Skip to main content

Νέα σελίδα για την επικουρική ασφάλιση

Naftemporiki Society 

Των Πάνου Τσακλόγλου,Υφυπουργού Εργασίας
και Παυλίνας ΚαρασιώτουΓενικής Γραμματέα  Κοινωνικών Ασφαλίσεων
 
ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του νόμου 4826/2021, από 1/1/2022 ξεκίνησε η λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Οι εισφορές των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης θα επενδύονται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του ΤΕΚΑ και το ύψος της σύνταξής τους θα υπολογίζεται στη βάση των εισφορών που θα καταβάλλουν και των αποδόσεων των επενδύσεών τους.

ΤΕΣΣΕΡΙΣ είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης:

α) Διαφοροποίηση κινδύνου και ενίσχυση της σταθερότητας του συνόλου της κοινωνικής ασφάλισης.

β) Συγκέντρωση πόρων, σημαντικό μέρος των οποίων θα επενδυθεί στην εγχώρια οικονομία, δίνοντας ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.

γ) Διασφάλιση υψηλών επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά.

δ) Παροχή ισχυρών αντικινήτρων για ανασφάλιστη εργασία και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της νέας γενιάς στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΚΑ συγκροτήθηκε σε σώμα στις αρχές Οκτωβρίου 2021 και έκτοτε εργάζεται πυρετωδώς για την οργάνωση του νέου Ταμείου. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη σύστασή του και έχουν γίνει οι πρώτες τοποθετήσεις στελεχών. Το Ταμείο στεγάζεται προσωρινά σε κτήρια του υπουργείου Εργασίας, ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες για τη μίσθωση των μόνιμων γραφείων του, τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Η ιστοσελίδα του Ταμείου έκανε «πρεμιέρα» στις αρχές του νέου έτους, με τις πρώτες χρηστικές πληροφορίες για ασφαλισμένους και εργοδότες και θα εμπλουτίζεται διαρκώς. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η διαδικασία για την ανάδειξη, με ανοιχτή πρόσκληση, του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου με διαφάνεια και αξιοκρατία. Η τελική επιλογή γίνεται από υψηλού κύρους επιτροπή αποτελούμενη από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τον γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και έναν πανεπιστημιακό με ειδίκευση σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Οι πρώτοι ασφαλισμένοι εντάσσονται στο ΤΕΚΑ από τις αρχές του 2022, με το Μητρώο Ασφαλισμένων να διακρίνει μεταξύ «νέων» και «παλαιών» ασφαλισμένων. Κοινή ομάδα Εργασίας μεταξύ ΤΕΚΑ και ΕΦΚΑ αναμένεται να ολοκληρώσει στις αμέσως επόμενες ημέρες τον σχεδιασμό των ΑΠΔ, ο οποίος περιλαμβάνει ξεχωριστές εγγραφές για τη νέα επικουρική. Προφανώς, όπως συμβαίνει σε κάθε νέο οργανισμό, το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να «ωριμάσει», να ελεγχθεί στην πράξη και να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και προσαρμογές. Η ένταξη νέων ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ θα είναι σταδιακή. Μέσα στο 2022 αναμένεται να ενταχθούν σε αυτό 40.000-50.000 ασφαλισμένοι.

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ σταδιακή θα είναι και η εισαγωγή της επενδυτικής λειτουργίας του νέου Ταμείου. Ουσιαστικά, αυτή μπορεί να διακριθεί σε τρεις φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έως και ένα εξάμηνο μετά την εκλογή του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδυθούν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα πολύ χαμηλού κινδύνου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, το Διοικητικό Συμβούλιο θα έχει τον απαραίτητο χρόνο για να διαμορφώσει και να παραμετροποιήσει την επενδυτική στρατηγική του Ταμείου. Κατά τη δεύτερη φάση, χονδρικά έως το τέλος του 2024, θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους μόνο το βασικό «ισορροπημένο» χαρτοφυλάκιο αξιογράφων. Κατά την τρίτη φάση, θα δοθεί στους ασφαλισμένους που το επιθυμούν η επιλογή να επιλέξουν, πέραν του βασικού, και άλλα κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά / επενδυτικά χαρτοφυλάκια διαβαθμισμένου ρίσκου.