Skip to main content

Η επόμενη μέρα των αναδρομικών

The N Society

Τoυ Λουκά Αποστολίδη,
εργατολόγου

«ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ το γεφύρι ολημερίς το κτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν». Κάπως έτσι έχει η ιστορία της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Με τους νομικούς αγώνες τους οι συνταξιούχοι κατάφεραν το 2015, με τη δίκαιη κρίση του ακυρωτικού δικαστηρίου ΣτΕ Ολ. 2287-88/2015, να βάλουν φραγμό στη χιονοστιβάδα των περικοπών. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι περικοπές των νόμων 4051 και 4053/2012 ήταν αντισυνταγματικές και υποχρέωνε τη Διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, να επιστρέψει αναδρομικά τις περικοπές για σύνταξη, επικούρηση και δώρα. Περιόρισε δε την αναδρομικότητα των αποφάσεων για εφαρμογή από 1/1/2013, εκτός απ’ όσους είχαν ασκήσει αγωγές πριν από την έκδοση της απόφασης το 2015. Για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές τα νομικά αποτελέσματα θα ισχύσουν από την έκδοση της απόφασης και στο μέλλον, δηλαδή μετά τις 11/6/2015. Χιλιάδες αγωγές κυριολεκτικά «πλημμύρισαν» τα διοικητικά πρωτοδικεία, διεκδικώντας αναδρομικά από το 2013 έως το 2018. Η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις, ψήφισε τον ν. 4387/2016 χωρίς να λάβει υπόψη τα νομικά αποτελέσματα των αποφάσεων 2287-2288/2015.

ΑΡΧΙΣΑΝ να δημοσιεύονται δικαστικές θετικές αποφάσεις. Το 2019 σε νέα πιλοτική δίκη κρίθηκε η αντισυνταγματικότητα ορισμένων διατάξεων του ν. 4387/2016 και το Δικαστήριο εκ νέου έκρινε και επιβεβαίωσε για δεύτερη φορά ότι ορθώς οι αποφάσεις του ΣτΕ 2015 έκριναν ότι οφείλει η Διοίκηση να επιστρέψει αναδρομικά για σύνταξη, επικούρηση και δώρα. Για να «φρενάρει» την έκδοση των θετικών αποφάσεων των διοικητικών δικαστηρίων ουσίας η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. προσέφυγε εκ νέου στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθεί εκ νέου το θέμα των αναδρομικών, όπως είχαν κριθεί με την Ολ. του ΣτΕ 2015, αλλά και την Ολ. του ΣτΕ 2019. Δηλαδή να κριθούν οι ίδιες διατάξεις για τη συνταγματικότητά τους για τρίτη φορά στο πλαίσιο πιλοτικών δικών! Πρωτοφανές, χωρίς προηγούμενο, δικαστικό γεγονός για το Ακυρωτικό Δικαστήριο.

ΣΤΙΣ 10/1/2020 δικάστηκε η πιλοτική δίκη, που δικαίωσε μεν τους συνταξιούχους για τρίτη φορά ότι έχουν να λάβουν αναδρομικά για σύνταξη, επικούρηση και δώρα, αλλά περιόρισε το χρονικό διάστημα για ένα 11μηνο (2015-2016), αντί από το 2013 έως το 2018.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, αντί να κάνει σεβαστές και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις, έστω για το 11μηνο με τρόπο μερικό και περιοριστικό με τον ν. 4714/2020 επέστρεψε αναδρομικά μόνο για τη σύνταξη και όχι για την επικούρηση και τα δώρα. Μάλιστα, με τις ρυθμίσεις του άρθρου 114 παρ. 4 για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν από τις 31/7/2020 προχώρησε νομοθετικά στην παραγραφή των νόμιμων αξιώσεών τους. Σε όσους δε είχαν κάνει αγωγές τούς ευχήθηκε καλή τύχη, στα δικαστήρια ουσίας, παρά το ότι τρεις πιλοτικές δίκες είχαν κρίνει το νομικό ζήτημα για τα αναδρομικά σε επικούρηση και δώρα.

ΠΡΟΣΦΥΓΑΜΕ εκ νέου για τις αντισυνταγματικότητες αυτών των ρυθμίσεων και σε νέα τέταρτη κατά σειρά πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά, δικάσαμε στις 15/1/2021. Και ήρθε η «ψυχρολουσία» των αποφάσεων ΣτΕ Ολ. 1403-7/22, που απέρριψε όλες τις αιτιάσεις και τους ισχυρισμούς μας και έντυσε και με δικαστική νομιμότητα τις ρυθμίσεις του ν. 4714/2020.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ γνωστά. Όσοι δεν είχαν κάνει αγωγές, περί 1.300.000 συνταξιούχοι, παραγράφηκαν νομοθετικά και δικαστικά οι νόμιμες αξιώσεις με δικαιολογία το δημόσιο συμφέρον και τα «ταμειακά ελλείματα»! Όσοι δε βρίσκονται σε εκκρεμείς δίκες, θα συνεχίσουν τον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα τους για άλλα πέντε – έξι χρόνια μέχρι να εκδώσουν τελεσίδικες εφετειακές αποφάσεις για να λάβουν εντόκως αναδρομικά για επικούρηση και δώρα.

ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ αμφιβολία ότι τίθενται ζητήματα ηθικά, πολιτικά, νομικά και κοινωνικά στα οποία η Πολιτεία και η Διοίκηση θα πρέπει να απαντήσουν, ως ελάχιστη αναγνώριση, κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη προς το σύνολο του συνταξιουχικού κόσμου. Να δοθεί άμεσα πολιτική λύση και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις στο σύνολό τους. Στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να γίνονται εκπτώσεις. Νομοθετική ρύθμιση με τη σύμφωνη γνώμη και της αντιπολίτευσης.

ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ επικούρησης και δώρων για το 11μηνο σε όλους τους δικαιούχους είτε άσκησαν αγωγές είτε όχι. Αλλιώς στα δικαστήρια θα λιμνάζουν εκατοντάδες αγωγές και θα ταλαιπωρούνται χιλιάδες συνταξιούχοι, επιβεβαιώνοντας τον θρύλο του γεφυριού της Άρτας. «Ολημερίς το κτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν».