Skip to main content

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το μεγάλο αναπτυξιακό μας εργαλείο

Του Κυριάκου Λουφάκη
προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ)

Σίγουρα θα πρέπει να δούμε την ανάπτυξη της χώρας ανά Περιφέρεια και για να έχει νόημα αυτή η συζήτηση θα πρέπει να εστιάσουμε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Διαφορετικά, απλώς κάνουμε κουβέντες για να τις κάνουμε.

Ειδικότερα όσον αφορά το θέμα των εξαγωγών, για να ευλογήσω λίγο και τα γένια του ΣΕΒΕ, θα πρέπει να δούμε πού είμαστε ισχυροί σε κάθε Περιφέρεια και εκεί να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να μεγιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα της εξωστρέφειάς μας. 

Γι` αυτόν ακριβώς τον λόγο και ως ΣΕΒΕ είχαμε κάνει την έρευνα για την περιφερειακή ανάλυση των εξαγωγών. Προς αυτήν την κατεύθυνση λοιπόν προσπαθούμε να βοηθήσουμε την κάθε Περιφέρεια να αυξήσει την εξωστρέφειά της. Ήδη συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στόχος μας είναι να υπάρξει ανάλογη συνεργασία και με τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία συζητάμε, και με τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Βορείου Αιγαίου, ενώ έχουμε κάνει και μια επαφή και με την Περιφέρεια Αττικής, με την κα Δούρου, η οποία επέδειξε ενδιαφέρον. 

Μέσα στο έτος ελπίζουμε να έχουμε υπογράψει συμφωνίες με όλες τις Περιφέρειες, για να επικαιροποιούνται συνεχώς οι μελέτες και φυσικά όπου χρειάζεται μπορούν να γίνονται σε μεγαλύτερο επίπεδο και βάθος γιατί τα στοιχεία μας είναι ανά ομάδες προϊόντων και μπορούμε το κάθε προϊόν να το εξειδικεύσουμε στο βάθος που ο καθένας θέλει. Για παράδειγμα, στον αγροδιατροφικό τομέα, που είναι από τους σημαντικότερους τομείς της χώρας σε επίπεδο εξαγωγών, είναι φανερό από τα στοιχεία ότι δεν πρέπει να δώσουμε το βάρος μας στην παραγωγή σταριού, γιατί δείχνουν τα στοιχεία ότι δεν είμαστε ανταγωνιστικοί λόγω του μικρού κλήρου και άλλων αιτιών. Αντίθετα, πιο μοντέρνες καλλιέργειες, όπως φαρμακευτικά φυτά ή για παραγωγή αιθέριων ελαίων, είναι καλλιέργειες με μέλλον. 

Έχουμε όμως και άλλα προϊόντα σημαντικά και κερδοφόρα και με συγκριτικό πλεονέκτημα, λ.χ. το γιαούρτι, η φέτα είναι προϊόντα που έχουν ενδιαφέρον και από τη μελέτη αναδεικνύεται πεντακάθαρα αυτό.

Από εκεί και ύστερα υπάρχουν και άλλα θέματα και προτάσεις προς την ηγεσία της χώρας για να εκμεταλλευτούμε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που πιστεύω ότι είναι το μεγάλο μας αναπτυξιακό εργαλείο της περιοχής και θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίζουμε να βλέπουμε τι υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει η περιοχή μας εδώ γύρω από το λιμάνι, ώστε να μπορέσουμε να πουλήσουμε σε αυτούς που θα έρθουν και θα χρησιμοποιήσουν τις μεταφορικές γραμμές από την Ανατολή προς την Ευρώπη, και που περνάνε από εδώ, υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Είχα μια συνομιλία -και μου έκανε εντύπωση- με την εμπορική ακόλουθο της κινέζικης πρεσβείας. Νομίζω ότι φέτος για πρώτη φορά η ΔΕΘ έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό οφείλεται στην Κίνα, η οποία έχει όλες τις δυνατότητες να γίνει ένας από τους σημαντικότερους στρατηγικούς εταίρους της Ελλάδας, γιατί στην Κίνα είναι η παγκόσμια βιομηχανία και παραγωγή, αλλά η κατανάλωση είναι στην Ευρώπη και την Αμερική.

Η επιτυχία στον σημερινό κόσμο εξαρτάται ακριβώς από το να βρεις τη θέση σου στην αλυσίδα παραγωγής. Στην Κίνα γίνεται η βαριά παραγωγή, την οποία προφανώς πολύ δύσκολα μπορούμε να ανταγωνιστούμε. Τα τελικά στάδια, όμως, η λεγόμενη τελειοποίηση των προϊόντων, απαιτούν κάποια στάδια επεξεργασίας, τα οποία συμφέρει και πρέπει να γίνουν τοπικά: μια συναρμολόγηση, μια πιστοποίηση, ένα standarisation, μια συσκευασία, ένα repackaging, μια απλή ανάμιξη και αραίωση και να έχουνε και την τυποποίηση και πιστοποίηση που απαιτεί η Ε.Ε. για να τα δεχτεί. Για όλα αυτά η Ελλάδα είναι το κατάλληλο σημείο.

Είναι βεβαίως προφανές ότι η Κίνα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και δεν είναι επειδή πιθανόν να κάναμε κάτι εμείς, αλλά γιατί μας βοήθησε ο καλός Θεός και βρισκόμαστε στη θέση που βρισκόμαστε. Αυτό το γεγονός, όμως, το ότι η Κίνα έχει ενδιαφέρον από την Ελλάδα εξαρτάται από εμάς να το στρέψουμε προς τα εκεί που κυρίως μας ενδιαφέρει.

Αν μιλήσει κανείς με Κινέζους, αυτό για το οποίο μιλάνε συνέχεια και αποτελεί βασική τους επένδυση και ατμομηχανή μέσω της οποίας προσπαθούν να κάνουν αυτό που περιέγραψα προηγουμένως είναι η Cosco και ο Πειραιάς. Παρ’ όλα αυτά -και αυτό ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον και θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε- οι ίδιοι οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται και λένε ότι η παραγωγική βάση της χώρας είναι εδώ πάνω και ότι υπάρχουν πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, τις οποίες αξίζει τον κόπο να τις δούνε, να τις επισκεφτούν, να τις μάθουν. Και αυτό είναι κάτι, το οποίο θέλουμε να το κάνουμε ως ΣΕΒΕ, δηλαδή να γίνουμε ο συνδετικός κρίκος για την τελειοποίηση κ.ο.κ. Αυτό ακριβώς είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, ιδιαίτερα της Κεντρικής Μακεδονίας, νομίζω είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε και από το οποίο η Περιφέρειά μας έχει να κερδίσει πολλά. Ο ΣΕΒΕ το θέτει ως στρατηγικό του στόχο. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι φέτος στη ΔΕΘ έρχεται η Κίνα με το «βαρύ πυροβολικό» της.  

Όσον αφορά, δε, τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και το τι θα μπορούσαν να κάνουν παραπάνω οι Περιφέρειες για την υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας, νομίζω ότι οι Περιφέρειες σιγά-σιγά αρχίζουν να παίρνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις. Στην Κεντρική Μακεδονία εμείς συνεργαζόμαστε με την Περιφέρεια στην προσπάθειά της να προωθήσει την εξωστρέφεια, στον σχεδιασμό και στο πώς θα γίνουν επιχειρηματικές αποστολές και βέβαια τους έχουμε κάνει προτάσεις του τύπου που είπα προηγουμένως. Το ίδιο συμβαίνει και στη Θεσσαλία με τον κ. Αγοραστό και φαντάζομαι ότι όλες οι Περιφέρειες θα αρχίσουν να βάζουν στο πρώτο επίπεδο αυτήν την προσπάθεια της ανάπτυξής τους.

Το ότι η Ε.Ε. εξάλλου έχει σαν σημαία την ανάπτυξη μέσω της ανάπτυξης της κάθε Περιφέρειας χωριστά δεν είναι κάτι που έγινε ξαφνικά, αλλά έχει κάποιο λόγο και ο λόγος αυτός είναι -και για αυτό ακριβώς είναι σημαντικές αυτές οι προσπάθειες που ανέφερα προηγουμένως- ότι η κάθε Περιφέρεια έχει δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η κεντρική διοίκηση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τα αντιληφθεί ή ακόμη και αν αντιληφθεί θα χάσει κάτι από τα ειδικά προβλήματα και τις ειδικές ευκαιρίες που έχει κάθε Περιφέρεια χωριστά  θεωρητικά είναι σε θέση να γνωρίζει και να αναγνωρίζει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα καλύτερα από την κεντρική διοίκηση. Αυτό είναι ακόμη ένας λόγος, που η παραχώρηση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες είναι πάρα πολύ σημαντική.