Του Σπυρίδωνος Μουρτζούκου, Ειδικός παθολόγος – Συνεργάτης General Health Care
Η ΤΕΧΝΗΤΗ νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Η ιατρική, από την άλλη, είναι μία επιστήμη που ασχολείται με την έρευνα και την εφαρμογή μεθόδων και τεχνικών για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενειών του ανθρώπου. Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μείνει αδιάφορη στις νέες προκλήσεις.
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό παρατηρούμε αλλαγές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η ιατρική ακριβείας είναι πλέον η έννοια που επιδιώκεται για κάθε ασθενή. Η κεντρική ιδέα είναι να μπορούμε να χαρακτηρίζουμε τον φαινότυπο της νόσου σε επίπεδο ασθενούς και να προτείνουμε μία εξατομικευμένη θεραπεία μέσω της αυτόματης ανάλυσης πολυμορφικών δεδομένων με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης.
ΟΙ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ ανοίγουν δρόμους στην ιατρική. Ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε έξυπνους αλγορίθμους και τις αντίστοιχες προγραμματιστικές λύσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στους υπολογιστές για συγκεκριμένα προβλήματα να αναπαράγουν ή ακόμα και να ξεπερνούν την ανθρώπινη νοημοσύνη. Καθώς οι ιατρικές εξετάσεις γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες, συνδυάζοντας βιολογικές αναλύσεις, ακτινολογικές εξετάσεις και γονιδιακά δεδομένα, δημιουργούν ένα τεράστιο φάσμα πληροφορίας, το οποίο ο ανθρώπινος εγκέφαλος αδυνατεί να επεξεργαστεί ταυτόχρονα
Η ΧΡΗΣΗ της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας θα μπορούσε να έχει πολλαπλές θετικές επιπτώσεις.
- Θα μπορούσε να καλύψει την έλλειψη βασικού εξειδικευμένου προσωπικού.
- Θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στις πρότυπες θεραπείες ώστε να εφαρμόζονται όχι μόνο στα εξειδικευμένα κέντρα, αλλά και σε όλα τα γενικά νοσοκομεία, ακόμα και τα επαρχιακά.
- Θα μπορούσε να μειώσει τα ιατρικά λάθη.
- Θα γινόταν καλύτερη και γρηγορότερη διαχείριση των περιστατικών.
- Θα προέκυπταν αποτελεσματικότερες θεραπείες, αφού θα μας επέτρεπε να καταλάβουμε τη συσχέτιση μεταξύ της αποτελεσματικότητας της θεραπείας και του επιλεγμένου θεραπευτικού σχήματος.
- Θα μας επέτρεπε να ανακαλύψουμε δείκτες αποτελεσματικότητας της θεραπείας και να την κατευθύνουμε προς τους κατάλληλους ασθενείς, δηλαδή εκείνους που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αποκριθούν σε αυτή.
- Θα μπορούσε να καταστήσει φθηνότερη την ιατρική, αποφεύγοντας τη διενέργεια πολυάριθμων και πανάκριβων για το εθνικό σύστημα υγείας διαγνωστικών εξετάσεων.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη υπάρχει ήδη. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, για παράδειγμα, οι υπολογιστές Watson της IBM χρησιμοποιούν τη μηχανική εκμάθηση και παράγουν προτάσεις για τη θεραπεία του καρκίνου. Έχοντας ως βάση την ανθρώπινη λογική, εξετάζοντας χιλιάδες κομμάτια κειμένων, αναγνωρίζοντας πρότυπα και ζυγίζοντας τα στοιχεία, έχουν τη δυνατότητα να δώσουν μια απάντηση.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ένα παράδειγμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο δεν συγκαταλέγεται επακριβώς στην ανθρώπινη λογική, αλλά εμπνέεται απ’ αυτήν και βασίζεται στα τρία στάδια: πρότυπο, πρόβλεψη και εκμάθηση.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, όμως, όσον αφορά τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική, χρειάζεται άμεσα ένα σαφές καθεστώς που θα ρυθμίζει την ίδια και τις υποχρεώσεις της. Οι ασθενείς πρέπει να προστατευτούν από τους κινδύνους εσφαλμένων διαγνώσεων, τη μη αποδεκτή χρήση προσωπικών δεδομένων και τους μεροληπτικούς αλγoρίθμους. Θα πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την πιθανή αποπροσωποποίηση της ιατρικής φροντίδας, αφού οι μηχανές αδυνατούν να προσφέρουν ενσυναίσθηση και συμπόνια, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καλής ιατρικής πρακτικής.
Η ΤΕΧΝΗΤΗ νοημοσύνη είναι προ των πυλών, ελεύθερη και αχαλίνωτη, έτοιμη να δείξει τις ικανότητές της και να αλλάξει όλα αυτά που θεωρούμε δεδομένα έως τώρα.