Του Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρηματία στον χώρο της ναυτιλίας – υποψήφιου με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ της 21ης Μαΐου διεξάγονται σε ένα σημείο καμπής για την παγκόσμια οικονομία και άρα και για την ελληνική οικονομία. Και η Ελλάδα δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένη.
ΠΑΡΑ τα διάφορα θετικά αφηγήματα που διαδίδονται για την πρόοδο της οικονομίας τα τελευταία χρόνια -μία πρόοδος που είναι απόρροια της ορθής διαχείρισης που έγινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, με μειωμένους πραγματικούς μισθούς (μετά τον πληθωρισμό), με τις πιο ακριβές τιμές ενέργειας και με μεγάλα ελλείμματα.
Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ μπορεί να έχει βοηθήσει στην αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, αλλά ταυτοχρόνως έχει «υπερφορολογήσει» την πλειονότητα του πληθυσμού. Η χώρα θα βρεθεί σε λίγο -ίσως μέχρι το τέλος της χρονιάς- μπροστά σε μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Και τότε όσοι «αντέχουν» τις πληθωριστικές πιέσεις, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σενάριο φτωχοποίησης.
ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ καμπής έχει αρχίσει και διαφαίνεται, ως συνήθως, από τις ΗΠΑ. Αυτό που φαινόταν σαν μεμονωμένη τραπεζική χρεοκοπία (της Silicon Valley Bank) πριν από δύο μήνες, τώρα εξελίσσεται σε αλυσίδα τραπεζικών κρίσεων στις μεσαίου μεγέθους τράπεζες, οι οποίες για να αποφύγουν την άτακτη χρεοκοπία συγχωνεύονται με τις μεγαλύτερες. Αυτές όμως έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν νέο θέμα «κόκκινων» δανείων από υποθήκες επαγγελματικών χώρων, δηλαδή γραφείων, καθώς πλέον γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι η πανδημία θα αφήσει μόνιμο αποτύπωμα στον τρόπο απασχόλησης από εδώ και στο εξής. Ήδη στις ΗΠΑ οι
επενδυτικές δαπάνες μειώνονται και ο ιδιωτικός τομέας προετοιμάζεται για ύφεση. Η ανθεκτικότητα στην κατανάλωση είναι θέμα χρόνου να αναστραφεί, ενώ πιο κοντά μας, στη Γερμανία, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι η τιμή του πετρελαίου θα προσαρμοστεί σε συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναπληρώσουν τα
αποθεματικά τους, ενώ οι χώρες της Μέσης Ανατολής συρρικνώνουν την παραγωγή τους – και αντίθετα με πέρυσι, που η Ευρώπη αγόρασε παραπάνω πετρέλαιο από τη Ρωσία, πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να δούμε σύντομα στασιμοπληθωρισμό.
ΑΡΑ η Ελλάδα, η οποία έχει χαμηλούς μισθούς και ακριβό κόστος ενέργειας, θα βρεθεί αντιμέτωπη σε μια νέα μακροοικονομική πραγματικότητα, κατά την οποία μάλιστα θα είναι συγχρόνως υποχρεωμένη να αναπληρώσει τους πόρους που δαπανήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είναι μαθηματικά σίγουρο ότι η μεσαία τάξη και τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα θα χρειαστούν τις παρεμβάσεις και τα μέτρα ελάφρυνσης που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. στο πρόγραμμά του.
ΕΙΝΑΙ εξαιρετικά σημαντικό η νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτα απ’ όλα στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος: από εδώ
και στο εξής κάθε ευρώ θα είναι σημαντικό γιατί θα το χρειαστούμε άμεσα. Πρέπει να σταματήσει η σπατάλη δισεκατομμυρίων με τις απευθείας αναθέσεις. Δεύτερον, στην αγορά
ενέργειας: τα υπερκέρδη των εταιρειών κάθε άλλο παρά αντικατοπτρίζουν τον «τέλειο ανταγωνισμό» που μας διδάσκουν στα μικροοικονομικά. Ο μέσος Έλληνας δεν έχει την ευχέρεια να αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ ώστε να συμμετέχει στα κέρδη, όπως και δεν έχει τη δυνατότητα να ζήσει χωρίς ηλεκτρισμό. Τέλος, την εξυγίανση ελεγκτικών μηχανισμών ώστε οι όροι της αγοράς να τηρούνται από όλους, ο αθέμιτος ανταγωνισμός να τιμωρείται και να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση στη μεσαία τάξη από την οικονομική δραστηριότητα.
Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της ένα μικρό χρονικό περιθώριο να προετοιμάσει τη χώρα για τους μετωπικούς ανέμους που έρχονται. Στις δύσκολες συγκυρίες το «Δικαιοσύνη Παντού» γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς γίνεται προϋπόθεση για τη συνοχή της κοινωνίας.