Skip to main content

Ελλάδα – Γαλλία: Το μέλλον, μαζί!

N SOCIETY

Του Patrick Maisonnave,
Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα

Ένα μεγάλο Ελληνογαλλικό Οικονομικό Φόρουμ θα γίνει στο Παρίσι, στις 13 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και με την παρουσία περισσότερων από διακόσιες πενήντα επιχειρήσεις και των δύο χωρών. Κρίνοντας από τη σημερινή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, το δυναμισμό των επιχειρήσεών της και τη μεγάλη μείωση της ανεργίας, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, την επιστροφή στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μεγάλη απομείωση του χρέους, έχω την πεποίθηση ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα μετά από μια δεκαετία κρίσης.  Επίσης, η καλή πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και των προγραμμάτων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τα 30 δις ευρώ της ΕΕ, καθώς και η αναγνώριση από το Eurogroup της ικανότητας της Ελλάδας να προχωρεί σε μεταρρυθμίσεις και να εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση του χρέους της, αποτελούν σήματα επιστροφής της εμπιστοσύνης και επενδυτικής ικανότητας για το μέλλον.

Ενώπιον κοινού επιχειρηματιών, οι Έλληνες Υπουργοί θα έχουν έτσι την ευκαιρία να υπογραμμίσουν στο Παρίσι ότι η ελληνική οικονομία ξαναβρήκε το δυναμισμό της, γεγονός με  πολύ θετική επίπτωση στις διμερείς σχέσεις.  Οι εμπορικές μας συναλλαγές αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό : από τα 3,4 δις ευρώ το 2019, άγγιξαν τα 4,2 δις € το 2021 και η αύξηση είναι επωφελής και για τα δύο κράτη.  Άλλωστε, πολλές γαλλικές επιχειρήσεις εμπλέκονται σε σημαντικά προγράμματα εξοπλισμών για την Ελλάδα όπως είναι, για παράδειγμα, η Alstom για τη γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, η Vinci για την προσδοκώμενη υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Πύργου, η γαλλική εταιρεία ηλεκτρισμού EDF, η Voltalia, η Vinci-Energie αλλά και η AKUO για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε όλους τους τομείς, ακόμα και στις υπηρεσίες ή στα ψηφιακά θέματα, πρόκειται για γαλλικές επενδύσεις και για θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Last but not least, οι Γάλλοι τουρίστες επέστρεψαν μαζικά στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι. Με δυο λόγια, η οικονομική μας σχέση προοδεύει σε μεγάλο βαθμό και για αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα !

Κατά βάθος τι διαπιστώνουμε; Αν κρίνω από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που γίνονται στην Ελλάδα, το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, σπάνια υπήρξε τόσο υψηλό. Άλλωστε, η εικόνα της Ελλάδας διορθώθηκε σε μεγάλο βαθμό στα μάτια των Γάλλων επενδυτών.  Η υπογραφή της στρατηγικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών μας είχε πολύ θετικό αποτέλεσμα  στην εμπιστοσύνη τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών φορέων, στη Γαλλία αλλά και στην Ελλάδα.  Και, όπως ελπίζαμε, η απόκτηση από την Ελλάδα του αεροσκάφους Rafale και γαλλικών φρεγατών είχε πολύ σημαντικό αποτύπωμα στο σύνολο των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζω ότι οι εξοπλιστικές συμβάσεις υπεγράφησαν σε περίοδο όπου η Ελλάδα χρειάστηκε να αντιμετωπίσει απότομη άνοδο των εντάσεων στη Μεσόγειο.  Στην επείγουσα αυτή φάση, η Ελληνική Κυβέρνηση αποφάσισε να εμπιστευθεί τα συστήματα όπλων που παράγονται στη χώρα μου. Η απόφαση τιμά και δεσμεύει τη Γαλλία. Κοινός μας στόχος είναι, η αμυντική αυτή συμφωνία να καταλήξει σε βιομηχανική συνεργασία η οποία δημιουργεί μεταφορά τεχνολογίας, δραστηριότητα και θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πνεύμα, οι τρεις μεγάλες γαλλικές βιομηχανίες (Naval Group, MBDA και Thales) έχουν ήδη δεσμευθεί να εντάξουν πολλές εξαιρετικές ελληνικές επιχειρήσεις στην αλυσίδα των προμηθευτών τους, ακόμα και για την κατασκευή των ελληνικών και των γαλλικών φρεγατών. Προχωρώντας περαιτέρω, οι βιομήχανοι αυτοί δεσμεύονται να κατασκευάσουν στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των κορβετών που ετοιμάζεται να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό.  Αν η Ελληνική Κυβέρνηση επαναλάβει την εμπιστοσύνη της στη Γαλλία, θα διαθέτει με τις κορβέτες GOWIND, όχι μόνον ένα στρατιωτικό πλεονέκτημα απόλυτα διαλειτουργικό με τις φρεγάτες FDI, αλλά επίσης σημαντικότατο όφελος για τη δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα στον τομέα της ναυπηγικής και των τεχνολογιών αιχμής. Αυτός είναι ένας στόχος στον οποίο αφιερώνω επίσης όλη μου την ενέργεια.

Ο ελληνικός λαός προκαλεί το θαυμασμό μας.  Προφανώς, δεν αγνοώ τις βαθύτατες δυσκολίες που υπέμεινε την τελευταία δεκαετία ούτε τις σημερινές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της νέας ανόδου του πληθωρισμού, θέματα τα οποία αντιμετωπίζουμε όλοι.  Αλλά, επιθυμώ να χαιρετίσω το δυναμισμό και τη δημιουργικότητα των επιχειρηματιών του σε όλη την Ελλάδα, για παράδειγμα εκείνων των επιχειρηματιών που συνάντησα στην πρόσφατη μετακίνησή μου στην Αλεξανδρούπολη. Με δυο λόγια, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη της οικονομικής σχέσης μεταξύ των χωρών μας.