Τoυ Αναστάσιου Καπνοπώλη, Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει γίνει σαφώς πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική οικονομία επανέρχεται σε ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από μια μακρά περίοδο κρίσης και ύφεσης.
ΣΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ που πέρασε, παρά την υγειονομική και ενεργειακή κρίση, που ωστόσο είναι παγκόσμιο φαινόμενο, έγιναν σημαντικά βήματα προόδου οδηγώντας σε ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, αύξηση των επενδύσεων, στήριξη του εισοδήματος μέσα από λελογισμένα προγράμματα και μείωση της ανεργίας. Τη συνέχεια αυτής της πορείας έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία και στην προσπάθεια αυτή πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ, που χρήζει άμεσης και ουσιαστικής αντιμετώπισης, είναι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους και της πρόσβασης των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων στη δανειοδότηση. Διότι τα κόκκινα δάνεια αντιμετωπίστηκαν μεν εν μέρει, αλλά εξακολουθούν να αποκλείονται πολλές -μικρομεσαίες κυρίως- επιχειρήσεις από τον τραπεζικό δανεισμό.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ αυτή είναι αναμφίβολα θετική η αύξηση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και αφορούν δάνεια ρευστότητας επιχειρήσεων, πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια και δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης. Καθοριστικός είναι και ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση πολλές ΜμΕ αποκλείονται.
ΣΥΜΦΩΝΑ, επίσης, με το τελευταίο Οικονομικό Βαρόμετρο που εκπόνησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, τα κυρίαρχα «αγκάθια» για τους βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης που δυσκολεύουν την καθημερινότητά τους είναι οι λογαριασμοί ενέργειας και η πληρωμή φόρων αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.
ΕΝΤΟΝΟ προβληματισμό προκαλούν επίσης στη βιοτεχνική οικογένεια και η αύξηση των τιμών πρώτων υλών και η διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθούν λύσεις καθώς οι υπέρμετρες αυξήσεις οδηγούν στις ανατιμήσεις των προϊόντων λόγω της ανόδου του κόστους, το οποίο οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν.
ΚΟΙΝΟΣ στόχος, επίσης, πολιτείας και επιχειρήσεων πρέπει να είναι η τόνωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως των πολύ μικρών, μικρών και μικρομεσαίων, οι οποίες δυσκολεύονται να εφαρμόσουν στρατηγικές εξωστρέφειας λόγω έλλειψης της κατάλληλης τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ προτεραιότητας πρέπει να είναι η επιτάχυνση της ψηφιακής και πράσινης ανάπτυξης, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα, η διεύρυνση της προσέλκυσης επενδύσεων, ο περαιτέρω εκσυγχρονισμός του κράτους, η ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και φυσικά η δημοσιονομική σταθερότητα.