Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
H ανάδειξη των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων σε μοχλούς επίτευξης της πολυπόθητης ανάπτυξης αποτελεί πλέον σήμερα ένα από τα κύρια αιτήματα της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας, ένα «φως στο τούνελ» για την έξοδο της πραγματικής οικονομίας από την κρίση.
Ταυτόχρονα αποτελεί και βασική κατευθυντήρια γραμμή της Ε.Ε., που μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών δηλώνει ότι «Η Ευρώπη έχει ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Συνοχής, έχει ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις μέσα και από ιδιωτικά κεφάλαια που θα τονώσουν την οικονομία και θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας. Η διοίκηση της νέας Ευρώπης πρέπει να γίνεται από κάτω προς τα πάνω μέσω της αποκέντρωσης. Οι δήμοι και οι περιφέρειες είναι οι οδηγοί για να δημιουργήσουμε τη νέα Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης θα οικοδομηθεί όχι στις κεντρικές κυβερνήσεις, αλλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» (σ.σ.: δηλώσεις προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Μάρκου Μάρκουλα, κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Μακεδονία τον Ιούνιο).
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέσπασε, εξάλλου, πρόσφατα τον τίτλο της «Επιχειρηματικής Περιφέρειας της Ευρώπης» προς αναγνώριση του έργου και των προσπαθειών που καταβάλλει για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, μέσα από συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο αξιολογήθηκε από δωδεκαμελή Εξεταστική Επιτροπή, αποτελούμενη από αντιπρόσωπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν, της Επιτροπής των Περιφερειών, καθώς και από εκπροσώπους λοιπών ενδιαφερόμενων μερών-φορέων.
Από πλευράς κυβέρνησης ξεκίνησε επίσης πρόσφατα κύκλος Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων παρουσία του πρωθυπουργού και παράλληλη ίδρυση Περιφερειακών Ταμείων Ανάπτυξης, αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ζητεί το πέρασμα από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ενώ από πλευράς της επιχειρηματικής κοινότητας και ιδιαίτερα της βιομηχανίας-μεταποίησης τίθεται ως αναγκαία προτεραιότητα η ανάδειξη των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων σε μοχλούς επίτευξης της ανάπτυξης.
Ασφαλώς και η επίτευξη του στόχου της Περιφερειακής Ανάπτυξης δεν αποτελεί πανάκεια, αν δεν συνδυαστεί με ακόμη μεγαλύτερη εξωστρέφεια και με τη δημιουργία του κατάλληλου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όσον αφορά το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τη μείωση της γραφειοκρατίας κ.ο.κ. Αλλά κατά γενική ομολογία αποτελεί πρωταρχικό στοίχημα στην παρούσα συγκυρία, ιδιαίτερα μετά από τόσα χρόνια κρίσης και έμφασης μόνο σε δημοσιονομικές πολιτικές και μέτρα.
Με τη φετινή ΔΕΘ να σπάει ρεκόρ δεκαετίας σε συμμετοχές και με έντονο διεθνή και επιχειρηματικό χαρακτήρα, χάρη στη συμμετοχή της Κίνας ως τιμώμενης χώρας με «βαριά» ονόματα από την κινεζική επιχειρηματική κοινότητα και με συνολικά 18 επίσημες διεθνείς συμμετοχές, αλλά και λόγω της έντονης παρουσίας της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας από κάθε γωνιά της χώρας, η φετινή μας έκδοση για τη ΔΕΘ επικεντρώνεται σε αυτές ακριβώς τις παραμέτρους-προϋποθέσεις για την επιστροφή της χώρας σε πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης.