Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Μέτρα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, προκειμένου η έξοδος από τα μνημόνια να μην είναι ένα ακόμα πολιτικό σύνθημα αλλά να οδηγήσει στο ουσιαστικό τέλος της πολυετούς κρίσης, σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις, ζητούν οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας. Οι επικεφαλής των Επιμελητηρίων της Μακεδονίας και της Θράκης μιλούν στην ειδική έκδοση της «Ν» και θέτουν ως ζητήματα άμεσης προτεραιότητας την αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά και τη μείωση της υπερφορολόγησης, ώστε οι υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις να βρεθούν στην εμπροσθοφυλακή της παραγωγικής ανασυγκρότησης, στη βάση ενός εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που έχει ανάγκη η χώρα.
Κεντρική Μακεδονία
Η οριστική έξοδος από την κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα και τις επιχειρήσεις πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο ενός σύγχρονου Εθνικού Σχεδίου αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων δράσεων, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας. Όπως αναφέρει ο ίδιος, επιβάλλεται συνεργασία, γενναίες πολιτικές αποφάσεις για επενδύσεις, πιστωτική επέκταση, μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, ανταγωνιστικότητα, νέες θέσεις εργασίας και συγκράτηση των μη παραγωγικών δαπανών του Δημοσίου με παράλληλη δημοσιονομική σύνεση.
Σύμφωνα με τον κ. Μπίκα, για την ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας της Ημαθίας απαιτούνται άμεσα:
Α. ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής με προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με παράλληλη ενίσχυση της δημιουργίας εταιρειών joint venture. – Ανάπτυξη και δημιουργία θεσμοθετημένης εταιρείας αξιοποίησης των γεωθερμικών πεδίων μας. – Θέσπιση κτηνοτροφικών ζωνών και επενδυτικά κίνητρα για τη διατήρηση και την προστασία της βοοτροφίας, η οποία αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της περιοχής μας.
Β. ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Χωροθέτηση και ίδρυση ΒΙΠΕ – ΒΙΠΑ. – Δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων εξυγίανσης. – Διορθωτικές αλλαγές χρήσεων γης. – Στήριξη των επιχειρήσεων με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα διατεθούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα υλοποιηθούν με τη συνδιαχείριση της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου. – Χρήση των λυμάτων των κονσερβοποιείων για αρδευτικούς σκοπούς, ενέργεια που θα αποτελέσει διέξοδο για μερική απαλλαγή των χρόνιων προβλημάτων ρύπανσης αφενός και αφετέρου θα μειώσει σημαντικά τα κόστη άντλησης υδάτων. – Άμεση διάθεση με ευνοϊκούς όρους των αδρανών αποθηκευτικών χώρων.
Γ. ΣΤΟΝ ΤΡΙΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ – Δημιουργία διεθνούς διαμετακομιστικού κέντρου αγροτικών προϊόντων. – Ανάπτυξη cargo στο υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο. – Συνεργασία ΟΤΑ και Επιμελητηρίου για την αξιοποίηση και την προβολή του Αρχαιολογικού, του Θρησκευτικού και του Γαστριμαργικού Τουρισμού μας. – Αξιοποίηση των ορεινών όγκων Βερμίου και Πιερίων, της κοίτης του Αλιάκμονα, καθώς και εκσυγχρονισμός των χιονοδρομικών κέντρων Σελίου και 3-5 Πηγαδιών. – Δημιουργία πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ανακύκλωσης. – Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος maximum speed ψηφιακής τεχνολογίας.
Η λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας μας καταγράφηκε ως θετική εξέλιξη, όμως, δεν δικαιολογεί εφησυχασμό, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς Παύλος Τονικίδης, τονίζοντας πως έφτασε η στιγμή που οι Έλληνες πρέπει να πάρουν αποφάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα χωρίς αγκυλώσεις και αρνήσεις για την ανάπτυξη του τόπου τους.
«Η υπερφορολόγηση της οικονομίας έφερε αναγκαστικά υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα, τα οποία από μόνα τους δεν αποτελούν θετική εξέλιξη της οικονομίας. Χρειάζονται μεγάλοι ρυθμοί ανάπτυξης για πολλά χρόνια, για να γίνουμε κανονική οικονομία και να καλύψουμε το 25% του χαμένου μας πλούτου.
Η ανάπτυξη που θέλει η χώρα μας δεν μπορεί να επιτευχθεί με συνταγές του παρελθόντος. Με μια οικονομία εσωστρεφή, βασισμένη στην υπερκατανάλωση και εξαρτημένη από το κράτος. Η ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος για την επιτυχή και την ουσιαστική έξοδο της οικονομίας μας από τη χρόνια ύφεση.
Τι ενέργειες πρέπει να κάνουμε ως χώρα μετά την αναγκαστική περίοδο των μνημονίων, που -όπως φαίνεται- δεν βελτίωσε τη δημοσιονομική πραγματικότητα στη χώρα μας.
Αυτό ίσως που θα έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από την περίοδο των μνημονίων, ως Προμηθείς για να προλάβουμε μια σειρά από δυσάρεστες αποφάσεις και τον ελληνικό λαό να χάνει το 1/4 του εισοδήματος του» τονίζει ο κ. Τονικίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς, οι πέντε πληγές που διατηρούν άρρωστη την ελληνική οικονομία και εμποδίζουν την ανάπτυξη είναι το δυσβάσταχτο ασφαλιστικό σύστημα, το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνη και το διπλό πρόβλημα της πολυνομίας / κακονομίας.
«Για μια ανταγωνιστική οικονομία πρέπει στοχευμένα να επιλέξουμε ενέργειες που θα μας βγάλουν από το τέλμα.
Να διαφοροποιήσουμε τα προϊόντα μας από τα αντίστοιχα προϊόντα αγορών που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν (π.χ. Κίνα) επενδύοντας στην ποιότητα και στο design.
Ταυτόχρονα πρέπει να απλοποιηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και οι δομές του Δημοσίου, εκτοπίζοντας τη γραφειοκρατία και ενισχύοντας το πνεύμα συνεργειών, των ενώσεων και των συλλογικών προσπαθειών και γενικά την προσαρμογή των προϊόντων στις διεθνείς ανάγκες.
Η εξαγωγική δραστηριότητα πρέπει να αποτελεί για τη χώρα μας βασική προτεραιότητα, καθώς είναι κοινή η ομολογία ότι η ελληνική κρίση ήταν περισσότερο μια κρίση ανταγωνιστικότητας παρά μια δημοσιονομική κρίση. Το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο κατέρρευσε στα τέλη της περασμένης δεκαετίας, στηριζόταν δυστυχώς στην ανάπτυξη της οικοδομής και στα χαμηλότοκα δάνεια» τονίζει ο κ. Τονικίδης και προσθέτει: «Επομένως ζητούμενο παραμένει το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα πρέπει να διαμορφώσουμε ως χώρα και το οποίο απαραίτητα πρέπει να στηρίζεται στην καινοτομία και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στις επενδύσεις και στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών. Η εξωστρέφεια και η στήριξη των επενδύσεων ιδιαίτερα σε καινοτόμα προϊόντα, είναι το παραγωγικό μοντέλο που μπορεί να επιστρέψει σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης της χώρας μας.
Η βάση αυτής της ανάπτυξης είναι ένα ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα ενθαρρύνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.
Η υστέρηση της χώρας μας δεν έχει μόνο οικονομικό υπόβαθρο. Οφείλεται κυρίως στην κουλτούρα μας και στον τρόπο εκπαίδευσης της σκέψης μας, δηλαδή το πώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας, τη χώρα μας και φυσικά τη θέση μας στον κόσμο.
Δυστυχώς για να μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει την τεράστια υστέρηση, τα ζητούμενα είναι πολλά. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διδαχθούμε από τα θετικά βήματα και τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τη χώρα μας. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να ξεπεράσουμε όλες τις ασθένειες του παρελθόντος. Με ώριμη σκέψη και σύγχρονες αντιλήψεις ας συζητήσουμε και ας παραδειγματιστούμε από τα λάθη μας».
Η έξοδος από τα προγράμματα προσαρμογής δεν σημαίνει το τέλος της ελληνικής κρίσης, καθώς η κρίση πλέον είναι πολυεπίπεδη, είναι οικονομική – κοινωνική και εθνική, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος.
«Η πραγματική οικονομία είναι ακόμα σε κρίσιμη καμπή. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί, η χαμηλή ζήτηση στο λιανικό εμπόριο, λόγω του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας με το τέλος των προγραμμάτων προσαρμογής.
Η χώρα μας χρειάζεται νέες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς πρέπει να φύγουμε από την οικονομία της εσωστρέφειας και να δούμε οργανωμένα τις δυνατότητες ανοίγματος σε νέες αγορές, όπου με την ποιότητα των προϊόντων που έχουμε και ένα ουσιαστικό και οργανωμένο εθνικό σχέδιο μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και να διεισδύσουμε σε νέες αγορές που θα δώσουν την ώθηση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομία μας» σημειώνει ο κ. Τσώτσος.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας υπογραμμίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν ευκαιρίες ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παίξουν και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, συγκρατώντας τους νέους στην πατρίδα μας και δίνοντας τη δυνατότητα να παραχθεί πραγματικός πλούτος σε κάθε περιοχή της Ελλάδας.
«Για όλα αυτά προϋπόθεση είναι ο επιχειρηματίας να πάψει να είναι στοχοποιημένος από την κάθε κυβέρνηση και να αποτελεί τον εύκολο τρόπο κάλυψης των ελλειμμάτων, αφού έχει ξεπεράσει τη φοροδοτική του δυνατότητα.
Θέλουμε και πιστεύουμε σε μια υγιή, ανταγωνιστική και ισόνομη ελεύθερη οικονομία από όλα τα κράτη μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας ώστε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας να ανθίσει εκ νέου μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο κανόνων και αξιών» καταλήγει ο κ. Τσώτσος.
Η μεγάλη πρόκληση για τη χώρα μας είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ανταγωνιστικού μοντέλου παραγωγής, το οποίο θα βασίζεται στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.
«Το τέλος της μνημονιακής περιόδου για την Ελλάδα πρακτικά σημαίνει την κατάργηση του δανεισμού φθηνού χρήματος από τον ESM και το ΔΝΤ, την εξυπηρέτηση ενός χρέους που ανέρχεται σε 180% του ΑΕΠ αλλά και την επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως σημαίνει κατάργηση των ασφυκτικών επιθεωρήσεων των εταίρων μας αλλά και των καταστροφικών, πολλές φορές, πολιτικών τους. Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν την τεράστια ζημιά που έχει τελεστεί στην οικονομία και στην κοινωνία μας από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας που μας επιβληθήκαν.
Ελπίζω μετά από τη σκληρή εμπειρία της μνημονιακής περιόδου να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να κατανοήσουμε ότι μόνο μέσα από την παραγωγικότητα, τις επενδύσεις και την εξωστρέφεια μπορεί να παραχθεί πλούτος στη χώρα μας, ο οποίος στη συνέχεια μπορεί να μεταφραστεί σε ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τον ελληνικό πληθυσμό», λέει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, όπως ο τουρισμός, ο πρωτογενής τομέας, τα logistics, η ενέργεια, καθώς και το ικανό και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουμε.
«Μόνο έτσι θα παραχθούν προϊόντα και υπηρεσίες ικανά να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό και με τις εξαγωγές τους να δημιουργήσουν προστιθεμένη αξία και πλούτο για την οικονομία μας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για την πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη είναι η προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες όμως προϋποθέτουν ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, δημοσιονομική σταθερότητα και ένα θεσμικό πλαίσιο χωρίς εμπόδια, απόλυτα ξεκάθαρο και διεθνώς ανταγωνιστικό. Εύχομαι και ελπίζω όλες οι παραγωγικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, χωρίς ανούσιους και άκαιρους διαπληκτισμούς, να εργαστούμε σκληρά για τη σταθεροποίηση και την απογείωση της ελληνικής οικονομίας έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο εκείνο που να χρηματοδοτούμε επενδύσεις και όχι ελλείμματα» σημειώνει.
Ειδικά η Πιερία μπορεί να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια με στοχευμένες παρεμβάσεις και εφόσον αντίστοιχα εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της αλλά και ένας νομός πρότυπο όσον αφορά την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό, καταλήγει ο κ. Χατζηχριστοδούλου.
Αισιόδοξος ότι η 83η ΔΕΘ, ως κορυφαίο οικονομικό γεγονός, μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ουσιαστικά μεταμνημονιακής εποχής προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, της κοινωνικής προόδου και της ευημερίας των πολιτών, δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Χρήστος Μέγκλας.
«Μολονότι οι δεσμεύσεις των μνημονίων είναι καθοριστικές για πολλές δεκαετίες, πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια -και εδώ ακριβώς βρίσκεται η πρόκληση- να υιοθετηθούν και να εφαρμοσθούν σε όλους τους τομείς (επενδύσεις, φορολογικό, ασφαλιστικό, εργασία, αγροτική οικονομία, παιδεία, δικαιοσύνη, εξωτερική πολιτική, άμυνα, ασφάλεια, κοινωνική πολιτική, κ.ά.) πολιτικές τέτοιες που θα συμβάλλουν πραγματικά σε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα. Για να επιτευχθεί αυτό βασικό ζητούμενο είναι να γίνουν ριζικές τομές στη λειτουργία του κράτους και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα λειτουργούν ως προς τους φορείς λήψης αποφάσεων αποτρεπτικά ώστε να μην επαναλαμβάνουν λανθασμένες επιλογές τακτικής και στρατηγικής του παρελθόντος και ως προς τους πολίτες θα τους δημιουργούν αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς, ώστε να συμβάλλουν με την ενεργοποίησή τους στη συνδιαμόρφωση της νέας Ελλάδας» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών και προσθέτει:
«Ο ιδιωτικός τομέας, η επιχειρηματικότητα και ο αγροτικός τομέας θεωρούμε ότι είναι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας και αυτούς πρέπει το κράτος να εμπιστευθεί και να ενισχύσει. Αύξηση της παραγωγικότητας με μείωση του λειτουργικού, φορολογικού και ασφαλιστικού κόστους των επιχειρήσεων, διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά προτεραιότητα στην επιχειρηματικότητα, κίνητρα και διευκόλυνση επενδύσεων ειδικά στους τομείς της μεταποίησης, της ενέργειας, της εξωστρέφειας, των μεταφορών, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, προώθηση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές με σαφές και ξεκάθαρο το ελληνικό brand name ως εγγύηση της ξεχωριστής ποιότητάς τους, ενίσχυση ρευστότητας με εύκολη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, μείωση της γραφειοκρατίας, άμεση αδειοδότηση επιχειρήσεων και πάταξη του παρεμπορίου είναι μερικά από αυτά που επιδιώκουμε ως επιχειρηματική κοινότητα και τα οποία θεωρούμε ως βασικές προϋποθέσεις, ώστε να συνεχίζουμε να “επιχειρούμε”, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και να αναπτύσσουμε την ελληνική οικονομία επ’ ωφελεία του συνόλου της κοινωνίας».
Ειδικότερα για τον νομό Σερρών, το Επιμελητήριο επιδιώκει την αξιοποίηση της στρατηγικής του θέσης στη διασυνοριακή περιοχή, καθώς και των συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων του, όπως ο αγροτικός τομέας και η μεταποίηση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, η γεωθερμία, το ξεχωριστό τουριστικό προϊόν και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του, ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ του και να παραμείνουν οι νέοι στον τόπο μας.
Το Επιμελητήριο Σερρών συμβάλλει με δράσεις εξωστρέφειας -και όχι μόνον- στην ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας συμμετέχοντας δυναμικά στην 83η ΔΕΘ στο περίπτερο 16 και διοργανώνοντας για 4η συνεχή χρονιά τη Διεθνή Επιχειρηματική Έκθεση SEREXPO 2018 (28-30/09/2018) που έχει γίνει θεσμός και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η -έστω τυπική- έξοδος της χώρας από τα μνημόνια, μετά από μία περιπέτεια οκτώ ετών, είναι μια θετική εξέλιξη που μόνο αισιόδοξα συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής Ιωάννης Κουφίδης, σπεύδοντας όμως να προσθέσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς αυστηρής εποπτείας. «Μπορεί οι κυβερνώντες να πανηγυρίζουν για το τέλος των μνημονίων αλλά θα συνεχίζεται με τέσσερις επιθεωρήσεις το χρόνο η αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια. Είμαστε η μοναδική χώρα της ευρωζώνης που παραμένει σε καθεστώς ελέγχου διακίνησης των κεφαλαίων της (capital controls), βαδίζοντας αισίως στον τέταρτο συνεχές χρόνο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και πλήθος άλλων προκλήσεων και να καλύψει “ανοιχτές πληγές”, με κυριότερες το υψηλό δημόσιο χρέος, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη χρηματοδότησης, τη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα “κόκκινα” δάνεια”, την ανεργία, τη μείωση του πληθυσμού λόγω της υπογεννητικότητας. Επιπλέον η νέα εποχή χωρίς μνημόνια βρίσκει μία Ελλάδα με λιγότερους νέους ικανούς και με δεξιότητες να εργαστούν λόγω brain drain» αναφέρει ο κ. Κουφίδης
Για να μπορέσει η χώρα μας να ανακάμψει, συνεχίζει ο ίδιος, πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που αποτελούν και τη σοβαρή προϋπόθεση για την ανάπτυξή της. «Η χώρα οφείλει να καταστρώσει ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο ώστε επαναδραστηριοποιηθούν οι δυνάμεις της πραγματικής οικονομίας. Η εφαρμογή άμεσων μεταρρυθμίσεων θα συντελέσουν στην απελευθέρωση της δυναμικής ανάπτυξης της χώρας. Αυτό που χρειάζεται για να μεταρρυθμιστεί η χώρα είναι ένα διακομματικό, ελληνικό σχέδιο σε βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων – το δικαστικό σύστημα, η γραφειοκρατία, η είσπραξη φόρων, οι ιδιωτικοποιήσεις. Η έξοδος από τα μνημόνια είναι ταυτοχρόνως είσοδος σε εποχή αβεβαιότητας, στο πλαίσιο της οποίας πολλά θα μπορούσαν να προκύψουν. Η μεταμνημονιακή περίοδος απαιτεί εθνικό διάλογο και εθνική συνεννόηση. Ας μην αφήσουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να χαθεί και ας διαμορφώσουμε ένα ευκρινές και σαφές σχέδιο εξόδου, ώστε το 2018 να είναι το τελευταίο έτος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.
Ανατολική Μακεδονία – Θράκη
Το τυπικό τέλος των μνημονίων βρίσκει την πραγματική οικονομία σε κατάσταση σοκ και τις ελληνικές επιχειρήσεις με βαριές πληγές, τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης.
«Η πραγματική οικονομία ασθμαίνει, η ρευστότητα παραμένει ελάχιστη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις τράπεζες, οι οποίες πρέπει να οδηγηθούν γρηγορότερα στην εξυγίανση. Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με αιχμή τη μεταποίηση, με στήριξη του πρωτογενούς τομέα, γιατί οι αγρότες σήμερα είναι σε κατάσταση σοκ, αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη του ισχυρού χαρτιού μας, του τουρισμού, με διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος» σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.
Ειδικά για τη Δράμα, που έχει παραγωγικό πυλώνα τη βιομηχανία μαρμάρου, η οποία κρατάει ζωντανή την τοπική οικονομία, τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της μεταποίησης μαρμάρου. Βασικά αιτήματα του Επιμελητηρίου είναι τα ακόλουθα:
Σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία στο ύψος της Αμφίπολης, προκειμένου η περιοχή να συνδεθεί με τον ΟΛΘ.
- Βελτίωση υποδομών για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε δασικές και ορεινές περιοχές.
- Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση δασικού πλούτου, η Δράμα έχει το μεγαλύτερο δασικό απόθεμα στην Ελλάδα. Ανάπτυξη της οικονομίας του δάσους.
- Ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της σύνδεσης της Δράμας με το δίκτυο φυσικού αερίου.
- Ηλεκτροκίνηση στην υφιστάμενη σιδηροδρομική σύνδεση της Δράμας με τη Θεσσαλονίκη και τον Έβρο.
Η λήξη του τρίτου μνημονίου σηματοδοτεί μία νέα αρχή για την ελληνική οικονομία και ξεκινά τη συζήτηση για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.
«Βεβαίως, παραμένουν σε ισχύ οι μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2032 που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του μεγάλου χρέους της χώρας. Ωστόσο, κάτω από αυτές τις συνθήκες θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες με βάση τις υπάρχουσες δεσμεύσεις θα επιτρέψουν την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών.
Το έργο των ελληνικών κυβερνήσεων είναι πολυσύνθετο και απαιτούνται ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα των ελληνικών επιχειρήσεων. Για να επιτευχθεί μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3% ετησίως, πρωτίστως θα πρέπει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, η οποία καταλαμβάνει χαμηλές θέσεις σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις. Το δεδομένο αυτό αποδεικνύει ότι οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που επέφεραν τα μνημόνια αλλά και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια δεν έχουν φέρει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
Το πρώτο ζητούμενο για την επίτευξη οποιουδήποτε αναπτυξιακού στόχου είναι η σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος και η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Παρά τις επιμέρους βελτιώσεις, οι αδυναμίες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, γραφειοκρατία, πολύπλοκο και συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό περιβάλλον, διαρροή ανθρώπινου κεφαλαίου στο εξωτερικό, εμποδίζουν την ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων και την προσέλκυση νέων επενδυτών» αναφέρει ο κ. Τοψίδης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών προϋποθέτει:
- Εγκαθίδρυση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος και παράλληλα αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής.
- Θεσμοθέτηση κινήτρων για την ανάπτυξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών.
- Εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης, με στόχο την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και τη μείωση ρυθμιστικού όγκου.
- Ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της βιομηχανίας, του τουρισμού και της ενεργειακής πολιτικής και παροχή κινήτρων για την επένδυση στην καινοτομία.
- Αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενίσχυσης ρευστότητας και ανάπτυξη ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα μεγέθη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να ευνοηθεί η άνοδος της καταγεγραμμένης απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας.
Ειδικά για την ακριτική περιοχή του Έβρου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου καλεί την κυβέρνηση κατά προτεραιότητα να προχωρήσει στα παρακάτω:
- Αξιοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης και ολοκλήρωση του έργου που ήδη έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.
- Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της περιοχής, με προτεραιότητα στο κοίτασμα του Ζεόλιθου στην περιοχή της Ορεστιάδας.
- Αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Αλεξανδρούπολης και ανάδειξη της Π.Ε. Έβρου σε ενεργειακό σταυροδρόμι.
- Ανάδειξη του μεταξιού Σουφλίου και αξιοποίηση των Δρόμων του Μεταξιού και της συμφωνίας «One Belt, one Road».
Η εκτίμηση της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας είναι ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη, τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.
«Δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για την έξοδο από τα μνημόνια όταν μια σειρά αρνητικών καταστάσεων που συνεχίζει να βιώνει η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν έχουν εξαλειφθεί και δυστυχώς η επιτήρηση της οικονομίας μας θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη. Δυστυχώς ακόμη την Ιθάκη δεν την έχουμε βρει και τα γαλήνια νερά ενός ασφαλούς λιμανιού έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας για να τα ανακαλύψουμε. Όταν σήμερα έχουμε πάνω από 1 εκατ. ανέργους, εργαζόμενους με μισθούς 480 ευρώ, με συντάξεις που συνεχώς μειώνονται, με υπερ-φορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων, με έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, με ένα ανύπαρκτο τραπεζικό σύστημα, με capital controls, με έναν δυσκίνητο δημόσιο τομέα, με μια υπερβολική γραφειοκρατία και όταν έχουμε χάσει 300.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν μπορούμε οι επιχειρηματίες να πανηγυρίζουμε σήμερα» τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και προσθέτει:
«Η μεταμνημονιακή εποχή θέλει πολλή δουλειά, χρειάζεται συνεργασίες, συναίνεση και δημιουργικότητα από όλους μας, προκειμένου να χαράξουμε μια νέα Αναπτυξιακή Στρατηγική, στοχευόμενη και αποδεκτή. Πρέπει με αποφασιστικότητα να παταχθεί η γραφειοκρατία και να απλουστευθούν όλες οι διαδικασίες που βοηθούν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Να επικεντρωθούμε επιτέλους με αποτελεσματικότητα στην πάταξη του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου στη χώρα μας.
Να εκσυγχρονισθεί άμεσα η Δημόσια Διοίκηση και να καταπολεμηθεί η διαφθορά από όπου και εάν προέρχεται.
Επιτέλους να αρχίσει να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντας επενδυτικά σχέδια και βοηθώντας στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.
Να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα βελτιώνοντας το οικονομικό κλίμα, μειώνοντας δραστικά τους φορολογικούς συντελεστές και ενισχύοντας την απασχόληση και όχι την επιδότηση της ανεργίας.
Χρειαζόμαστε επομένως στοχευμένες μεταρρυθμίσεις με άμεση εφαρμογή αυτών.
Έχουμε μια χώρα μαγευτική, με απίστευτες δυνατότητες, με πολλούς πόρους σε όλους τους τομείς, που μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε πλούτο και να ευημερούμε. Πρέπει επιτέλους αποφασιστικά και ενωμένοι να πάμε μπροστά και όλοι να βοηθήσουμε σε αυτόν τον αγώνα».
Η πραγματική οικονομία συνεχίζει να ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας τονίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης, ο οποίος προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η αγορά θα συνεχίσει να βυθίζεται μεταξύ αναδουλειάς και -στην καλύτερη περίπτωση- στασιμότητας. «Η περιλάλητη έξοδος από τα μνημόνια, για να μη μείνει κενό γράμμα, πρέπει να συνοδευτεί από συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές, που θα έχουν στο επίκεντρο τη μείωση των βαρών (φορολογικών και ασφαλιστικών) για τις επιχειρήσεις, τη μείωση της πολυνομίας για την επιτάχυνση των επενδύσεων και τα κίνητρα για επενδύσεις» αναφέρει ο κ. Μωραΐτης.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, το όργιο παρεμπορίου και λαθρεμπορίου από τη Βουλγαρία προς τον νομό Ξάνθης, με τραγικές συνέπειες για την τοπική οικονομία, παραμένει το μείζον πρόβλημα της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη, το δύο τρίτα του τζίρου της τοπικής οικονομίας αντιστοιχούν σε προϊόντα παρεμπορίου, που κατά κύριο λόγο έρχονται μέσω της συγκεκριμένης διόδου, έχοντας μετατρέψει τον νομό της Ξάνθης σε ένα απέραντο παράνομο παζάρι.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης καταγγέλλει τη διαχρονική αδιαφορία της Πολιτείας για την καταστολή του φαινομένου, καθώς, όπως σημειώνει, από τη στιγμή που εγκαινιάστηκε η συνοριακή διάβαση Άγιος Κωνσταντίνος, η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, δεδομένου ότι οι έλεγχοι είναι κάτι παραπάνω από ανεπαρκείς λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και σε υποδομές. «Από τη συγκεκριμένη διάβαση διέρχονται καθημερινά από τη Βουλγαρία προς την Ελλάδα, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά φορτηγά με εμπορεύματα κάθε είδους: φάρμακα, κρέατα, αγροτικά προϊόντα, ηλεκτρικά είδη ξύλα, αλεύρι, τσιγάρα, ποτά και πολλά άλλα προϊόντα, μέχρι και ζεστό ψωμί» αναφέρει ο ίδιος.
H έξοδος από το μνημόνιο δεν είναι μια συγκεκριμένη ημερομηνία, πρέπει να είναι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και την κοινωνική ευημερία, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, το μέλλον για την επιχειρηματικότητα είναι δυσοίωνο και γι’ αυτό απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η πάταξη της γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές, καθώς και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης.
«Οι τεράστιοι φορολογικοί συντελεστές και οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν ανάχωμα στην αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων, που μόνο αυτή μπορεί να οδηγήσει τη χώρα ουσιαστικά σε αναπτυξιακή πορεία, σε μείωση της ανεργίας, σε κοινωνική ευημερία. Απαιτούνται άμεσες πρωτοβουλίες όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η πάταξη της γραφειοκρατίας, σε συνδυασμό με κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων σε ακριτικές περιοχές. Ειδικότερα σε ακριτικές περιοχές όπως η Ροδόπη, απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν αντιξοότητες και παθογένειες ετών. Τα μεγάλα μεταφορικά κόστη, το παραεμπόριο και ο ανταγωνισμός από τις γειτονικές χώρες, σε συνδυασμό με το εχθρικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις, λειτουργούν αρνητικά για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Υπάρχουν τρόποι, αλλά απαιτείται πολιτική βούληση. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την ουσιαστική έξοδο από τα μνημόνια» σημειώνει ο κ. Γραβάνης.
Στην αυγή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, η οποία βέβαια έχει πολύ δρόμο ακόμα για την πλήρη οικονομική ανάκαμψη, η Θράκη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν μείζονος σημασίας παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης.
«Η Θράκη είναι περιοχή με σημαντικότατα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απορρέουν βασικά από τη στρατηγική θέση της (σταυροδρόμι βαλκανικών χωρών, Μαύρης Θάλασσας, Τουρκίας), τις υποδομές της (Εγνατία Οδός, κάθετοι άξονες προς Βουλγαρία και Βαλκάνια, λιμάνι, αεροδρόμιο και βιομηχανικές περιοχές) και τις ενεργειακές δυνατότητές της (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, αιολική ενέργεια και γεωθερμία, η οποία ακόμα δεν έχει αξιοποιηθεί)» σημειώνει ο κ. Αγγελίδης και προσθέτει: «Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν η ύπαρξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενός από τα πιο δυναμικά πανεπιστήμια της χώρας, που προσπαθεί εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, να συνδέσει την εκπαίδευση με την παραγωγή, και ο πρωτογενής τομέας, που ήταν ανέκαθεν πολύ σημαντικός για την οικονομία της περιοχής και τροφοδότης των μεταποιητικών επιχειρήσεων, για τον οποίο θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης με παράλληλη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής είναι και το τουριστικό προϊόν, μετά τη διάνοιξη του Τελωνείου Νυμφαίας, από όπου περνά προς την περιοχή μας πλήθος Βαλκάνιων εν δυνάμει τουριστών, με την προϋπόθεση βέβαια δημιουργίας υποδομών (σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και οδικό άξονα σε όλη την παραλιακή ζώνη της περιοχής). Επίσης, θα πρέπει να μπει τέλος στον μόνιμο βραχνά της περιοχής, το λαθρεμπόριο – παραεμπόριο από Τουρκία και Βουλγαρία, που συνθλίβει τις επιχειρήσεις της Θράκης και δημιουργεί τεράστια απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος».
Δυτική Μακεδονία
Η μεταμνημονιακή εποχή βρίσκει την Ελλάδα με μεγάλα προβλήματα, αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, τονίζοντας την ανάγκη για ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο με προτεραιότητες την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης, αλλά και ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα βοηθήσει και θα δώσει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Σαπαλίδης χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή του τραγική, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η ανεργία στη Φλώρινα ξεπερνά το 30% και στους νέους το 80%, όταν το 35% των επιχειρήσεων έχει κλείσει ή έχει μεταναστεύσει στις γειτονικές χώρες.
«Η αντικατάσταση της αγοράς μας από τη γειτονική χώρα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική επιχειρηματικότητα. Οι προκλήσεις της μεταμνημονιακής εποχής για την Π.Ε. Φλώρινας είναι μεγάλες. Η γεωγραφική της θέση είναι σημαντική και αποτελεί πύλη των Δυτικών Βαλκανίων.
Η δημιουργία βαλκανικής επενδυτικής ζώνης στην περιοχή πιστεύουμε ότι θα αλλάξει τους συσχετισμούς δίνοντας κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις για συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» τονίζει ο κ. Σαπαλίδης και προσθέτει:
«Βασική προϋπόθεση είναι η λειτουργία της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής και η διασύνδεσή της με το σιδηροδρομικό δίκτυο της Fyrom. Σύνδεση με τον κάθετο άξονα της Εγνατίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Π.Ε. Φλώρινας είναι η μόνη Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας που δεν έχει συνδεθεί. Με τη σύνδεση του κάθετου άξονα εκτός από την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας θα αναπτυχθούν και άλλοι τομείς όπως ο αγροτουρισμός. Η αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στη ΒΙΠΕ Φλώρινας και η δημιουργία νέων, όπως η λειτουργία διαμετακομιστικού κέντρου, θα στηρίξουν την επιχειρηματική εξωστρέφεια».