Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Η ώρα για γενναίες αποφάσεις στην οικονομία έχει φτάσει, καθώς είναι εμφανές πως για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναζητούνται νέοι τρόποι οικονομικής θωράκισης των κρατών-μελών.
Η ταχύτερη ενεργοποίηση των εργαλείων στήριξης της Ε.Ε. -που έχουν ήδη εγκριθεί- είναι αναγκαία για να μπορέσουν οι ευρωπαϊκές χώρες να περιορίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Παράλληλα είναι απαραίτητο να γίνουν όλες οι απαιτούμενες κινήσεις, ώστε να διασφαλιστεί επαρκής δημοσιονομικός «αέρας» όχι μόνο το 2021, αλλά και το 2022 καθώς οι συνέπειες του κορονοϊού δεν θα εξαφανιστούν διά μαγείας.
Εντός συνόρων -και ενώ εκκρεμούν περαιτέρω ευρωπαϊκές αποφάσεις- είναι η ώρα να ρίξει η κυβέρνηση περισσότερα πολεμοφόδια στη μάχη για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Σε αυτή τη φάση μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τις έρευνες που έχουν γίνει για το «αποτύπωμα» του ιού στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία το ποσοστό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας. Ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθεί, είναι όμως χαμηλότερο συγκριτικά με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Την ίδια στιγμή καμπανάκι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους μισθούς χτυπά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
Με βάση την έρευνα περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι ζουν με 534 ευρώ τον μήνα για διάστημα που υπερβαίνει τους 3 μήνες, ενώ τρεις στους δέκα εργαζόμενους έχουν αποδοχές μικρότερες από τον κατώτατο μισθό. Είναι επομένως αναγκαίο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ώστε να μπει ανάχωμα σε νέα λουκέτα και να αποφευχθεί μια νέα βουτιά στην κατανάλωση.
Όσο ταχύτερα σχεδιαστούν τα νέα μέτρα στήριξης τόσο ευκολότερα θα γίνει η επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα. Ο… ελέφαντας είναι στο δωμάτιο και δεν μπορεί κανείς να τον αγνοήσει.