Skip to main content

Η σπουδαιότητα της προστασίας από την πτώση των αγορών

Οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα κέρδη μιας ανοδικής αγοράς, αλλά αγνοούν την απαραίτητη προστασία των κεφαλαίων τους σε περιόδους ισχυρής πτωτικής αγοράς.

Τoυ Χρήστου Αλωνιστιώτη
Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth

Οι επενδυτές, συνήθως, υποεκτιμούν τον σημαντικότατο ρόλο της προστασίας του χαρτοφυλακίου τους από μεγάλες πτώσεις. Κι όμως, αυτή η παράμετρος είναι που καθορίζει την επίτευξη του καλύτερου δυνατού μακροπρόθεσμου αποτελέσματος.

Όμως, η δυνατότητα ελαχιστοποίησης των αναπόφευκτων απωλειών που συνοδεύουν μια επένδυση, στην πραγματικότητα έχει μεγαλύτερη σημασία στην πορεία προς την επίτευξη του επιθυμητού στόχου και όχι αν ο επενδυτής έχει καταφέρει να «κερδίσει» κάθε ποσοστό ανόδου μιας ισχυρά ανοδικής αγοράς.

Η επενδυτική ψυχολογία αποτρέπει έναν επενδυτή από την επιλογή επενδύσεων, οι οποίες σε μια ανοδική αγορά μπορεί να έχουν μικρότερη μέση ετήσια απόδοση.

Με αυτό τον τρόπο, οι επενδυτές εστιάζουν περισσότερο στα κέρδη μιας ανοδικής αγοράς, αλλά αγνοούν την απαραίτητη προστασία των κεφαλαίων τους σε περιόδους ισχυρής πτωτικής αγοράς.

Οι πτωτικές αγορές είναι αναπόφευκτες για όποιον επενδύει μακροπρόθεσμα και αυτό είναι κάτι που όλοι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πρέπει να αποδεχθούν. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ένα χαρτοφυλάκιο αντιμετωπίζει αυτές τις πτωτικές αγορές είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή επίτευξη των στόχων ενός επενδυτή.

Οι μεγάλες πτωτικές αγορές δημιουργούν «τρύπες», από τις οποίες το χαρτοφυλάκιο πρέπει να βγει και να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα. Όσο μεγαλύτερες είναι οι απώλειες, τόσο μεγαλύτερες είναι και οι μελλοντικές αποδόσεις που απαιτούνται, ώστε το χαρτοφυλάκιο να καλύψει όλες τις απώλειες και να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα. Ας το δούμε με απλά μαθηματικά: Πτώση 10% απαιτεί άνοδο 11,1% για να υπάρξει επιστροφή στο σημείο μηδέν. Πτώση 25% απαιτεί άνοδο 33,3% για να καλυφθεί. Πτώση 50% απαιτεί άνοδο 100%.

Στην XSpot Wealth αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πόσο σημαντικό είναι να περιορίζουμε τις απώλειες των χαρτοφυλακίων μας, όταν αυτές έρχονται. Γιατί γνωρίζουμε στην πράξη ότι αυτό είναι το σημαντικότερο κομμάτι που οδηγεί στην επίτευξη μακροπρόθεσμα καλύτερων αποδόσεων για τους επενδυτές μας.

Υιοθετώντας ένα επενδυτικό προφίλ που να συνθέτει άριστα τις επιθετικές και αμυντικές επενδύσεις, μακροπρόθεσμα, ένας επενδυτής οδηγείται σε καλύτερο αποτέλεσμα, θέτοντας το κεφάλαιό του σε σημαντικά μικρότερες διακυμάνσεις. Γίνεται σαφές, λοιπόν, ότι η ελαχιστοποίηση της πιθανής πτώσης ενός χαρτοφυλακίου οδηγεί γρηγορότερα σε υψηλότερα επίπεδα, προστατεύοντας τον επενδυτή από «χαμένα» έτη. Για παράδειγμα, η πτώση του 2020 οδήγησε ένα χαρτοφυλάκιο που ακολουθούσε τον S&P 500 σε τρία «χαμένα» έτη.

Οι μικρές απώλειες σε ένα χαρτοφυλάκιο έχουν μεγάλα ψυχολογικά πλεονεκτήματα σε έναν επενδυτή. Και αυτό γιατί τον προστατεύουν από την ψυχολογική πίεση των μεγάλων απωλειών που οδηγεί σε λάθος αποφάσεις, τη λάθος χρονική στιγμή, με αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της επενδυτικής διαδικασίας, η οποία απαιτεί ξεκάθαρο πλάνο και νηφαλιότητα.

Η επιστροφή στο «σημείο μηδέν» μετά από κάποια πτώση της αξίας του χαρτοφυλακίου είναι μια σύνθετη διαδικασία, καθώς εξαρτάται από την αλληλεπίδραση δύο παραμέτρων: α) της μέγιστης πτώσης και β) της μέσης ετήσιας απόδοσης.

Ηλικιακά νέοι επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση στον κίνδυνο, άρα και υψηλότερη προσδοκώμενη απόδοση, δεν πρέπει να ανησυχούν για τον χρόνο ανάκαμψης.

Μεγαλύτεροι ηλικιακά επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να αναλάβουν μικρότερο ρίσκο, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, καθώς οι μεγάλες απώλειες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κεφαλαιακές ζημιές ενώ οι ίδιοι πλησιάζουν σε ηλικία συνταξιοδότησης.

Επενδυτικές στρατηγικές οι οποίες αποτρέπουν τις μεγάλες απώλειες και ταυτόχρονα αυξάνουν τη μέση ετήσια απόδοση είναι απαραίτητες σε κάθε επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Μικρότερες απώλειες οδηγούν σε γρηγορότερη ανάκαμψη του κεφαλαίου. Μικρότερες απώλειες αποτρέπουν τον επενδυτή από την πραγματοποίηση λάθος κινήσεων υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης.

Ένας επενδυτής πρέπει να αισθάνεται εμπιστοσύνη στο χαρτοφυλάκιό του και αυτό απαιτεί να γνωρίζει, κυρίως, το κομμάτι εκείνο των επενδύσεων που αναλαμβάνει τον κρίσιμο ρόλο της προστασίας, ακριβώς τη στιγμή που χρειάζεται.

Από την έντυπη έκδοση