Με ένα πρωτότυπο δρώμενο που εξέπληξε ευχάριστα τους επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εγκαινιάστηκε χθες (7/6) στον Κήπο του η έκθεση με τίτλο «Ξεχασμένες Δαντέλες, Νέα Πνοή (Old Lace, New Life)».
Πέντε νεαρές χορεύτριες, με κινήσεις εμπνευσμένες από την εικονογραφία των αρχαίων αγγείων, ξεκίνησαν από τις αίθουσες 49 & 50 της Συλλογής Αγγείων στον 1ο όροφο του Μουσείου, για να καταλήξουν στον Κήπο, όπου εκτίθεται ένα μικρό μέρος από την εντυπωσιακή συλλογή από δαντέλες της σχεδιάστριας Ελένης Κυριάκου –τη βάση των δημιουργιών της– σε «συνομιλία» με αρχαία έργα.
Στην παραστατική εκδήλωση, καλλιτέχνες και κοινό βρέθηκαν «εν κινήσει» σε μια πορεία από τις αίθουσες προς το αίθριο του μουσείου, όπου ρούχα της σχεδιάστριας παρουσιάστηκαν μοναδικά από τις χορεύτριες Δέσποινα Λαγουδάκη, Σεβαστή Ζαφείρα, Κατερίνα Μαγεράκη, Ηλιάνα Υφαντή και Βιολέτα Δαμανάκη.
Τις κινήσεις των κοριτσιών έντυσαν μουσικά οι Βασίλης Γκορίτσας, Έλενα Λεώνη, Μαρία Μαλαφή και Νίκος Μαρτζιώκας.
Η Ελληνοκύπρια σχεδιάστρια Ελένη Κυριάκου, που έχει γεννηθεί στο Λονδίνο και τα τελευταία 10 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα, έχει διασώσει αμέτρητες ιστορικές ελληνικές δαντέλες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας συλλογής που ξεπερνά τα χίλια κομμάτια. Έχει χρησιμοποιήσει επιλεγμένα κομμάτια για να δημιουργήσει μια συλλογή γυναικείων ενδυμάτων, επαναχρησιμοποιώντας (upcycling) υλικά στοιχεία της ελληνικής κληρονομιάς.
«Η έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο αφορά δυο στοιχεία. Το ένα είναι η επιρροή από την αρχαιότητα και το άλλο είναι η ιδέα της ανακύκλωσης. Μέσα από την ιδέα αυτή, βρίσκουμε αφενός έναν καινούργιο τρόπο να σεβαστούμε ξανά τα έργα αυτά, που τα θεωρώ έργα τέχνης, και αφετέρου μια καινούργια χρήση που δεν είναι άσχετη με τη σύγχρονη εποχή», δήλωσε η Ελένη Κυριάκου, λίγο πριν από την έναρξη του δρώμενου.
Η Ελένη Κυριάκου, που βρίσκεται στον χώρο της μόδας από το 2007, σχεδιάζει ρούχα από το 2011. Έχει συμμετάσχει στις Εβδομάδες Μόδας της Αθήνας και του Παρισιού, ενώ είναι η σχεδιάστρια της τρέχουσας φορεσιάς των Τελετών Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Όπως μας εξηγεί, «δεν με εξυπηρετούν οι πασαρέλες. Σε μια έκθεση, ένα έργο τέχνης το απολαμβάνεις όσο χρόνο θέλεις, ενώ σε μια πασαρέλα έχεις 20 δευτερόλεπτα! Αυτό δεν ταιριάζει με τη δουλειά μου. Τα τελευταία χρόνια έχω έναν δικό μου τρόπο που παρουσιάζω τις συλλογές μόδας: Δουλεύω με άλλους καλλιτέχνες, γιατί μια χορεύτρια είναι καλλιτέχνης, ένα άλλο επίπεδο τέχνης πάνω στο δικό μου, που για μένα είναι πολύ συναρπαστικό», τονίζει η σχεδιάστρια με αφορμή το δρώμενο που ελπίζουμε να επαναληφθεί.
Η έκθεση στον κήπο του Μουσείου λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο έως τις 31 Αυγούστου 2023. Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν εικονικά στην ψηφιακή έκθεση στο βίντεο που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του ΕΑΜ (https://www.namuseum.gr/event/ekthesi-ston-kipo-toy-moyseioy-amp-psifiaki-ekthesi-xechasmenes-danteles-nea-pnoi/ ), όπου αντικείμενα από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου αντιπαρατίθενται ψηφιακά με δαντέλες από τη συλλογή της Ελένης Κυριάκου.