολικό κόσμο, προωθώντας τη συνεργασία και τις διαπολιτισμικές συγκλίσεις. Η χώρα μας, έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε μια νέα εποχή. Η εν εγρηγόρσει ηγεσία και η σύγχρονη προσέγγιση στις προκλήσεις θα καθορίσουν το μέλλον της και θα συμβάλουν στη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για τη γεωπολιτική γειτονιά μας και τον ευρύτερο κόσμο.