Του Χαράλαμπου Καζαντζίδη, διευθύνοντος συμβούλου ManpowerGroup Ελλάδας
ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ευκαιρία για τις επιχειρήσεις η αναβάθμιση δεξιοτήτων και η επανειδίκευση.
ΤΟΣΟ κρίσιμες όσο και ενδιαφέρουσες προκλήσεις καλείται να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα η αγορά εργασίας, η οποία οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η μεταπανδημική επιστροφή στην κανονικότητα, η ενεργειακή και πράσινη μετάβαση, η αναδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων και η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας που επηρεάζει έντονα τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων.
Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ των προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα σε σταθερά θετική τροχιά -όπως αποτυπώνεται στην Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το γ’ τρίμηνο του 2023, με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να διαμορφώνουν τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +16%- αντικατοπτρίζει τη σταθερή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων εκφράζουν την πεποίθηση ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8% έναντι του β’ τριμήνου και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού.
ΕΞΙΣΟΥ ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι μια σημαντική μερίδα των εργοδοτών (το 35%) εκφράζει αισιοδοξία για την αύξηση των προσλήψεων, με το 47% να μην αναμένει καμία αλλαγή και ένα «ισχνό» 15% να προβλέπει μείωση.
Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ της αγοράς, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία με την έλευση άμεσων ξένων επενδύσεων και τα νέα κατασκευαστικά έργα αποτελούν το «καύσιμο» της επιτάχυνσης του ρυθμού προσλήψεων στους κλάδους των Μεταφορών & Εφοδιαστικής Αλυσίδας (+45% σε σχέση με το β’ τρίμηνο), αλλά και του Τουρισμού. Σημαντική ώθηση έχουν και οι προοπτικές απασχόλησης των Υπηρεσιών Επικοινωνίας (45) και της Πληροφορικής (39).
ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ είναι προφανές ότι ασκούν πιέσεις για αναζήτηση και εύρεση εξειδικευμένων εργαζομένων, με την κατάσταση στον τομέα της Πληροφορικής να είναι οξύτερη εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ εξειδικευμένων δεξιοτήτων οδηγεί σε καθυστερήσεις στην παράδοση έργων και σε αύξηση του κόστους για πρωτοβουλίες μετασχηματισμού και είναι φυσικό η πρόσληψη των κατάλληλων εργαζομένων σε σύντομο διάστημα συχνά, απλώς να μην είναι εφικτή.
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ για ταλέντα η δημιουργία και ανάπτυξη έτοιμου ανθρώπινου δυναμικού Πληροφορικής συνιστά ισχυρό διακύβευμα για τους CIOs και CHRO. Η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανειδίκευση αποτελούν μακροπρόθεσμη ευκαιρία για τις εταιρείες να βελτιώσουν έγκαιρα τη βάση δεξιοτήτων τους και να προσθέσουν έναν ανθεκτικό πυλώνα στη στρατηγική τους για το ανθρώπινο δυναμικό. Η πρόκληση είναι πιο μεγάλη από ποτέ. Την ίδια στιγμή που οι προθέσεις προσλήψεων για τον κλάδο της Πληροφορικής διαμορφώνονται στο +39% για το γ’ τρίμηνο στην Ελλάδα -με το 48% των εργοδοτών να σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις, ένα μικρότερο μερίδιο (42%) να μην αναμένει κάποια αλλαγή και μόλις το 9% να προβλέπει μείωση- η Ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για τη φετινή χρονιά αναφέρει ότι 8 στους 10 (81%) Έλληνες εργοδότες δηλώνουν δυσκολία εύρεσης υποψηφίων.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΏΠΙΖΟΥΝ την πρόκληση αυτή; Το 53% των εργοδοτών του κλάδου επιλέγει την επανειδίκευση εργαζομένων, το 51% προκρίνει την κατάρτιση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού, το 45% την πρόσληψη προσωπικού βραχείας απασχόλησης (freelancers, contract workers), ίσο ποσοστό την πρόσληψη νέων εργαζομένων με τις απαιτούμενες δεξιότητες, ενώ το 43% δηλώνει ότι θα προβεί σε μεγαλύτερη επένδυση στον αυτοματισμό.
ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΜΕΝΟΙ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες στον κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα, δημιουργήσαμε στη ManpowerGroup Ελλάδας τις Tech Academies, μια σειρά από προγράμματα μετεκπαιδεύσεων, σχεδιασμένα για να παρέχουν γνώσεις και δεξιότητες σε απόφοιτους STEM, ώστε να είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν παραγωγικά σε ομάδες έργου από την πρώτη μέρα της ένταξής τους.
ΣΤΙΣ TECH ACADEMIES οι εκπαιδευόμενοι παρακολουθούν τρίμηνα υπερεντατικά προγράμματα σπουδών σε τεχνολογίες όπως Java, C#/.ΝΕΤ framework, cybersecurity και data analytics, υπό την επίβλεψη καθηγητών διεθνών πανεπιστημίων. Έτσι, απελευθερώνονται πολύτιμοι πόροι από την επιλογή, το onboarding, την εκπαίδευση και το mentoring, ενώ παραδίδονται προς αξιοποίηση έτοιμα και καταρτισμένα στελέχη, κυρίως εξοπλισμένα με τις κατάλληλες δεξιότητες.