Του Αριστομένη (Άρι) M. Συγγρού, επικεφαλής του προγράμματος «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη
ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, μετά από μια μεγάλη καταστροφή, τίθενται τα ίδια ερωτήματα: «Γιατί; Ποιος φταίει;». Κι έπειτα: «Τι θα κάνουν οι άνθρωποι; Πώς θα ξαναστήσουν τη ζωή τους;». Όλα
εύλογα.
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ, όμως, όταν θέλουμε και έχουμε τη δυνατότητα να αναλάβουμε δράση, να συνδράμουμε άμεσα, να προσφέρουμε κάτι ουσιαστικό με τα μέσα που διαθέτουμε; Πώς μπορεί ένας πολιτιστικός και εκπαιδευτικός οργανισμός, όπως το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο;
ΑΜΕΣΩΣ μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια και την Αρχαία Ολυμπία τον Αύγουστο του 2021, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος κινήθηκε με αποφασιστικότητα. Με πρωτοβουλία του προέδρου Πάνου Λασκαρίδη, ανακοινώθηκε δωρεά ύψους 1.100.000 ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων. Έτσι δημιουργήθηκε
το πρόγραμμα «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» και άρχισε ένας… αγώνας δρόμου.
ΤΟ «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» ήταν σαφές: η άμεση διάθεση των χρημάτων για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των ανθρώπων που είχαν δει την περιουσία τους να χάνεται στις φλόγες.
ΦΤΑΣΑΜΕ στη Βόρεια Εύβοια όταν οι στάχτες ακόμα κάπνιζαν. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους είχαν καεί. Σπίτια, υποδομές, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις… Παράλληλα, τα χρόνια προβλήματα του τόπου, οι ελλείψεις, ως αποτέλεσμα μιας γνωστής παθογένειας, αναδύονταν εντονότερα.
ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ αμέσως τη δουλειά. Βρεθήκαμε κοντά στους ανθρώπους, σε κάθε κοινότητα, όσο μικρή κι αν ήταν. Από χωριό σε χωριό, καταγράψαμε επείγουσες ανάγκες: γεννήτριες για ηλεκτρικό ρεύμα, μηχανήματα και εργαλεία για τις εργασίες ανασυγκρότησης, τρόφιμα για τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους. Τοπικές αρχές, συνεταιρισμοί, σύλλογοι, απλοί άνθρωποι μας μίλησαν για τις πραγματικές ελλείψεις, τις οποίες διαπιστώναμε ιδίοις όμμασι. Δεν παραλείψαμε τις φιλοζωικές δραστηριότητες, που είχαν πληγεί ανεπανόρθωτα. Επιπλέον, αποφασίστηκε η χρηματοδότηση της μελέτης για τις υποδομές της περιοχής, αξίας 100.000 ευρώ, καθώς η φωτιά ανέδειξε την παντελή διαχρονική έλλειψή τους.
ΤΟ ΙΔΙΟ και στην Αρχαία Ολυμπία. Επισκέψεις σε κάθε τόπο, επαφές, καταγραφή. Παντού πηγαίναμε ξανά και ξανά. Έπρεπε να εμπιστευθούν τις καλές μας προθέσεις και να μας μιλήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν στην καθημερινότητά τους.
ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟΣ στόχος του προγράμματος «ΑΝΑ-ΠΝΟΗ» έγινε η εκπαίδευση. Παραδόθηκε υλικοτεχνικός εξοπλισμός σε 78 σχολεία της Β. Εύβοιας και της Αρχ. Ολυμπίας, εξοπλίστηκαν πλήρως 2 Ειδικά Σχολεία και όλα τα εργαστήρια 2 ΕΠΑΛ.
ΜΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ άνω των 400.000 ευρώ, που άλλαξε τη ζωή εκατοντάδων μαθητών. Δρομολογήθηκε η συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος, ενώ θα εκπαιδευτούν σε θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών μέσω του προγράμματος εικονικής πραγματικότητας «Virtual School».
ΜΕ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ για την αντιμετώπιση κρίσιμων αναγκών έχουν πλέον εξοπλιστεί δυσπρόσιτες περιοχές της Β. Εύβοιας, ενώ υγειονομικό υλικό προσφέρθηκε στα Κέντρα Υγείας Ιστιαίας και Μαντουδίου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ και καταστολή των πυρκαγιών, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύθηκε με 2 οχήματα μεταφοράς προσωπικού για την επιχειρησιακή αναβάθμισή του, ενώ χρηματοδοτήθηκε αποστολή για την ειδική εκπαίδευση των εθελοντών του Π.Σ.
στις ΗΠΑ.
TO ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ αυτής της δραστηριότητας; Περισσότεροι από 40.000 ωφελούμενοι από την αξιοποίηση της δωρεάς του 1.100.000 ευρώ.
35 ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ σε 14 μήνες συνεχούς προσπάθειας, με ένα συμπέρασμα: όταν θέλεις να κάνεις τη διαφορά στην κοινότητα, δεν αρκούν τα χρήματα. Οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις που οικοδομούνται με συνέπεια και ειλικρίνεια ανοίγουν τον δρόμο για το «χτίσιμο» μιας καλύτερης ζωής.