Skip to main content

H «Ψηφιακή Ελλάδα» είναι εδώ

Tου Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Να αδράξουν την ευκαιρία της παρουσίας τεχνολογικών γιγάντων από τις ΗΠΑ στη φετινή ΔΕΘ, όπως η Microsoft, η Google και η Facebook, φιλοδοξούν οι startupers της Θεσσαλονίκης, αλλά και το οικοσύστημα καινοτομίας της πόλης που το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε άνθηση.Τα cluster και οι φορείς που στηρίζουν τη δημιουργία νεοφυών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για τους νέους -και όχι μόνο- της πόλης τα μέσα για την ανάπτυξη έξυπνων και καινοτόμων ιδεών που, χωρίς αυτή τη στήριξη, μάλλον θα είχαν χαθεί στις συνθήκες της κρίσης ή στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

Τα οικοσυστήματα καινοτομίας της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης, του Ok!Thess, του VentureGarden (ACT), με μέντορες καταξιωμένους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, δείχνουν σε φιλόδοξους νέους τον δρόμο για το πώς μια καινοτόμα ιδέα μπορεί γίνει επιχειρηματική πράξη.  

Η ενεργοποίηση, μάλιστα, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, που προωθεί το brand Thessaloniki Innovation Friendly Destination δημιουργεί ελπίδες για ακόμα μεγαλύτερη συστηματοποίηση της προσπάθειας με απώτερο σκοπό η Θεσσαλονίκη να γίνει κόμβος καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Κεντρικό ρόλο για την επίτευξη του στόχου διαδραματίζουν τα ερευνητικά κέντρα του πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης, το ΕΚΕΤΑ, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και άλλοι μικρότεροι θύλακες καινοτομίας.

Η ΑΖΚ αναμένει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την έγκριση του φακέλου για να προχωρήσει η χωροθέτηση και η πολεοδόμηση του πρώτου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή. Η μελέτη βιωσιμότητας της ΑΖΚ προβλέπει επενδύσεις ύψους 47 εκατ. ευρώ για κτήρια και υποδομές (δίκτυα κοινής ωφέλειας, βιολογικός καθαρισμός κ.λπ.), όπως εργαστήρια, χώρους εγκατάστασης μικρών ή μεγαλύτερων καινοτόμων δραστηριοτήτων, θερμοκοιτίδα αγροδιατροφής, συνεδριακό κέντρο, θερμοκήπια, υπαίθριους χώρους κ.ά. Στόχος είναι, μετά την αναμενόμενη έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος στις αρχές του 2019, να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες μέχρι το τέλος επίσης του 2019.

Οι startupers της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο θεματικό πάρκο «Ψηφιακή Ελλάδα», στο περίπτερο 12, το δεύτερο μεγαλύτερο περίπτερο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (συνολικού εμβαδού περίπου 3.000 τ.μ.), όπου φιλοξενούνται περισσότερες από 100 νεοφυείς επιχειρήσεις απ’ όλη τη χώρα. Η «Ψηφιακή Ελλάδα» λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ (8-16 Σεπτεμβρίου), ακριβώς δίπλα στο περίπτερο 13, όπου θα βρίσκονται οι ΗΠΑ, τιμώμενη χώρα της 83ης ΔΕΘ. 

Το θεματικό πάρκο, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, συγκεντρώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το σύνολο της startup κοινότητας. Στην «Ψηφιακή Ελλάδα» οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν -χωρίς κόστος (αφού η συμμετοχή τους χρηματοδοτείται από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ)- τις καινοτόμες ιδέες τους, τη φρέσκια ματιά τους στον τρόπο που έχουμε μάθει να λειτουργούμε, τα προϊόντα και τα επιτεύγματά τους, πλαισιωμένοι από ένα πλούσιο πρόγραμμα ομιλιών και workshops σε θέματα νέων τεχνολογιών, creative industry, ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και ψηφιακών δεξιοτήτων.