Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Η ΔΕΘ ήταν διεθνής από την πρώτη κιόλας διοργάνωση. Στην 1η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του 1926 υπήρχαν δύο επίσημες ξένες εθνικές συμμετοχές. Η μια ήταν της Βουλγαρίας και η δεύτερη της Σοβιετικής Ένωσης που έμελλε να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο για τη διεθνοποίηση της έκθεσης και την ανάπτυξή της.
Στο περίπτερο της Σοβιετικής Ένωσης το 1926 είχε διαμορφωθεί χώρος πλησίον του κυρίως περιπτέρου της, όπου το κρατικό εξαγωγικό τραστ της Ουκρανίας παρουσίαζε ζώντα ζώα.
Στις επόμενες διοργανώσεις οι ξένες επίσημες συμμετοχές αυξάνονταν διαρκώς και το ενδιαφέρον γινόταν τόσο μεγάλο, ώστε στα τέλη τη δεκαετίας του ‘50 και σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 οι οργανωτές αποφάσισαν για κάθε χώρα που συμμετείχε στη ΔΕΘ να υπάρχει και μια ημέρα αφιερωμένη σε αυτήν κατά τη διάρκεια της Έκθεσης – ενίοτε μία ημέρα ήταν αφιερωμένη σε δύο χώρες λόγω του μεγάλου αριθμού των επίσημων ξένων συμμετοχών.
Το καθεστώς αυτό ατόνησε τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90 μέχρι και το 1998, όταν ο τότε πρόεδρος της ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης, αποφάσισε να εισαχθεί ο θεσμός της τιμώμενης χώρας για όλη τη διάρκεια της ΔΕΘ. Επιλογή της ΔΕΘ ήταν και τότε η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία διοργάνωσε μια επιβλητική συμμετοχή με πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.
Το 2000 οι ΗΠΑ γίνονται η δεύτερη χώρα που επιλέχθηκε για να τιμηθεί η ιστορία της στη ΔΕΘ, η οποία σημειωτέον ήταν ιδιαίτερα έντονη στο παρελθόν, τόσο στα μεταπολεμικά χρόνια όσο και στη συνέχεια. Ακολουθούν οι συμμετοχές ως τιμώμενες χώρες της Γαλλίας το 2002, της Ιταλίας το 2008, της Ινδίας το 2009, της Ουγγαρίας το 2010, της Σερβίας το 2011 και της Ρωσίας στην περσινή (81η) ΔΕΘ (σ.σ.: Υπενθυμίζεται ότι το 2016 είχε ανακηρυχθεί και έτος Ελλάδας – Ρωσίας).
Η φετινή ιδιαίτερα δυναμική συμμετοχή της Κίνας, ξανά στον ρόλο της τιμώμενης χώρας, αναμένεται να αφήσει εποχή, καθώς συμμετέχουν ηχηρά ονόματα της επιχειρηματικής κοινότητας και η Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης – από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, η οποία χρηματοδοτεί τους νέους «Δρόμους του Μεταξιού» και πλήθος διεθνών projects και επενδύσεων.
Και έπεται συνέχεια, με τις ΗΠΑ που θα είναι η τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης του 2018, γεγονός που σηματοδοτεί προφανώς την επίσημη επιστροφή τους στη ΔΕΘ, στην οποία σταμάτησαν να λαμβάνουν μέρος (ως επίσημη ξένη συμμετοχή) το 2008. Αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν έκτοτε μεμονωμένα ή μέσω αντιπροσώπων.
* Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες και στοιχεία από το βιβλίο «Ιστορίες της Έκθεσης» του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Κυριάκου Ποζρικίδη.