Skip to main content

Βουλή: Αύριο στην ολομέλεια το περιβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο

Όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Δαδιά έχουν σβήσει, ωστόσο παραμένουν στην περιοχή οι επίγειες δυνάμεις και συνεχίζουν το έργο τους, κάνοντας συνεχείς ρίψεις όπου εντοπίζουν καπνό, ενώ στην Βάλια Κάλντα η φωτιά που εκτείνεται σε έκταση 150 στρεμμάτων, αντιμετωπίζεται με εναέριες ρήξεις από τρία ελικόπτερα και από επίγειες δυνάμεις που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να την ελέγξουν.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ενημερώνοντας την επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις εξελίξεις στα δύο πύρινα μέτωπα, και με αφορμή τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, τη θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις, το οποίο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και εισάγεται αύριο στην ολομέλεια.

Καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Σωκράτη Φάμελλου, κατηγόρησαν με σφοδρότητα την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα ελέγχου των πύρινων μετώπων που ξέσπασαν στη χώρα, ο κ. Αμυράς ζήτησε “να είμαστε μετρημένοι, δεδομένου ότι η χώρα κουβαλάει στο συλλογικό υποσυνείδητο το μεγάλο τραύμα της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι πριν από τέσσερα χρόνια”.

Απαντώντας σχετικά με την ανακοίνωση της WWF για την περιοχή, ο κ. Αμυράς ανέφερε η ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης αναφέρει ότι φέτος είχε προηγηθεί έγκαιρη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών. Συγκεκριμένα είπε ότι από τον Μάιο συντηρήθηκε το οδικό δασικό δίκτυο σε έκταση 440 χιλιομέτρων και έγινε διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών 145 χιλιομέτρων, έργα που χρηματοδοτήθηκαν με 50 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 22 εκ. από τον κρατικό Προϋπολογισμό. Όπως είπε, σήμερα, και από τον περασμένο Μάιο, υπάρχουν συνεργεία που καθαρίζουν και αφαιρούν την καύσιμη ύλη από τα δάση σε 150 κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα, διανοίγουν 12.000 χιλιόμετρα δασικών οδών και 2.200 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών. “Αυτό είναι πρόληψη, αλλά είναι η αρχή και θα γίνεται κάθε χρόνο” ανέφερε ο αρμόδιος υφυπουργός. Όπως επεσήμανε, η σύγκριση με την προηγούμενη διακυβέρνηση είναι άνιση, καθώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνονταν για την προστασία της Δαδιάς μόλις 23.000 ευρώ ετησίως.

Στην κριτική ότι η κυβέρνηση κατήργησε τους Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, απάντησε ότι δεν καταργήθηκαν οι φορείς, αλλά τα 36 διοικητικά συμβούλια που διατηρούνταν σε κάθε φορέα ξεχωριστά, χωρίς σε πολλούς από αυτούς να υπάρχουν καν εργαζόμενοι – και αντικαταστάθηκαν από τις Μονάδες Διαχείρισης. Ταυτοχρόνως διαβεβαίωσε ότι, όχι μόνον δεν απολύονται οι εργαζόμενοι, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ γίνεται ένα βήμα για την δημιουργία οργανικών θέσεων που δεν είχαν προβλεφθεί καν.

Εξάλλου, χαρακτήρισε “ανεδαφικούς” τους ισχυρισμούς ότι οι προστατευόμενες περιοχές μένουν απροστάτευτες έναντι των χρήσεων γης, και εξήγησε ότι ενώ μέχρι τώρα, το τι θα προστατεύεται εναπόκειτο στην κρίση των μελετητών, πλέον μπήκαν κριτήρια για όλους τους μελετητές (που ολοκληρώνουν τις ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που οδηγούν σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος) έτσι ώστε να κλειδωθεί η προστασία των περιοχών NATURA, ενώ ορίζονται τέσσερις ζώνες προστασίας και εξειδικεύονται οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης.

Σε σχέση με την συνύπαρξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με τις περιοχές προστασίας της φύσης, ο κ. Αμυράς διαβεβαίωσε ότι έχουν ληφθεί υπόψη “σαν ευαγγέλιο” οι κατευθύνσεις της ΕΕ, στις οποίες αναφέρεται ρητώς ότι οι ΑΠΕ συνιστούν έργα υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι επιτρέπονται παντού. 

“Εισάγουμε την έννοια της δέουσας εκτίμησης επιπτώσεων για τα μικρά έργα που εκτελούνται χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και συμπληρώνουμε το παζλ της προστασίας των προστατευόμενων περιοχών της χώρας” τόνισε επίσης.

Σχετικώς με την διάταξη για τα “απάτητα βουνά”, επισήμανε ότι είναι μια πρωτοποριακή μεταρρύθμιση, που υιοθετεί πρώτη από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες η χώρα μας, και δεύτερη παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ. Αυτή περιλαμβάνει την υψηλότερη δυνατή προστασία, καταρχάς έξι βουνών (Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Όρος Χατζή, Φεγγάρι στη Σαμοθράκη) και ορίζει ότι απογορεύεται η διάνοιξη δρόμου και οποιασδήποτε τεχνικής επιφάνειας.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, υπογράμμισε ότι ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, επέστρεψε από το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, έχοντας πετύχει την εξαίρεση που ζήτησε η κυβέρνηση για τον υπολογισμό της μείωσης στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Έτσι, ο υπολογισμός θα γίνεται σε σχέση και σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά στην Ελλάδα, και όχι με βάση τον μέσο όρο της πενταετίας όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, η χώρα κατάφερε να πάρει μία ακόμη εξαίρεση από το να υπολογίζονται οι ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε για ηλεκτροπαραγωγή “με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη μια ασφαλιστική δικλείδα” είπε ο Γιώργος Αμυράς.

   Τέλος, ενημέρωσε ότι αύριο θα ανοίξει η πλατφόρμα για το “Κινούμαι ηλεκτρικά” και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν ώστε “να οδηγηθούμε όλοι σε ηλεκτροκίνηση και να τονίσουμε το πράσινο σημείο ταυτότητας που πρέπει να έχει αυτή η χώρα”.

   «Είναι απαράδεκτο την περίοδο που κινδυνεύουν δύο εθνικά πάρκα από μεγάλες πυρκαγιές, το δάσος Δαδιάς και η Βάλια Κάλντα, και λίγο μετά την πυρκαγιά στην Πεντέλη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αποδομεί την προστασία των περιοχών Natura 2000 της Ελλάδας, του πλούτου της χώρας μας, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο του περιβαλλοντοκτόνου νόμου 4685 του κ. Χατζηδάκη», είχε αναφέρει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στην τοποθέτησή του. 
 
Όπως είχε επισημάνει ο κ. Φάμελλος, «φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν άκουσε τους φορείς, τις περιβαλλοντικές και επιστημονικές οργανώσεις που ζήτησαν να αποσυρθούν τουλάχιστον τα κεφάλαια που αφορούν την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως, συνεχίζει ακάθεκτη το έργο κατεδάφισης του ελληνικού περιβάλλοντος. Για αυτό και η αυριανή συζήτηση στην ολομέλεια θα περιέχει σκληρή αντιπαράθεση, γιατί δεν μπορούμε απλά να σηκώσουμε τα χέρια μπροστά σε όλα αυτά. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει η κυβέρνηση στον τομέα του περιβάλλοντος είναι καταδίκες και ρουσφέτια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ