Τoυ Γιάννη Γεροντίτη, προέδρου του Επιμελητηρίου Ευβοίας
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις επιχειρήσεις – μέλη μας του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, αλλά και στους τομείς της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, που επηρεάζουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό πολλών επιχειρήσεων και των καταναλωτών, θεωρώ σκόπιμο να επισημάνω τα ακόλουθα.
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ πως το φαινόμενο έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού είναι όχι μόνο ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο. Αφορά την ειδικευμένη εργασία αλλά και την ανειδίκευτη. Στη χώρα μας όμως παρατηρείται η παγκόσμια πρωτοτυπία από τη μία ο δείκτης ανεργίας να είναι από τους ψηλότερους στην Ευρώπη και από την άλλη οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό, από εργάτες έως και εξειδικευμένους επιστήμονες.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ, ανά κλάδο στην Εύβοια: Η πρόσφατη πανδημία οδήγησε πολλούς από τους απασχολούμενους στην εστίαση και τον τουρισμό να αναζητήσουν εργασία σε άλλους κλάδους για λόγους επιβίωσης. Κατά συνέπεια η εστίαση και ο τουρισμός είναι σε διαρκή αναζήτηση
προσωπικού, ωστόσο οι θέσεις δεν καλύπτονται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα τεχνικά επαγγέλματα (υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, συντηρητών, επισκευών οχημάτων κ.λπ.). Οι προγραμματιστές, επίσης, είναι είδος προς εξαφάνιση, σε έναν χώρο που υπάρχει τεράστια ζήτηση, γιατί όλες οι πλατφόρμες που εξυπηρετούν τις καταναλωτικές ανάγκες απαιτούν εξειδικευμένα στελέχη πληροφορικής. Το όλο πρόβλημα εντείνεται λόγω της δυνατότητας για κινητικότητα, την οποία αυτός ο κλάδος την προσφέρει (απασχόληση στο εξωτερικό ή τηλεργασία από την Ελλάδα σε εταιρείες εξωτερικού). Στη μεταποίηση υπάρχουν επίσης ελλείψεις: τεχνίτες εργαλειομηχανών, μηχανημάτων έργων, μονώσεων και συναφών, ηλεκτρολογικών, ηλεκτρονικών και θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων. Στην οικοδομή η πλειονότητα των πρώην αλλοδαπών εργατών (κυρίως από Αλβανία) έχουν γίνει πια εργολάβοι. Στον αγροτικό τομέα, δε, πολλά αγροκτήματα μένουν ακαλλιέργητα, αφού οι ιδιοκτήτες της αγροτικής γης είναι στην πλειοψηφία τους υπέργηροι, επιβιώνοντας από τις συντάξεις και τις ενισχύσεις της Ε.Ε. Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα αρκετοί εργάτες γης εγκατέλειψαν τη χώρα μας για την Ιταλία και την Ισπανία λόγω της ευκολότερης διαδικασίας νομιμοποίησης.
ΣΕ ΑΥΤΟ το υπάρχον πλαίσιο, η Πολιτεία πρέπει να προβεί σε άμεσες ενέργειες και να πάρει επείγοντα μέτρα. Πρέπει να γίνει προγραμματισμός και άμεση εισαγωγή ανθρώπινου δυναμικού από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι άνθρωποι παλεύουν για την επιβίωση, αρκεί να πάψει η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.
ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ Ευβοίας, λαμβάνοντας υπόψη τη σύγχρονη συγκυρία και εκτιμώντας τις ανάγκες σε εργατικό δυναμικό από τρίτες χώρες με τη διαδικασία της μετάκλησης για τα έτη
2023-2024, καθόρισε με επιστολή του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τις εξής απαιτούμενες ειδικότητες για εποχική αλλά και μόνιμη απασχόληση: Βοηθητικό προσωπικό ξενοδοχείων,
ενοικιαζόμενων δωματίων, εστίασης – Βοηθητικό προσωπικό αποθήκευσης, μεταφορών – Εργάτες οικοδομής – Εργάτες γης – Εργάτες κτηνοτροφίας – Αλιεργάτες.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ προτείνοντας ότι επικουρικά, ευέλικτα και νόμιμα μεγάλη μερίδα των δημοσίων υπαλλήλων κατά τις ημέρες αργίας/Σαββατοκύριακα -και ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί όλων των
βαθμίδων- θα μπορούσαν συμπληρώνοντας τα εισοδήματά τους να δώσουν λύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ακόμη ότι η νομοθεσία είναι απαγορευτική για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου που μπορούν να εργαστούν εποχικά σε επιχειρήσεις, να αποκομίσουν εμπειρίες και παράλληλα να αποκομίσουν ένα εισόδημα. Στις περιπτώσεις αυτές θα μπορούσε να επεκταθεί ο θεσμός του εργόσημου.
ΑΠΟ τη μεριά μας, ως φορέας προάσπισης της υγιούς επιχειρηματικότητας, είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε στο μέτρο του δυνατού και των θεσμικών μας υποχρεώσεων κάθε ουσιαστική πρωτοβουλία αντιμετώπισης της αναφερόμενης κατάστασης.