Του Μαρίνου Γιαννόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου Enterprise Greece
ΔΥΝΑΜΙΚΑ επανακάμπτει το οικονομικό τοπίο των Βαλκανίων, καθώς γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία προσβλέπουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα – και όχι μόνο. Αυτή η συνεχώς βελτιούμενη σχέση δεν αφορά μόνο θέματα οικονομικής συνεργασίας αλλά και διασφάλισης της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής τους.
Η 87η ΔΙΕΘΝΗΣ Έκθεση Θεσσαλονίκης αναδεικνύει το βάθος και εύρος αυτής της συνεργασίας, με τη Βουλγαρία να είναι η τιμώμενη χώρα το 2023. Αυτό το γεγονός υποδηλώνει τη συνεχή ανύψωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και την επιθυμία τους να προβάλουν τη δυναμική αρκετών παραγωγικών τομέων της Βουλγαρίας. Η Βουλγαρία, ομολογουμένως, έχει κάνει σημαντικά βήματα για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η πρόοδος είναι ιδιαίτερα εμφανής σε διάφορους παραγωγικούς τομείς όπως οι ΤΠΕ, η ενέργεια και το περιβάλλον, ο τουρισμός, η αυτοκινητοβιομηχανία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η εκπαίδευση και οι υποδομές. Ιδιαίτερα ο τομέας της τεχνολογίας στη Βουλγαρία έχει τύχει αναγνώρισης για την καινοτομία που τον διακρίνει και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό του. Έχοντας στέρεες βάσεις στην ανάπτυξη λογισμικού και στην παροχή υπηρεσιών πληροφορικής, η Βουλγαρία έχει καθιερωθεί ως κόμβος για outsourcing σε τεχνολογικές λύσεις. Η ανάπτυξη αυτού του τομέα οφείλεται και στην ύπαρξη μορφωμένου εργατικού δυναμικού, αλλά και στο ανταγωνιστικό κόστος. Ο τομέας ενέργειας και περιβάλλοντος χαρακτηρίζεται από τη δέσμευση της χώρας αφενός στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφετέρου στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών. Η Βουλγαρία έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στην αξιοποίηση της αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, συμβάλλοντας σημαντικά τόσο στην ενεργειακή ασφάλεια όσο και στην περιβαλλοντική προστασία.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, επίσης, είναι ένας άλλος βασικός τομέας που συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Το ποικιλόμορφο γεωγραφικό της τοπίο με τις εκπληκτικές παράκτιες περιοχές κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας αλλά και τις γραφικές ορεινές περιοχές προσελκύει πληθώρα τουριστών όλο τον χρόνο. Η πλούσια ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και οι οικονομικές ταξιδιωτικές επιλογές καθιστούν την χώρα όλο και πιο δημοφιλή προορισμό.
Η ΣΤΑΘΕΡΗ πρόοδος των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας αντανακλά τη δέσμευση των δύο χωρών για ανάπτυξη και ευημερία μέσω της συνεργασίας. Η συνεργασία αυτή εκτείνεται από το διπλωματικό επίπεδο έως την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Οι δύο γειτονικές χώρες εργάζονται για την ενίσχυση των οικονομικών τους δεσμών, επωφελούμενοι από τη γεωγραφική τους εγγύτητα και συμπληρωματικούς πόρους. Η Βουλγαρία είναι ένας από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων. Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών περιλαμβάνει μια σειρά αγαθών, όπως γεωργικά προϊόντα, μηχανήματα, ηλεκτρονικά είδη, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και πολλά άλλα. Το 2022, έναντι του 2021, οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 31,4%, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 119,1%, ενώ ήδη το 1ο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, οι εισαγωγές από τη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 15% (από 1.178 σε 1.355 εκατ. ευρώ), και οι εξαγωγές της Ελλάδας στη Βουλγαρία αυξήθηκαν κατά 24,9% (από 1.544 σε 1.929 εκατ. ευρώ).
ΟΙ ΔΙΜΕΡΕΙΣ επενδύσεις είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικές για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει στη Βουλγαρία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, του λιανικού εμπορίου, της ενέργειας και των ακινήτων. Το 2020, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) επένδυσε στην πόλη της Σόφιας ανοίγοντας ξηρό λιμάνι. Αυτός ο διατοπικός τερματικός σταθμός συνδέεται με τρένο με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει επίσης ιδρύσει θυγατρική στη Σόφια, η οποία λειτουργεί με την επωνυμία THPA Sofia Ead και αποτελεί μέρος του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας στη χώρα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο Όμιλος Λούλη, που επένδυσε στην πόλη General Toshevo στον τομέα τροφίμων & ποτών. Ομοίως, βουλγαρικές εταιρείες έχουν επίσης επενδύσει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον τομέα των τροφίμων και ποτών, αλλά και των ακινήτων. Ταυτόχρονα, οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε κοινά έργα που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών, διασυνοριακές μεταφορές και ενέργεια. Αυτές οι πρωτοβουλίες στοχεύουν στη βελτίωση της συνδεσιμότητας και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης ολόκληρης της περιοχής.
Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ 87η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Βουλγαρία, ως τιμώμενη χώρα, θα έχει την ευκαιρία μέσα από μια σειρά ενημερωτικών και επιχειρηματικών δράσεων να δείξει στο ελληνικό επιχειρηματικό κοινό ευκαιρίες, έργα και κυρίως προοπτικές. H Enterprise Greece διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ως ο επίσημος φορέας υπεύθυνος για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση των εξαγωγών, η εταιρεία εργάζεται για τη διεύρυνση της συνεργασίας και την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η Enterprise Greece συμβάλλει διοργανώνοντας εκδηλώσεις δικτύωσης επιχειρηματιών, σεμινάρια και επιχειρηματικά φόρουμ, ενώ συμμετέχει σε εμπορικές εκθέσεις στη γείτονα χώρα, παρέχοντας έτσι την ευκαιρία σε ελληνικές εταιρείες να εξερευνήσουν πιθανές συνεργασίες, να εντοπίσουν αγοραστές και να ενημερωθούν για τη συγκεκριμένη αγορά. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν θα κινηθεί η Enterprise Greece και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με διοργάνωση εκδηλώσεων που αναδεικνύουν την εξωστρέφεια της Ελλάδας και τις προοπτικές ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα.