Συνέντευξη στη Βάσω Βεγίρη
[email protected]
Περαιτέρω διεύρυνση της δραστηριότητας της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., με συνεργασίες με καταξιωμένους ευρωπαϊκούς εκθεσιακούς οργανισμούς και με υποστήριξη κλάδων και περιφερειακών εκθεσιακών εκδηλώσεων εντός συνόρων, καθώς και με την ανάπτυξη νέων θεματικών πάρκων, βάζει ως στόχο της η διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα.
Παρά τις αντιξοότητες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της ελληνικής οικονομίας, συνεχίζοντας να έχει στην ηγεσία της το επιτυχημένο δίδυμο Τάσος Τζήκας-πρόεδρος και Κυριάκος Ποζρικίδης-διευθύνων σύμβουλος (η θητεία τους ανανεώθηκε προ ολίγων ημερών), η εταιρεία καταγράφει πλέον λειτουργική κερδοφορία, ενώ η αύξηση του κύκλου εργασιών της την τελευταία τριετία είναι της τάξης του 20%. Η φετινή ΔΕΘ (82η) αποτελεί τη διεθνή διοργάνωση με τον πιο ενισχυμένο επιχειρηματικό χαρακτήρα των τελευταίων ετών, με την Κίνα ως τιμώμενη χώρα σε ρόλο καταλύτη. Την Κίνα θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, που θα παραλάβουν τη σκυτάλη της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΘ του 2018.
Κύριε Τζήκα, η φετινή ΔΕΘ καταγράφει, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, μεγάλη αύξηση εκθετών, λόγω της επιλογής της Κίνας στη θέση της τιμώμενης χώρας και του έντονου κινεζικού ενδιαφέροντος για διείσδυση στην Ευρώπη. Πόσο υψηλοί είναι οι στόχοι της φετινής διοργάνωσης, λοιπόν, και ποιο το στοίχημα για τη φετινή αλλά και για την επόμενη διοργάνωση; Αληθεύει ότι η επόμενη τιμώμενη χώρα (για το 2018) θα είναι οι ΗΠΑ;
«Η ΔΕΘ, που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο, αποτελεί τον πετυχημένο συνδυασμό ενός γεγονότος με κομβική σημασία για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, το οποίο όμως αγκαλιάστηκε και από τη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση ενσωματώνει και επιχειρηματική βαρύτητα, κάτι που γίνεται ολοφάνερο από την παρουσία δεκάδων Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα με 350 επιχειρήσεις ως εκθέτες υπό την “ομπρέλα” της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ιδιαίτερα φέτος η επιχειρηματική διάσταση είναι περισσότερο ενισχυμένη από ποτέ τόσο εξαιτίας του γεγονότος ότι η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα όσο και επειδή στην έκθεση παρουσιάζονται ακμαία και εξωστρεφή πεδία της ελληνικής οικονομίας.
Ως ένα εκθεσιακό γεγονός με πολυδιάστατο χαρακτήρα, η ΔΕΘ διατηρεί τον ρόλο της ως πόλου έλξης επισκεπτών και εκθετών από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης.
Οι εκθέτες ξεπερνούν τους 1.500, έναντι 1.015 πέρυσι, καταγράφουμε υπερκάλυψη όλων των διαθέσιμων χώρων του εκθεσιακού κέντρου, ενώ οι διεθνείς συμμετοχές προέρχονται συνολικά από 18 χώρες.
Οι παραπάνω προτεραιότητες, δηλαδή ο ενισχυμένος επιχειρηματικός χαρακτήρας, η διεθνοποίηση, η προσέλκυση ξένων εκθετών και επίσημων κρατικών συμμετοχών, ο θεσμός της τιμώμενης χώρας και ένα ισορροπημένο μίγμα μεταξύ διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα αποτελέσουν στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν και τις επόμενες ΔΕΘ.
Όσον αφορά στην τιμώμενη χώρα για την 83η ΔΕΘ του 2018, θα είναι οι ΗΠΑ».
Πριν από έναν χρόνο περίπου, θέσατε ως νέο στοίχημα για τη ΔΕΘ-Helexpo A.E. και ειδικότερα για τη Γενική Έκθεση του Σεπτεμβρίου την ουσιαστική και «ήπια» διεθνοποίησή της μέσα από συμφωνίες συνεργασιών με άλλους ευρωπαϊκούς εκθεσιακούς φορείς, εύστοχες επιλογές τιμώμενων χωρών κ.ο.κ. Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτής της διεθνοποίησης και εσείς, ως διοίκηση, έχετε κάποια νεότερη ενημέρωση για τα κυβερνητικά σχέδια για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα, που όπως γνωρίζουμε έχει περάσει στο Υπερταμείο, όσον αφορά το ενδεχόμενο της ιδιωτικοποίησης, αλλά και της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων γενικότερα (είτε με ιδιωτικοποίηση είτε χωρίς);
«Από την πρώτη στιγμή της ενοποίησης του εθνικού εκθεσιακού φορέα θέσαμε ως μία από τις βασικές προτεραιότητες την ένταξη της νέας εταιρείας στα διεθνή δίκτυα.
Θα σας αναφέρω την τελευταία διεθνή πρωτοβουλία μας, που έχει σχέση με τη συνεργασία μας με τον εκθεσιακό οργανισμό της Ρώμης “Fiera di Roma”.
Η ιταλική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα της ΔΕΘ-Helexpo στα θεματικά πάρκα και εξετάζει την υλοποίηση τέτοιων δράσεων στη Ρώμη με τη “σφραγίδα” του ελληνικού εκθεσιακού φορέα. Η Fiera di Roma αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους εκθεσιακούς πόλους στην Ευρώπη, με το εκθεσιακό της κέντρο να εκτείνεται σε περισσότερα από 390.000 τ.μ.
Ο τρόπος με τον οποίο θα πορευτεί τα επόμενα χρόνια η ΔΕΘ-Helexpο είναι συνάρτηση του σχεδίου που υλοποιούμε ήδη με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας του φορέα μέσα από τη διεύρυνση των προϊόντων και των υπηρεσιών του, τη διεθνοποίηση, τη δικτύωση στην παγκόσμια αγορά και την αναβάθμιση του ρόλου της στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης.
Αυτός ο σχεδιασμός θα μας οδηγήσει με καλύτερους όρους σε μία μεγάλη στρατηγική επιλογή».
Εκτιμάτε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης θα επιφέρει αλλαγές στη δυναμική του εθνικού εκθεσιακού φορέα;
«Η δημιουργία νέων αναπτυξιακών προοπτικών για τη Θεσσαλονίκη μέσα από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ και του αεροδρομίου, αλλά θα πρόσθετα και μέσα από την κατασκευή του μετρό, είναι αν μη τι άλλο ένα πολύ θετικό γεγονός.
Είναι σαφές ότι η ενίσχυση και θωράκιση της πόλης μέσα από νέες υποδομές, συγκοινωνιακού, μεταφορικού, οικονομικού, εμπορικού και τουριστικού χαρακτήρα, αποτελεί μία παράμετρο, που θα επηρεάσει τη δυναμική της ΔΕΘ-Helexpo.
Τα οφέλη και για τη δική μας δραστηριότητα είναι προφανή και εκτιμώ ότι καθώς περατώνονται αυτές οι καινούργιες υποδομές, θα γίνουν και ευδιάκριτα σε όλους.
Αξίζει βέβαια να σημειώσω ότι ούτως ή αλλιώς ο εθνικός εκθεσιακός φορέας έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο εδώ και πολλές δεκαετίες στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και στην ανάδειξη των τουριστικών προοπτικών της πόλης μας».
Να κάνουμε έναν απολογισμό (οικονομικών μεγεθών και επισκεψιμότητας) του 2016 και ποιοι οι στόχοι για το 2017 και μελλοντικά;
«Τα οικονομικά αποτελέσματα του εθνικού εκθεσιακού φορέα για το 2016 είναι το αποτέλεσμα μιας συνεπούς δραστηριότητας εδώ και περίπου μία τετραετία.
Καταγράφουμε πλέον λειτουργική κερδοφορία, ενώ η αύξηση του κύκλου εργασιών μας την τελευταία τριετία είναι της τάξης του 20%.
Νέες εκθέσεις, θεματικά πάρκα, εκδηλώσεις, συνέδρια και ένα εκθεσιακό κέντρο στη Θεσσαλονίκη που σχεδόν όλες τις ημέρες του χρόνου φιλοξενεί κάποια δράση, αποτελούν το επιστέγασμα μιας πορείας, η οποία ομολογουμένως δεν είναι εύκολη και γίνεται υπό αντίξοες συνθήκες στην αγορά.
Ασφαλώς οι στόχοι της περαιτέρω ενίσχυσης της κερδοφορίας και του κύκλου εργασιών της εταιρείας είναι συνεχείς».
Είδαμε τον τελευταίο χρόνο τη ΔΕΘ-Helexpo να «αγκαλιάζει» επιμέρους περιφερειακούς εκθεσιακούς φορείς, όπως της Λάρισας, τους γουναράδες της Καστοριάς κ.ο.κ. Σχεδιάζετε κάποιες πρόσθετες αντίστοιχες κινήσεις ή γενικότερα πρόσθετες αλλαγές στην εκθεσιακή ατζέντα της ΔΕΘ-Helexpo για το 2018 και εξής;
«Στο πεδίο των νέων εκθέσεων, η έκθεση Agrothessaly μαζί με τον Δήμο Λάρισας, η 42η Διεθνής Έκθεση Γούνας Καστοριάς μαζί με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Καστοριάς και η Greek Travel Show, την οποία διοργανώσαμε στην Αττική, αποτελούν τα εκθεσιακά γεγονότα που υλοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος.
Η ανάγκη τόνωσης των διεθνών πωλήσεων της ελληνικής αγροτοδιατροφικής παραγωγής μάς ώθησε να δημιουργήσουμε το πιο ισχυρό τετράπτυχο σχετικών κλαδικών εκθέσεων: η Agrotica, η Zootechnia, η Detrop-Oenos και η Freskon συγκροτούν τους καλύτερους πρεσβευτές της εγχώριας γεωργίας, κτηνοτροφίας και των πιο ποιοτικών τροφίμων-ποτών της χώρας μας.
H ΔΕΘ-Helexpo περιλαμβάνει στον στρατηγικό σχεδιασμό της και την επέκταση στο πεδίο των θεματικών πάρκων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας έκανε πράξη στο πρόσφατο παρελθόν με ιδιαίτερη επιτυχία τον Αστερόκοσμο, το Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας και πολύ πρόσφατα τους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά.
Είναι σίγουρο πως παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτές που προανέφερα, θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και το 2018, αλλά και για τα επόμενη έτη».