Skip to main content

Μια μικρή επανάσταση στη νοοτροπία μας

Naftemporiki Society 

Του Γιώργου Στασινού
Πρόεδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΤΕΕ

ΜΕΣΑ σε ένα κλίμα κούρασης, φόβου και αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας και της μετάλλαξης Όμικρον και μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση καλούμαστε ως κοινωνία να διαμορφώσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την επιστροφή σε μια κανονικότητα.

ΣΕ ΑΥΤH την προσπάθεια χρειάζεται κατ’ αρχήν να υπερβούμε την υγειονομική κρίση, να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε το ψυχολογικό κόστος της παρατεταμένης αβεβαιότητας και να αξιοποιήσουμε κάθε εργαλείο και οικονομικό μέσο για να τονώσουμε την ανάπτυξη και να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα. Το επόμενο καλοκαίρι πιθανότατα ο τουρισμός θα πάει πολύ καλά, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα ξεκινήσει μέσα στο 2022 να τροφοδοτεί με χρήματα την αγορά, η οικοδομή θα έχει ανοδική πορεία και οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις θα προχωρούν με ταχύτερο ρυθμό. Αυτά σημαίνουν ότι θα μειωθεί η ανεργία και οι πολίτες θα μπορέσουν τουλάχιστον να πάρουν μια οικονομική ανάσα και να ξαναζήσουν κατά ένα ποσοστό όπως τα χρόνια πριν από την οικονομική κρίση.

Βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβούν τα παραπάνω είναι η κυβέρνηση να κινηθεί συντονισμένα κυρίως και αποτελεσματικά για την απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα κόμματα να αποφύγουν τον λαϊκισμό και να πιέσουν την κυβέρνηση να γίνει πιο αποτελεσματική με ρεαλιστικές θέσεις και προτάσεις, τα ΜΜΕ να αποφύγουν τις ακρότητες και τη δημιουργία κλίματος είτε φόβου είτε υπεραισιοδοξίας, οι επιχειρηματίες να λειτουργήσουν με συναίσθηση της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας, οι πολίτες να σκέφτονται και να δρουν με ωριμότητα και ψυχραιμία.

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτό συνιστά μια μικρή επανάσταση στη νοοτροπία και στη φιλοσοφία μας, που εάν είχε πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα θα ήταν μια πιο σύγχρονη και αναπτυγμένη χώρα.

ΓΙΑ ΝΑ είμαστε όμως απολύτως δίκαιοι και ειλικρινείς η πολυετής κρίση και η πρωτοφανής δοκιμασία της ελληνικής κοινωνίας καθιστούν μονόδρομο την ουσιαστική αλλαγή της σκέψης και της δράσης μας, καθότι η εναλλακτική είναι η μιζέρια και η στασιμότητα, κάτι εγκληματικό για το μέλλον.

Είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουμε και είναι επείγον αυτό να γίνει άμεσα.

Οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην πατρίδα και στα παιδιά μας να τα καταφέρουμε!