Skip to main content

Πολιτική Αλλαγή ή Οικονομική Καταστροφή

The N Society

Τoυ Θανάση Θεοχαρόπουλου,
διευθυντή Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

ΤΟ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ κύμα ακρίβειας έχει δημιουργήσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση για τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Το βιοτικό επίπεδο μειώνεται απότομα, με αποτέλεσμα αυτό που ξεκίνησε ως ενεργειακή κρίση να εξελίσσεται ραγδαία σε κρίση επιβίωσης. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γιατί αν συνεχισθεί θα οδηγήσει σε εξαθλίωση. Σήμερα δυστυχώς οι ανισότητες διευρύνονται σε όλα τα επίπεδα λόγω της ακρίβειας που επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Είμαστε η ακριβότερη χώρα στην τιμή της βενζίνης στην Ε.Ε. και από τις ακριβότερες στην ενέργεια και στα τρόφιμα. Με πολύ ακριβά ενοίκια και πολύ χαμηλούς μισθούς. Με πληθωρισμό πολύ υψηλότερο από τον μέσο της Ε.Ε. και ενεργειακό πληθωρισμό 22% μεγαλύτερο από τον μέσο της Ε.Ε. Η ένταση όλων αυτών των φαινομένων, ακρίβειας, πληθωρισμού, ενοικίων και χαμηλών μισθών στη χώρα μας οφείλεται στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εστιάζουν στην εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών αντί του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό έχουμε ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά, τις οποίες και προστατεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί έχει ισχυρή πολιτική εξάρτηση με τα συμφέροντα.

ΣΕ ΜΙΑ περίοδο όμως με πανδημία, κλιματική κρίση, πόλεμο και ενεργειακή κρίση, το ζήτημα είναι να υπάρξουν δημόσιες πολιτικές που θα ενισχύουν τις αντοχές μιας κοινωνίας. Να δοθούν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να υλοποιηθούν πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης για να μειωθούν οι ανισότητες. Χρειάζονται δημόσιες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα. Και στα ζητήματα της ακρίβειας, με έναν συνδυασμό θεσμικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και δημοσιονομικών για την ελάφρυνση των πολιτών, όπως η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, καθώς και ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Και στα ζητήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, που σημαίνει κούρεμα της βασικής οφειλής έως ένα σημείο και ρύθμιση του υπόλοιπου σε δόσεις. Και στα ζητήματα της οικονομικής ανάκαμψης με επανασχεδιασμό της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες και όχι μόνο τους πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς.

ΓΙΑ ΝΑ γίνουν όλα αυτά, όμως, είναι αναγκαία η πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση. Οι 5 + 1 δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την ακρίβεια, την εργασία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες, το κοινωνικό κράτος, τη νέα γενιά και την παραγωγική ανασυγκρότηση απευθύνονται στον ελληνικό λαό, αλλά και στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, με στόχο να αποτελέσουν τη βάση για μια προγραμματική συζήτηση. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές θα δημιουργηθεί μια νέα προοδευτική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα για να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της κοινωνίας και να υλοποιηθούν προοδευτικές πολιτικές προς όφελος του ελληνικού λαού.