Του Γιάννη Χατζηθεοδoσίου*
Είναι γεγονός ότι η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παραδοσιακά συνδέεται με εξαγγελίες των εκάστοτε κυβερνήσεων σχετικά με την άσκηση οικονομικής πολιτικής. Φέτος, ειδικά, υπάρχει ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον για τις προθέσεις της κυβέρνησης, καθώς ουσιαστικά τώρα ξεκίνησε τη θητεία της και περιμένουμε να ακούσουμε το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς θα βγει η χώρα μας οριστικά από την κρίση.
Για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες και μακρόπνοος σχεδιασμός, καθώς είναι βέβαιο ότι τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την μία ημέρα στην άλλη. Η αρχή όμως πρέπει να γίνει με μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας. Η δραστική μείωση της φορολογίας για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις είναι ένα από αυτά, καθώς, όπως έχει παραδεχθεί και η κυβέρνηση, η μεσαία τάξη έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της υπερφορολόγησης. Στο ίδιο πλαίσιο είναι αναγκαία η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι φόροι και εισφορές «γονάτισαν» τους μικρομεσαίους. Υποσχέσεις για ελάφρυνση και στους δύο τομείς έχουν δοθεί, περιμένουμε να γίνουν πράξη.
Ένα άλλο μείζον θέμα που πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Χωρίς σοβαρές επενδυτικές δραστηριότητες δεν μπορεί να ξεκολλήσει η οικονομία μας από το τέλμα που έχει μπει, ενώ δύσκολα θα δούμε νέες θέσεις εργασίας. Για να πειστούν όμως σοβαροί επενδυτές να βάλουν στον σχεδιασμό τους τη χώρα μας, είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα και κυρίως να δημιουργηθεί ένα φορολογικό σύστημα που δεν θα αλλάζει κάθε τόσο, ανάλογα με τα κενά που μπορεί να υπάρξουν στα δημοσιονομικά μας.
Με αφορμή την πρόσφατη άρση των τραπεζικών περιορισμών και την επιστροφή του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, εκτιμώ ότι κυβέρνηση και τράπεζες οφείλουν να στηρίξουν την πολύπαθη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και με ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να τονωθεί η αγορά, αλλά και μέσω προγραμμάτων επιβράβευσης για τους συνεπείς δανειολήπτες. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παρ’ όλη τη δύσκολη κατάσταση που βίωναν πολλοί συνάδελφοι μας όλα αυτά τα χρόνια, κατάφερναν με πολύ κόπο να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Και επειδή αρκετές φορές στο παρελθόν έχουμε ακούσει για την πρόθεση των τραπεζών να επιβραβεύσουν αυτήν την συνέπεια μέσω στοχευμένων προγραμμάτων, νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ώρα να υλοποιήσουν αυτές τις προθέσεις.
Επίσης, με δεδομένες τις θέσεις που έχει εκφράσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με τον ρόλο του κράτους, θέλω να πιστεύω ότι επιτέλους θα δούμε βελτιώσεις και σε θέματα γραφειοκρατίας αλλά και στην πάταξη παραβατικών συμπεριφορών που πλήττουν την οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Αναφέρομαι κυρίως στη φοροδιαφυγή, το παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο. Αν η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα καθαρό μήνυμα εξυγίανσης και συμμαζέματος του δημόσιου τομέα, οφείλει να άμεσα να λάβει δράσεις για τα συγκεκριμένα θέματα.
Κλείνοντας θέλω να επισημάνω κάτι για τη ΔΕΘ. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει να είναι πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων και διαξιφισμών και να επανακτήσει τον ρόλο για τον οποίο καθιερώθηκε. Δηλαδή, ως μία μεγάλη εκδήλωση που έχει στόχο να φέρει κοντά την επιχειρηματική κοινότητα και να ανοίξει δρόμους εξωστρέφειας και προόδου. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ώρα δεν θα αργήσει.