Σχεδόν έναν μήνα μετά την έναρξη των διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν, ορισμένα κομμάτια του μοιάζουν πλέον με εμπόλεμες ζώνες, με φωτοβολίδες να κατακλύζουν τον ουρανό, να ηχούν πυροβολισμοί και να καταγράφονται αιματηρές σκηνές.
«Καταγράφω αυτό το βίντεο σχετικά με την κατάσταση στο Sanandaj», δήλωσε ένας διαδηλωτής, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό του με ένα μαύρο μαντήλι και σκουρόχρωμα γυαλιά, σε μη΄νυμά του στο CNN από την κουρδική πόλη στο δυτικό Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες των κινητοποιήσεων, παρά το σχεδόν ολοκληρωτικό κλείσιμο του διαδικτύου στην περιοχή.
«Το προηγούμενο βράδυ, οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν προς την κατεύθυνση των σπιτιών. Χρησιμοποιούσαν στρατιωτικού τύπου σφαίρες», ανέφερε.
Βίντεο που έχουν τραβηχτεί από ταράτσες βγήκαν στην δημοσιότητα και δείχνουν συγκρούσεις μετά νέων διαδηλωτών και βαριά οπλισμένων δυνάμεων ασφαλείας. Σφαίρες και φωτοβολίδες γέμισαν τον νυχτερινό ουρανό και ένα σύννεφο σκόνης και καπνού κάλυψε τις πολυκατοικίες.
Στους δρόμους, άλλα βίντεο δείχνουν διαδηλωτές να πετούν πέτρες στην αστυνομία, με τους αστυνομικούς να περνούν ανάμεσα με μοτοσικλέτες και να πυροβολούν στο πλήθος.
Μεγάλος αριθμός των φρουρών της Επανάστασης συμμετέχουν στην καταστολή μαζί με την τοπική αστυνομία, σύμφωνα με ακτιβιστές.
«Στο Sanandaj, πυροβολούν ανθρώπους που κορνάρουν. Κια πυροβολούν τόσο νεαρούς όσο και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους», ανέφερε ακτιβιστής στο CNN.
Κάτι παραπάνω από «μια διαδήλωση για τη συμμόρφωση»
Παρά τους επανειλλημένους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι έχει αποκαταστήσει την ηρεμία, οι σκηνές επαναλαμβάνονται σε όλη τη χώρα σε διάφορους βαθμούς.
Ο ιρανικός λαός συνεχίζει να ξεχύνεται στους δρόμους. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, που πέθανε μετά την σύλληψή της από την αστυνομία των ηθών, αλλά έκτοτε οι διαδηλωτές συνενώθηκαν γύρω από μια σειρά από παράπονα απέναντι στο καθεστώς.
Όλο και περισσότεροι ακτιβιστές και ειδικοί χαρακτηρσίζουν τις διαμαρτυρίες ως έναν «εθνικό ξεσηκωμό».
«Δεν είναι μια διαμαρτυρία για συμμόρφωση», δήλωσε ο Roham Alvandi, ένας αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας στο London School of Economics. «Πρόκειται για μια εξέγερση που απαιτεί το τέλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Και αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ ότι έχουμε δει στο παρελθόν».
Τον τελευταίο μήνα, οι διαδηλωτές του Ιράν στοχεύουν σε οικονομικά και πολιτικά κέντρα του καθεστώτος. Βίντεο δείχνουν ανθρώπους να πετούν πέτρες στην αστυνομία στο κέντρο της Τεχεράνης.
Η κορυφή του παγόβουνου
Οι ευρέως διαδομένες διαδηλώσεις από εργαζόμενους και εμπόρους, λένε οι ειδικοί, θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια νέα κλιμάκωση των διαμαρτυριών. «Αν διξάγεται μια γενική εθνική απεργία, τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση στην πραγματικότητα» σημείωνει ο Alvandi. «Αυτό θα παρέλυε ολοκληρωτικά την χώρα και θα έδειχνε την έλλειψη δυναμικής στην αντιμετώπιση αυτής της κίνησης».
Μια κουρδική ομάδα για τα δικαιώματα, θεωρεί ότι η βία ενάντια στους διαδηλωτές που γνωστοποιείται από την περιοχή είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό», με την ενημέρωση από τις διαμαρτυρίες να μην είναι συνολική.
Με πληροφορίες από CNN