Τoυ Νίκου Αναστασιάδη, αναλυτή δεδομένων ΑΠΕ
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ έχει περάσει από διάφορες εξελικτικές φάσεις προσπαθώντας να καταξιωθεί εντός ενός επιθετικά αναπτυσσόμενου δυτικού κόσμου, μην μπορώντας, όμως, ακόμα να σταθεροποιηθεί με οποιαδήποτε μορφή δύναμης. Στα θέματα της ενέργειας, η Ελλάδα ήταν περιορισμένη στη χρήση των πλούσιων αποθεμάτων λιγνίτη, τα οποία όμως είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά, μολυσματικά για το περιβάλλον και τον άνθρωπο και με ορισμένο χρονικό ορίζοντα εκμετάλλευσής τους, μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων τους.
ΠΕΡΑ από αυτό, η απεξάρτηση από τον λιγνίτη επιβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη έχει ξεκινήσει με γοργά βήματα. Αυτό μας περιορίζει να έχουμε δύο επιλογές: είτε να τροφοδοτηθούμε ως χώρα εξ ολοκλήρου από εισαγωγές, με τις όποιες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες και εξαρτήσεις συνεπάγεται αυτό, είτε να εξελιχθούμε σε μια ανεξάρτητη, ισχυρή ενεργειακή δύναμη, αξιοποιώντας τα φυσικά μας πλεονεκτήματα. Και τα έχουμε σε πληθώρα.
ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ δυναμικό στο Αιγαίο και στο Ιόνιο είναι από τα ισχυρότερα στην Ευρώπη. Η ετήσια ηλιοφάνεια, που ξεπερνά τις 250 ημέρες τον χρόνο, και φυσικά η αδιάκοπη κίνηση των θαλασσών προικίζουν τη χώρα μας με απεριόριστα ενεργειακά αποθέματα. Στις παραπάνω ανεξάντλητες πηγές ενέργειας προστίθεται αργά και η ωριμασμένη τεχνολογικά γεωθερμία, αλλά και το πολλά υποσχόμενο υδρογόνο.
Η ΕΡΩΤΗΣΗ λοιπόν είναι μία: Τι κάνουμε εμείς για αυτό; Και η απάντηση επίσης για τον κάθε ευσυνείδητο πολίτη και υπεύθυνη κυβέρνηση είναι μία: Αξιοποιούμε βιώσιμα τα ενεργειακά αποθέματα που μας προσφέρει η φύση δωρεάν με στοχευμένες πολιτικές μέσα σε ένα σταθερό, ισχυρό, ασφαλές και ευέλικτο νομικό πλαίσιο.
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει μπροστά της μια μοναδική ευκαιρία, να καταξιωθεί ως ενεργειακός ρυθμιστής όχι μόνο βάσει των προαναφερθέντων ανεξάντλητων αποθεμάτων ενέργειας που διαθέτει, αλλά και λόγω της φυσικής της γεωγραφίας. Η πρόσφατη εκκίνηση της προσπάθειας να ενωθεί ενεργειακά η Αφρική με την Ευρώπη, μέσω της Αιγύπτου και της Ελλάδας, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μπουν γερές βάσεις στο μελλοντικό ενεργειακό σχεδιασμό. Η χώρα μας αποτελεί χερσαίο και θαλάσσιο σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί και σε ενεργειακό σταυροδρόμι, εκμεταλλευόμενη τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα των απεριόριστων ενεργειακών πηγών και της γεωγραφικής της θέσης, τα οποία θα την εντάξουν αυτόματα στην ελίτ των ενεργειακών δυνάμεων της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ υπάρχει και καθημερινά συμπληρώνεται και βελτιώνεται. Απαιτείται πολιτική βούληση, νομικό πλαίσιο και σχεδιασμός που χωρίς να παραγνωρίζει το σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.