Skip to main content

Ποιος (δεν) φοβάται την αλλαγή;

Η αλλαγή είναι κανόνας της ζωής. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει πρόοδος

Της Μυλαίδης Στούμπου, προέδρου Επιτροπής Women in Business, ΕλληνοΑμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Η ΕΛΕΝΗ ανησυχεί ότι μπορεί να χάσει ξαφνικά τη δουλειά της. Η εταιρεία της ετοιμάζεται να υιοθετήσει νέες τεχνολογίες που θα της επιτρέψουν να επεκταθεί στο εξωτερικό. Το νέο μοντέλο εργασίας που υιοθετήθηκε απαιτεί δεξιότητες που η Ελένη δεν διαθέτει σήμερα και καλείται πολύ σύντομα να αποκτήσει.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ του Κώστα ετοιμάζει μια μεγάλη αναδιοργάνωση, η οποία απαιτεί πολύ πιο ευέλικτους τρόπους λειτουργίας, ταχύτερες αντιδράσεις και νέες μεθόδους προσέγγισης πελατών, που επιφορτίζουν τα τμήματα πωλήσεων με επιπλέον διαδικασίες και κριτήρια αποτελεσματικότητας.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ οργανωτική αλλαγή στην επιχείρηση όπου εργάζεται η Κατερίνα είχε ως αποτέλεσμα την έλευση νέας διοικητικής ομάδας, η οποία έχει πολύ διαφορετική προσέγγιση σε θέματα οργάνωσης της δουλειάς.

ΟΙ ΧΑΜΗΛΕΣ πωλήσεις στα προϊόντα και στις υπηρεσίες που αφορούν τους καταναλωτές είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρεία του Αλέξανδρου να αποφασίσει να διακόψει τη λειτουργία του τμήματος και να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο πεδίο των εταιρικών πελατών. Οι εργαζόμενοι καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι έχουν τα εφόδια να στελεχώσουν το νέο τμήμα και να προσαρμοστούν σε αυτή την αγορά.

Η ΑΝΝΑ μετά από χρόνια βρίσκεται ξαφνικά χωρίς δουλειά κι αποφασίζει να ξεκινήσει τη δική της επιχείρηση. Νιώθει όμως μεγάλη ανασφάλεια λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας και της ρευστότητας που επικρατεί στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ όλα αυτά ξένα ή μακρινά; Μάλλον όχι.

H ΕΠΙΤΡΟΠΗ Women in Business του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου διεξήγαγε την έρευνα «READINESS FOR CHANGE», με στόχο να μετρήσει την ετοιμότητα των στελεχών επιχειρήσεων για αλλαγή και τις δεξιότητες που κάνουν τη διαφορά στις επαγγελματικές καμπές. Επίσης, κατέγραψε τα όσα θα απαιτηθούν από τα στελέχη στο μέλλον, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική ανταποκρισιμότητα στις αλλαγές. Στην έρευνα συμμετείχαν 407 εργαζόμενοι, 94% των οποίων πτυχιούχοι Πανεπιστημίου ηλικίας 25 έως 55 ετών.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της έρευνας είναι ενδεικτικά των παραπάνω. 7 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι χρειάστηκε να διαχειριστούν κάποια σημεία καμπής στην επαγγελματική τους πορεία. Οι προκλήσεις που τους δυσκόλεψαν περισσότερο είχαν να κάνουν αφενός με την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τη στρατηγική και τους στόχους κι αφετέρου με την απώλεια εισοδήματος. Οι
εργαζόμενοι νιώθουν δυσκολία να «πλοηγηθούν» σε αχαρτογράφητα νερά χωρίς πυξίδα. Κι επιπλέον, κάθε πλήγμα στις απολαβές είναι μια ακόμη δυσκολία που απαιτεί επιπλέον διαχείριση.

ΖΟΥΜΕ σε εποχές που συμβαίνουν τεράστιες αλλαγές. Αλλαγές που δεν έχουν προηγούμενο σε έκταση και ταχύτητα, που δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις. Δεν είναι μόνο η ελληνική πραγματικότητα που είναι ρευστή, σε παγκόσμιο επίπεδο συμβαίνουν μεγάλες ανακατατάξεις. Από τη μια οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, που μετασχηματίζουν ολόκληρους κλάδους της αγοράς, από την άλλη το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που μετά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις είναι εξαιρετικά αβέβαιο και ρευστό. Σε ένα τέτοιο μεταβαλλόμενο σκηνικό, οι επιχειρήσεις ανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες, καλύτερα οργανωμένες, περισσότερο ανταγωνιστικές.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ πρακτικά αυτή η αλλαγή για τους εργαζόμενους; Πώς θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εργάζονται σήμερα; Ποιος θα είναι ο ρόλος τους μετά τις κυοφορούμενες αλλαγές; Τι νέες δεξιότητες θα πρέπει να αποκτήσουν; Πόσο γρήγορα θα καταφέρουν να προσαρμοστούν;

ΟΛΑ αυτά θα συζητηθούν στο 7ο WIB Forum που θα διεξαχθεί στις 7 Ιουνίου στο Ίδρυμα Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος». Το συνέδριο με τίτλο «From Turning Points to Breakthroughs» θα διερευνήσει πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις αλλαγές. Αλλαγές που μόνοι μας μπορεί να αποφασίσουμε να κάνουμε. Αλλά και αλλαγές που άλλοι αποφασίζουν για εμάς, αλλαγές που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά θα κληθούμε να ζήσουμε μ’ αυτές.

ΚΑΙ ΤΟΤΕ; Πώς αντιμετωπίζουμε αυτή τη ρευστότητα; Την επιβεβλημένη αλλαγή συνθηκών ζωής και συνηθειών; Πώς προσαρμοζόμαστε;

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟΙ ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό από διάφορους κλάδους -ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό, θεραπευτικό- θα μοιραστούν γνώσεις κι εμπειρίες και θα μας καλέσουν να ξεπεράσουμε τον φόβο και την ανασφάλεια που μας προκαλούν οι αλλαγές, να αναγνωρίσουμε τις ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμά τους και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες. Με τη συμβολή τους θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τις δεξιότητες εκείνες που απαιτούνται για να είμαστε έτοιμοι αυτά τα σημεία καμπής να τα μετατρέψουμε σε πρόοδο κι ανάπτυξη. Δεξιότητες όπως προσαρμοστικότητα, ευελιξία, ανθεκτικότητα, αλλά και περιέργεια, φιλομάθεια, θάρρος και τόλμη, θα μας βοηθήσουν, μέσα από το χάος που προξενεί μια αλλαγή, να επιδείξουμε «ανοικτό» μυαλό, δύναμη, κι ευελιξία για να καταφέρουμε να προχωρήσουμε και να εξελιχθούμε.

Η ΑΛΛΑΓΗ είναι κανόνας της ζωής. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει εξέλιξη, δεν υπάρχει πρόοδος. Κι εμείς καλούμαστε να την ενστερνιστούμε «με λογισμό και μ’ όνειρο» όπως έγραψε ο εθνικός μας ποιητής. Με καθαρή σκέψη δηλαδή και με ελπίδα για το αύριο. Με αισιοδοξία, με διορατικότητα, με την
αντίληψη ότι μέσα από τις τρέχουσες δυσκολίες θα «γεννηθούν» ευκαιρίες, με τη συνειδητή προσπάθεια προσαρμογής κι ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων. Για να γίνουν αυτά τα σημεία καμπής
πρόοδος κι ευημερία.