Του Χάρη Θεοχάρη, υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιου για θέματα φορολογικής πολιτικής
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ των άμεσων αποτελεσμάτων που μπορεί κάθε πολίτης να διαπιστώσει στην καθημερινότητά του, δηλαδή από άποψης ουσίας, η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ ήταν από τις πιο σημαντικές των τελευταίων ετών. Παρά τη φόρτιση και την οδύνη για την καταστροφή στη Θεσσαλία, παρά τη θλίψη για το μέγεθος των ζημιών στη χώρα μας από τη μανία της φύσης, τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τις πυρκαγιές που προηγήθηκαν, πιστεύω πως όποιος άκουσε με προσοχή όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρήκε πολλούς λόγους για να αισιοδοξεί. Διότι ο πρωθυπουργός, πέραν των μέτρων άμεσης αρωγής και ανακούφισης των πληγέντων συμπολιτών μας στη Θεσσαλία, τον Έβρο κ.α., παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Με καίριες και στοχευμένες παρεμβάσεις, σχεδόν σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην πατρίδα μας. Με στόχο την εκ βάθρων εξυγίανση, τον εξορθολογισμό και την εφαρμογή του δικαίου.
Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ανέφερε πολλά και σημαντικά σχετικά με τη φορολογία και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το αμέσως επόμενο διάστημα -μέτρα που στη συνέχεια εξειδικεύτηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών-, ο οποίος περιλαμβάνει μέτρα όπως την υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές σε 450.000 επιχειρήσεις έως την άνοιξη του 2024, την επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά, την καθιέρωση των ψηφιακών τιμολογίων και των ηλεκτρονικών βιβλίων, καθώς και το ψηφιακό δελτίο αποστολής. Πολύ σύντομα, όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται απευθείας στην ΑΑΔΕ κ.λπ.
Αλλά ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επιπλέον δύο παρεμβάσεις οι οποίες θα επιφέρουν τομή στην προσπάθεια καταπολέμησης του «μαύρου χρήματος» στη χώρα μας: α) Καταργούνται εντελώς τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων και β) σε όσους επιμένουν να μη χρησιμοποιούν τα σύγχρονα μέσα που επιτρέπουν άμεσο φορολογικό έλεγχο, για οποιαδήποτε συναλλαγή σε μετρητά, από τα 500 ευρώ και άνω, θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο από το ποσόν της εκάστοτε συναλλαγής.
ΌΠΩΣ ΕΞΗΓΗΣΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη φοροδιαφυγή ορισμένα άτομα αδικούν το σύνολο των πολιτών. Άρα λοιπόν η φοροδιαφυγή είναι μια απροκάλυπτα αντικοινωνική συμπεριφορά. Και ως τέτοια θα παλέψουμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να την εξουδετερώσουμε. Ωστόσο, θα πρέπει κάποιος να βλέπει το ευρύτερο ηθικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σκοπεύει να χτίσει την Ελλάδα τού αύριο.
ΩΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομικών, αρμόδιος για ζητήματα φορολογικής πολιτικής, δεν θα μπορούσα παρά να εστιάσω κατά προτεραιότητα στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφορικά με τη νέα εκστρατεία κατά της φοροδιαφυγής. Στην πραγματικότητα όμως, τα νέα φορολογικά μέτρα διασυνδέονται με την πορεία της εθνικής οικονομίας, με τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της χώρας, αλλά και πάνω απ’ όλα με την ιδέα της δικαιοσύνης. Αυτή επιτάσσει μια έκτακτη δημοσιονομική αλλαγή προσανατολισμού, εφόσον το καθήκον ορίζει ότι προέχει η στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών – πρωτίστως πλέον των πληγέντων από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Γι’ αυτό και θεωρώ εξίσου σημαντικές τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αφενός για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση στην απονομή του δικαίου και αφετέρου για το πώς, φέρ’ ειπείν, η αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα πολυτελή ξενοδοχεία θα εισφέρει επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στο αποθεματικό ταμείο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
ΕΤΣΙ, πολύ σχηματικά, με ένα πλέγμα μέτρων που διατρέχει πολλαπλούς τομείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι είναι αποφασισμένη να αλλάξει την καθημερινότητα των Ελλήνων προς το καλύτερο. Κάνοντας πράξη, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, μια νέα «Συμφωνία Αλήθειας», με μεταρρυθμίσεις αλλά και νομιμότητα παντού.