Του Κωνσταντίνου Παντελή, οικονομολόγου MSC, CEO ΑΝΟΔΟΣ Συμβουλευτική
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ διάστημα ανακοινώθηκαν αρκετά αναπτυξιακά προγράμματα που περιλαμβάνονται στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, έτσι ώστε μεγάλοι και μικροί επενδυτές να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια. Οι περισσότερες επενδύσεις πραγματοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και της μεταποίησης και έπειτα ακολουθούν οι λοιποί κλάδοι της οικονομίας. Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτές οι δράσεις του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/22, που αφορούν τον τουρισμό και τη μεταποίηση-εφοδιαστική αλυσίδα. Επίσης, εξακολουθούν να τρέχουν οι δράσεις του ΕΣΠΑ του προγράμματος Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ (με λίγα αδιάθετα ακόμη κεφάλαια) και ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις. Επίσης, οι δράσεις του νέου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας στηρίζουν πλήθος επενδύσεων σε όλους τους τομείς, είτε μέσω επιχορηγήσεων είτε μέσω δανειοδότησης χαμηλότοκων δανείων. Να σημειωθεί πως πρώτη φορά δόθηκαν αρκετά κεφάλαια, μέσω επιχορήγησης, σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις μέσω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ χρονικό διάστημα η αγορά αναμένει τη δημοσίευση νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ για ίδρυση νέων επιχειρήσεων. Τα νέα προγράμματα στοχεύουν στη δημιουργία νέων πιο μικρών τουριστικών καταλυμάτων, αλλά με αισθητή αναβάθμιση (κατάταξη σε 4 κλειδιά) σε σχέση με τα παλιά τουριστικά καταλύματα. Παράλληλα, αναμένεται και η δημοσίευση και άλλων δράσεων του νέου αναπτυξιακού νόμου 4887/22. Όσο αναφορά τον νόμο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για έναν αρκετά ελκυστικό για επενδύσεις νόμο με υψηλότερα ποσοστά επιχορήγησης από κάθε άλλον αντίστοιχο. Να σημειωθεί ότι για ορισμένες περιοχές η επιχορήγηση φτάνει έως το 75%.
ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ γραμμές, ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/22 πλέον απευθύνεται σε επενδυτικά σχέδια που έχουν την απαιτούμενη «ωριμότητα» για να μπορούν να υλοποιηθούν με μεγαλύτερη σιγουριά. Ως επακόλουθο, οι επενδυτικοί φορείς θα πρέπει να φτιάξουν ένα καλό τραπεζικό προφίλ, αν χρειαστούν τραπεζική χρηματοδότηση, εύρεση ιδίων διαθέσιμων κεφαλαίων για τη νέα επένδυση και λοιπές πρωταρχικές ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες. Επίσης ο νέος νόμος υπόσχεται πιο γρήγορες διαδικασίες (έγκριση, αποτελέσματα αιτημάτων ελέγχου κ.λπ.), καθώς για πρώτη φορά θα εμπλακούν και ορκωτοί λογιστές.
ΓΕΝΙΚΑ, βλέπουμε πως τα νέα προγράμματα ενισχύουν επενδύσεις που αφορούν δαπάνες για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων. Σταθερή παράμετρος παραμένει πλέον και η πρόσβαση όλων των πολιτών στις εγκαταστάσεις ή στις υπηρεσίες επιχειρήσεων που εντάσσονται στη χρηματοδότηση επενδύσεών τους μέσω των αναπτυξιακών προγραμμάτων.