Του Μιχάλη Ζορπίδη*
Μεγάλες προσδοκίες δημιούργησε, ακόμη από την πρώτη εβδομάδα της θητείας της, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Νομίζω αυτό θα της το αναγνωρίσουν μέχρι και αυτοί που την βλέπουν με καχυποψία ή επιφύλαξη.
Η πρώτη (θετική) εντύπωση δημιουργήθηκε με την κατάρτιση του κυβερνητικού σχήματος. Προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε έτοιμο το σχήμα, στο οποίο τοποθέτησε τόσο πολιτικά στελέχη όσο και τεχνοκράτες, πολλοί από τους οποίους δεν προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Εξίσου καλή εντύπωση δημιούργησε και η κίνηση του πρωθυπουργού να επιδώσει καθηκοντολόγιο και χρονοδιάγραμμα σε κάθε υπουργό του, κάτι που επίσης έδειξε ότι είχε προετοιμαστεί πολύ καλά πριν από τις εκλογές. Η ετοιμότητα που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στις δασικές πυρκαγιές όπως και οι βελτιώσεις στο νόμο για τις 120 δόσεις, όπως επίσης και οι εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις έκαναν τον πολίτη να πιστεύει ότι η κυβέρνηση αυτή αξίζει την προσδοκία του.
Αυτά αποτέλεσαν τον πρόλογο. Καλός ο πρόλογος, αλλά είναι πρόλογος. Τώρα θα πρέπει να περάσουμε στο κυρίως θέμα! Αναμένουμε λοιπόν τον πρωθυπουργό εδώ, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, να ξεδιπλώσει όλον τον σχεδιασμό της πολιτικής και της στρατηγικής του για την Οικονομία της χώρας και της Αγοράς.
Πολύ σύντομα, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», στην επίσημη τελετή των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ, θα αντιληφθούμε εάν οι προσδοκίες αυτές θα επιβεβαιωθούν. Ή αποτέλεσαν έναν καλό πρόλογο δίχως συνέχεια.
Εμείς, οι άνθρωποι των επιμελητηρίων, παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις και τις διεκδικήσεις μας, δεν αλλάζουμε λόγο, ύφος και συμπεριφορά ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση. Έτσι λοιπόν περιμένουμε να ακούσουμε τον πρωθυπουργό να προχωρά σε ένα μελετημένο σχέδιο αποκλιμάκωσης της υπερφορολόγησης, που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και στραγγαλίζει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης, στον δοκιμασμένο αυτό τόπο.
Το κράτος θα πρέπει να μαζεύει τα χρήματα που χρειάζεται για να καλύπτει τα έξοδά του από την ανάπτυξη, που θα φέρει αύξηση στον παραγόμενο πλούτο. Μόνο αν αυξηθεί το ΑΕΠ θα παραχθεί εισόδημα για όλους.
Η συνταγή της υπερφορολόγησης απέτυχε. Έφερε μεγαλύτερη ύφεση, δηλαδή λουκέτα, ανεργία, συνεπώς φτωχοποίηση για μεγάλα στρώματα της κοινωνίας. Και μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να πετύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη: να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα!
Ξένες και εγχώριες επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις, ΣΔΙΤ, χρηματοδοτήσεις, τραπεζική πίστωση, χρηματοδοτικά προϊόντα, τόνωση της καινοτομίας είναι τα εργαλεία για την επίτευξη ενός τέτοιου στόχου.
Κρίσιμο ρόλο σε μια τέτοια πορεία είναι ο μετασχηματισμός του κράτους σε βραχίονα υποβοήθησης της επιχειρηματικότητας! Από μηχανισμός-βραχνάς, έτοιμος να γεννά διαρκώς νέα εμπόδια που είναι σήμερα…
Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρόν για τον κ. Μητσοτάκη…