Τoυ Κυριάκου Αντωνόπουλου, προέδρου Λιμένα Λιναριάς Σκύρου
Η ΣΚΎΡΟΣ είναι γνωστή για την πλούσια λαϊκή παράδοση, την ξυλογλυπτική, την κεραμική, την κεντιτική, τα μικρόσωμα αλογάκια, τους αστακούς και τα ψάρια της, την αξεπέραστη φάβα, την κτηνοτροφία και τα πενταπόσταγμα τυριά της, το μέλι της, τα ποικιλόμορφα μάρμαρα, την ξεχωριστή αποκριά, τα δάση, τις παραλίες, τη μοναδική της βιοποικιλότητα, όλα παράγωγα μιας ασύλληπτης ομορφιάς χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ χρόνια η αναφορά στη Σκύρο ταυτίζεται με την έννοια της πρότυπης λιμενικής διαχείρισης με ξενοδοχειακά κριτήρια. Το λιμάνι της, η Λιναριά, έχει εξελιχθεί στο πληρέστερο δημόσιο λιμάνι της χώρας!
Η ΠΡΟΟΔΟΣ που έκανε τα τελευταία χρόνια το μικρό λιμάνι της Σκύρου είναι παραπάνω από εντυπωσιακή! Η διαχείριση του λιμανιού γίνεται από το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο Σκύρου, ένα ΝΠΔΔ του υπουργείου Ναυτιλίας χωρίς ούτε έναν υπάλληλο από το 2008 μέχρι σήμερα!
ΠΑΡΑ το διοικητικό του έλλειμμα, το Λ.Τ. Σκύρου παραδειγματίζει και λειτουργεί συμβουλευτικά προς δεκάδες λιμενικούς φορείς στην Ελλάδα!
Η ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ δεκαετία του Λ.Τ. Σκύρου χαρακτηρίζεται από καινοτομίες και πανελλήνιες πρωτιές.
ΠΡΏΤΟΣ στην Ελλάδα διαγωνισμός για την ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίου (2014), πρώτος υποθαλάσσιος φωτισμός τουριστικού λιμένα (2015), πρώτη πρακτική άσκηση φοιτητών σε λιμάνι (2015-σημερα), πρώτος μικτός (για σκάφη και οχήματα)
σταθμός καυσίμων σε λιμάνι (2016), πρώτη Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών (Skyros Project 2016-σήμερα), πρώτο παρατηρητήριο για τον θαλάσσιο τουρισμό (Skyros project 2017- σήμερα), πρώτο μικρό λιμάνι στο ευρωπαϊκό δίκτυο των
106 ECO PORTS (2107-σήμερα), πρώτη γαλάζια σημαία σε δημόσιο διαχειριστή και δημόσιο τουριστικό λιμένα (2018 – σήμερα), πρώτο Δημόσιο Τουριστικό Λιμάνι στο δίκτυο των βραβευμένων ευρωπαϊκών μαρίνων Trans Europe marinas (2019-σήμερα), πρώτο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε λιμάνι (2015 – σήμερα), πρώτο πρόγραμμα προπονητικής ζωής και ψυχολογίας (από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου) για
τον γενικό πληθυσμό μέσω Skyros Project (2018), πρώτο αδειοδοτημένο αγκυροβόλιο για τουριστικά σκάφη (2019), πρώτη λειτουργία συμπιεστή ανακυκλώσιμων υλικών σε λιμάνι, πρώτη εκπομπή δωρεάν δημόσιου Wi-Fi μέσω δικτύου 5G κινητής.
ΣΤΟΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ τουριστικό του λιμένα οι στάνταρ παροχές περιλαμβάνουν την παροχή ύδατος-ρεύματος (16-32-63 AMP) – βοήθεια με 2 σκάφη και προσωπικό, παράκτιο σταθμό καυσίμων (βενζίνη 95-98-100, diesel απλό + V.P + αφορολόγητο) – τουαλέτες – ντουζιέρες (με καθημερινό πρόγραμμα «Disco Shower + bubbles»), wi-fi μέσω 5G – συλλογή και συμπίεση ανακυκλώσιμων υλικών – τοπικό δελτίο καιρού, χώρους και μέσα για φόρτιση ηλ. συσκευών, χρήση μόνιμων αγκυροβολίων, πλυντηρίων-στεγνωτήριων, ειδικό χώρο για πλύσιμο «στο χέρι», χώρο γραφείου για επικοινωνία – τηλεδιασκέψεις, εκτυπώσεις, δύο ανταλλακτικές βιβλιοθήκες.
ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ αλιευτικών σκαφών του λιμένα, οι αλιείς έχουν δωρεάν νερό, ρεύμα και Wi-Fi, ενώ υπάρχουν σταθμός συλλογής θαλασσίων απορριμμάτων για δίχτυα, πετονιές, παραγάδια, σχοινιά, inbox δέστρες, σκάλες και σωστικός εξοπλισμός ασφαλείας, πυροσβεστικό δίκτυο και βιομηχανικού τύπου δάπεδο.
ΟΙ ΒΡΑΒΕΎΣΕΙΣ του λιμανιού 33! Οκτώ (8) στον Τουρισμό, 5 Γαλάζιες Σημαίες, 1 για τις Εγκαταστάσεις, 2 στην Εκπαίδευση, 17 Περιβαλλοντικές, ανάμεσά τους 3 ευρωπαϊκές & μία παγκόσμια για το δημοφιλέστερο video για το κλίμα (COOP 22 – Morocco 2016).
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑ του Λ.Τ. Σκύρου με το εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης & επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου από το 2014 έως το 2018 και στη συνέχεια με το τμήμα Περιβάλλοντος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε το λιμάνι να αποκτήσει περιβαλλοντικό μανδύα.
Η ΊΔΡΥΣΗ του περιβαλλοντικού προγράμματος «Skyros Project», με επικεφαλής την καθηγήτρια Περιβάλλοντος, Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας κ. Κωνσταντίνα Σκαναβή και συνιδρυτή τον πρόεδρο του Λ.Τ. ήταν το «παιδί» αυτών των συνεργασιών, αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος των περιβαλλοντικών επιδόσεων του λιμανιού
και περιλαμβάνει: Ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών, θερινή περιβαλλοντική εκπαίδευση σε παιδιά, ετήσια Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, ετήσια τουριστικά και παρατηρητήρια θαλάσσιου τουρισμού, εργασίες που παρουσιάζονται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια και διαγωνισμούς περιβάλλοντος, κατασκευή
ψηφιδωτών από χρησιμοποιημένα η πεταμένα υλικά, καθώς και δράσεις
περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.
ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ συνεργασίες του Λ.Τ. Σκύρου συμπληρώνουν η Aegean Rebreath με εγκατάσταση σταθμού για τη συλλογή θαλασσίων απορριμμάτων, το τμήμα Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου της Πάτρας με τοποθέτηση σταθμού μέτρησης σωματιδίων της ατμόσφαιρας και η συμμετοχή του Λ.Τ. Σκύρου
στο ευρωπαϊκό δίκτυο των ιστορικών πόλεων κατά του πλαστικού (BIO PLASTICS EUROPE).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ των μετακινήσεων στο λιμάνι χρησιμοποιούνται 3 ηλεκτρικά οχήματα και ένα μπαταριοκίνητο μηχάνημα εξοικονόμησης νερού, που φροντίζει για τον καθαρισμό των δαπέδων του. Το λιμάνι εφαρμόζει εγκεκριμένο σχέδιο με
εγκαταστάσεις και εξοπλισμό για την παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων καταλοίπων πλοίων και εγκεκριμένο σχέδιο με εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ το Λ.Τ. Σκύρου έλαβε απόφαση για την ίδρυση καταδυτικού πάρκου στη Σκύρο και βρίσκεται σε αναμονή για τη χρηματοδότηση των μελετών του από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Από μέρα σε μέρα αναμένεται και η υπογραφή της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Υδατοδρομίου Σκύρου.
Ο ΣΤΟΧΟΣ του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου είναι ο παραδειγματισμός και άλλων φορέων διαχείρισης για την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών προς τους χρήστες των λιμένων.
ΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ λιμάνια είναι πύλες εισόδου της χώρας με πολυσύνθετο ρόλο. Αρραβωνιάζουν την τοπική κοινωνία με τους θαλάσσιους επισκέπτες και οι παραλιακοί οικισμοί τους γίνονται τόποι συνύπαρξης εθνοτήτων και πολιτισμών.
ΟΙ ΟΡΘΕΣ περιβαλλοντικές πρακτικές θα στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους και η Λιναριά της Σκύρου θέτει τον πήχη στο ύψος που εγγυάται την παρούσα και τη μελλοντική ανάπτυξη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.