Εκατοντάδες Ιρακινοί εισέβαλαν το βράδυ της Τετάρτης στο κτίριο του κοινοβουλίου του Ιράκ για να διαμαρτυρηθούν κατά του Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι, ο οποίος προτάθηκε από πολιτικές ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν ως ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.
Οι διαδηλωτές διέρρηξαν την βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια και ξένες πρεσβείες, παρά την έντονη παρουσία της αστυνομίας. Σύμφωνα με πλάνα που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία έκανε ρίψεις νερού σε ορισμένες περιοχές για να προσπαθήσει να απωθήσει τις διαδηλώσεις.
Φαινομενικά δεν υπήρχαν βουλευτές μέσα στο κτίριο, με βάση τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έδειχναν τις δυνάμεις ασφαλείας να στέκονται ήρεμα ενώ οι διαδηλωτές, οπαδοί του λαϊκιστή σιίτη κληρικού Μουκτάντα Αλ Σαντρ χτυπούσαν τις πύλες του κτιρίου και σκαρφάλωσαν στα έπιπλα όταν μπήκαν μέσα.
Οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν την ημέρα που το Ιράκ έκλεισε τη μεγαλύτερη περίοδο χωρίς κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Η εισβολή ήταν το τελευταίο σύμπτωμα μιας βαθύτερης κρίσης στη Βαγδάτη – αναμφισβήτητα η χειρότερη από τότε που η χώρα ξεκίνησε το πείραμά της με τη δημοκρατία μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003 – καθώς οι πολιτικές διαμάχες απέτρεψαν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης για πάνω από εννέα μήνες μετά τη διεξαγωγή εκλογών.
Οι διαδηλώσεις την Τετάρτη ήταν οι μεγαλύτερες από τότε που ξεκίνησε το πολιτικό αδιέξοδο και ήταν μια σαφής απόδειξη της ικανότητας του Σαντρ να γεμίσει τους δρόμους της πρωτεύουσας. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Βαγδάτης για να παρακολουθήσουν μια δημόσια προσευχή κατόπιν παρότρυνσης του.
Οι ακόλουθοι του Σαντρ είχαν εισβάλει στην Πράσινη Ζώνη το 2016 για να ζητήσουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις σε χαοτικές σκηνές που εξακολουθούν να αντηχούν στην πολιτική ελίτ της Βαγδάτης.
Η τρέχουσα, πικρή αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν ο Σαντρ, το κόμμα του οποίου κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις εκλογές του Οκτωβρίου, προσπάθησε να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους αντιπάλους του που υποστηρίζονται από το Ιράν. Μετά από μήνες αποτυχημένων προσπαθειών, φάνηκε να εγκαταλείπει τον Ιούνιο και κάλεσε τους 74 βουλευτές του στο κοινοβούλιο να αποσυρθούν, αφήνοντας πολλούς – συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων του – να αναρωτιούνται αν αποχωρεί από την πολιτική εντελώς ή απλώς περιμένει να αναπτύξει τους οπαδούς του για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα .
Εν μέσω της πολιτικής παράλυσης, το Ιράκ διοικείται από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ-Καντίμι, ο οποίος θα παραμείνει στη θέση του εάν ο Σαντρ και οι αντίπαλοί του δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
naftemporiki.gr