Skip to main content

Οι νέες τάσεις και οι υποχρεώσεις λογοδοσίας σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο

Αυξάνονται στην Ελλάδα οι εταιρείες που δημοσιεύουν Απολογισμούς Βιώσιμης Ανάπτυξης ενώ διευρύνεται η συζήτηση γύρω από τη δημοσίευση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων με τις σχετικές εκθέσεις να αποτελούν εργαλείο επικοινωνίας με ενδιαφερόμενα μέρη και επενδυτές.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις στη “N” εμπειρογνωμόνων, συμβούλων, αξιολογητών και φορέων πιστοποίησης, που δίνουν μεταξύ άλλων και το στίγμα για το ποιοι είναι οι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης που προτεραιοποιούνται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών.
Σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται ενεργά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές ενώ οι νέες υποχρεώσεις λογοδοσίας που κυοφορούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο προοιωνίζονται ένα διαφορετικό περιβάλλον που στοχεύει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση της πληροφορίας από κάθε ενδιαφερόμενο μέρος και κοινωνικό εταίρο.  

Κιάρα Κόντη
Senior Manager, Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΥ Ελλάδος

Η δημιουργία αξίας δεν περιορίζεται μόνο στο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, αλλά υπάρχουν πολλαπλές διαστάσεις στις οποίες μπορεί να δημιουργηθεί αξία από τις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της διεθνούς συζήτησης για την επίδραση των επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη, και τη σημαντικότητα της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης που περιγράφει αυτήν την επίδραση.

Αυτή είναι η άποψη της κ. Κιάρας Κόντη, Senior Manager, Υπηρεσίες Κλιματικής Αλλαγής και Βιώσιμης Ανάπτυξης, ΕΥ Ελλάδος, η οποία μιλώντας στη “N” εξηγεί ότι αξία μπορούν να δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις από το πνευματικό (π.χ. πνευματική ιδιοκτησία, καινοτομία), το ανθρώπινο κεφάλαιο (εργαζόμενοι, σύνθεση φύλων, διαφορετικότητα), έως το φυσικό (φυσικοί πόροι), αλλά και το κοινωνικό κεφάλαιο (σχέσεις με ενδιαφερόμενα μέρη). Και προσθέτει ότι οι διαφορετικές μορφές κεφαλαίων συχνά αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους, επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και επηρεάζουν, με τη σειρά τους, τα κεφάλαια άλλων επιχειρήσεων. Αυτοί οι δεσμοί είναι πολύπλοκοι, ενώ ακόμα πιο πολύπλοκες είναι οι επιπτώσεις τους (θετικές ή αρνητικές) στην αξιολόγηση και αποτίμηση μιας εταιρείας και στον ρυθμό και τον βαθμό δημιουργίας αξίας μιας επιχείρησης.

Αξίζει, συνεπώς, να υπολογίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι θετικές ή αρνητικές επιδράσεις, που σχετίζονται με μη χρηματοοικονομικά κεφάλαια, επηρεάζουν συνολικά και μακροπρόθεσμα την αξία των επιχειρήσεων που τις δημιουργούν. 

Μολονότι τα λοιπά αυτά κεφάλαια περιγράφονται ως “μη χρηματοοικονομικά”, είναι, κατά κανόνα, έμμεσα συσχετισμένα με την οικονομική επίδοση και την προοπτική ενός οργανισμού, ειδικά εάν αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου.

Η σαφής διατύπωση και η μέτρηση του τρόπου με τον οποίο μια εταιρεία δημιουργεί αξία στο κοινωνικό, στο φυσικό, στο ανθρώπινο ή και στο πνευματικό κεφάλαιο, θα παρέχει στους επενδυτές και στα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μια πληρέστερη εικόνα των δραστηριοτήτων της. Αυτό, με τη σειρά του, συνεισφέρει σε μια αποτίμηση που θα αντανακλά σε μεγαλύτερο βαθμό την πραγματική αξία των εταιρειών, και θα ενισχύει την εμπιστοσύνη των ενδιαφερόμενων μερών στην ικανότητα της διοίκησης να υλοποιήσει αποτελεσματικά και αποδοτικά τη στρατηγική της.

Στο πλαίσιο αυτό, μέσω της πρωτοβουλίας με τον τίτλο Embankment Project, η ΕΥ έχει αναπτύξει ένα Πλαίσιο Μακροπρόθεσμης Αξίας (Long Term Value Framework), το οποίο θα αντανακλά με τον καλύτερο τρόπο τη συνολική αξία που δημιουργούν οι εταιρείες, μέσω της ανάπτυξης του ανθρώπινου, φυσικού, χρηματοοικονομικού και πνευματικού κεφαλαίου. Το πλαίσιο αυτό έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις εταιρείες να παρέχουν αξιόπιστη πληροφόρηση σε πελάτες, μετόχους, εργαζομένους, καθώς και τη χρηματοοικονομική κοινότητα, ώστε να βελτιώσουν την κατανομή του κεφαλαίου για τη δημιουργία μακροχρόνιας αξίας. Οι επενδυτές και οι εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, που αναζητούν να επενδύσουν σε εταιρείες που εστιάζουν στη μακροχρόνια ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη άυλα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματικής δραστηριότητας, θα συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση της ιδέας, μέσω του Embankment Project, και θα καθορίσουν εάν το τελικό προϊόν θα παρέχει μια πολύτιμη εικόνα των εταιρειών, βάσει της οποίας θα μπορούν να λαμβάνουν τις επενδυτικές τους αποφάσεις. 
 
Kατερίνα Κατσούλη
CSR & Sustainability Director της Grant Thornton

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UN Sustainable Development Goals) έχουν σίγουρα προβληματίσει τις εταιρείες που δημοσιεύουν Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας, αναφέρει στη “N” η Kατερίνα Κατσούλη, CSR & Sustainability Director της Grant Thornton. Όμως, όπως παρατηρεί, παρότι σημαντικός αριθμός εταιρειών προχώρησε σε κάποια αναφορά ή σύνδεση δράσεων με τους Παγκόσμιους Στόχους, η εμβάθυνση στην ουσία των στόχων φαίνεται να είναι ακόμα σε αναζήτηση. 

H κ. Κατσούλη αναφέρει επίσης: “Με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εξειδικευμένη – σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης – ομάδα της Grant Thornton στους Απολογισμούς Εταιρικής Υπευθυνότητας δημοσιεύθηκαν έως τα τέλη Οκτωβρίου 2018 και είχαν ως έτος αναφοράς το 2017, παρατηρείται να γίνεται κυρίως αναφορά στους Παγκόσμιους Στόχους ως μία πρωτοβουλία που η εταιρεία υποστηρίζει και επιθυμεί να συμβάλλει. Ελάχιστες από αυτές έχουν προχωρήσει στη σύνδεση των ουσιαστικών τους θεμάτων (material issues) με τους Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περαιτέρω αναλύσεις και σύνδεση με την ανάπτυξη προγραμμάτων για την επίτευξη των 169 υποστόχων δεν έχουν καταγραφεί. 

Λαμβάνοντας υπόψη πως οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσουν, στο άμεσο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα στη χάραξη στρατηγικής τόσο των κρατών όσο και των οργανισμών κι επιχειρήσεων, η προσέγγιση των εταιρειών αναμένεται να εξελιχθεί στα επόμενα έτη, προχωρώντας πέρα από το τρέχον διερευνητικό στάδιο. Η τάση αυτή διαφαίνεται στην κεντρική Ευρώπη, όπου οι εταιρείες έχουν ήδη ξεκινήσει να αναφέρουν στους Απολογισμούς τους τη συσχέτιση όχι μόνο των ενεργειών και δράσεων αλλά και των στρατηγικών τους επιδιώξεων, με την επίτευξη των 17 αυτών παγκόσμιων στόχων.

Σε αυτή τη βάση, τα προγράμματα και οι δράσεις που θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να συνδέονται πιο άμεσα με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και θα καλύπτουν παγκόσμιες πλέον ανάγκες. Σε αυτό πλαίσιο, θα ενταθούν οι προσπάθειες σύνδεσης των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ με την επιχειρηματική στρατηγική οπότε και ως τέτοια πλέον θα παρουσιάζεται και στους Απολογισμούς Αειφορίας.

Συμπερασματικά, μετά από 3 χρόνια από την ανακοίνωση των Παγκόσμιων Στόχων του ΟΗΕ, οι εταιρείες στην Ελλάδα βρίσκονται σε διερευνητικό στάδιο και η σύνδεσή τους με τη στρατηγική και τα προγράμματα που υλοποιούν, έχουν ακόμα “δρόμο” να διανύσουν».
 
Νίκος Αυλώνας
Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης CRI

Η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Κέντρο Αειφορίας (CSE) στην Ευρώπη για τις Τάσεις στις Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης αποκάλυψε ενδιαφέρουσες τάσεις και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα παρουσίασε παραδείγματα και καλές πρακτικές.

Όπως εξηγεί στη “N” ο Νίκος Αυλώνας, Πρόεδρος Κέντρου Αειφορίας (CSE), Αντιπρόεδρος Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης CRI, η έρευνα αξιολόγησε 475 εταιρείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 20% περίπου του συνόλου των εταιρειών που εκδίδουν Εκθέσεις Βιώσιμης Ανάπτυξης (Εταιρικής Υπευθυνότητας) και μη Χρηματοοικονομικών Στοιχείων. Περιλαμβάνει συγκριτική ανάλυση των σημαντικότερων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης στους οποίους επικεντρώνονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και των πρακτικών που υιοθετούν σχετικά με τη μέτρηση του κοινωνικού τους αποτυπώματος. Εξετάζεται, επίσης, η επίδραση που έχει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων, όπως και η  ένταξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ην. Εθνών (SDGs) στη στρατηγική των Ευρωπαϊκών Εταιρειών.

Σύμφωνα με τον κ. Αυλώνα, 5 είναι οι κύριες τάσεις και προκλήσεις που ανέδειξε η έρευνα που σκοπό έχει να προσφέρει πληροφόρηση στα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders), όπως για παράδειγμα σε μετόχους και επενδυτές, σε επιχειρηματίες, σε μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, σε στελέχη Εταιρικής Υπευθυνότητας, σε ΜΚΟ και  μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

1. Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις τείνουν να επικεντρώνονται και να δεσμεύονται σε συγκεκριμένες στρατηγικές κατευθύνσεις, ανεξαρτήτως τομέα και τοποθεσίας. Οι κατευθύνσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή αποδοτικότητα, τις βιώσιμες διαδικασίες και τη βιώσιμη εφοδιαστική αλυσίδα. 

2. Η μέτρηση του κοινωνικού αποτυπώματος και παρά τη δέσμευση των επιχειρήσεων αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Παρότι υλοποιούνται δεκάδες πρωτοβουλίες για δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας από τις επιχειρήσεις και ξοδεύονται δισεκατομμύρια ευρώ δεν δίνεται η αντίστοιχη έμφαση στην  αποτύπωση της κοινωνικής αλλαγής που έχει επιτευχθεί και αρκετές φορές στην ουσία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ευπαθείς ομάδες.

3. Η υιοθέτηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ην. Εθνών (SDGs) έχει προχωρήσει με γοργό ρυθμό στην Ευρώπη.

4. Η χρήση συγκεκριμένων κατευθυντήριων Οδηγιών για τη δημιουργία Εκθέσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας αυξάνεται σημαντικά, χαρίζοντας αξία, διαφάνεια, ακεραιότητα και αξιοπιστία στις Εκθέσεις. Από την πληθώρα Προτύπων που είναι διαθέσιμα, το 55% των επιχειρήσεων που εξετάστηκαν χρησιμοποιούν το Πρότυπο του Global Reporting Initiative (GRI) που βελτιώνει σημαντικά τη διαφάνεια προς τα ενδιαφερόμενα μέρη. 

5. Στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των Εκθέσεων που ακολουθούν τις κατευθυντήριες οδηγίες για σύνταξη Εκθέσεων δεν πραγματοποίησαν εξωτερική διασφάλιση και συνεπώς δεν παρουσιάζουν το επίπεδο αξιοπιστίας και διαφάνειας που θα μπορούσαν να επιτύχουν όπως συμβαίνει με την πιστοποίηση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

“Oι ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται ενεργά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν υστερούν σημαντικά σε σχέση με τις ευρωπαϊκές, αν εξαιρέσουμε τον πολύ μικρό αριθμό επιχειρήσεων στην Ελλάδα που ασχολούνται ενεργά με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Αν και αυτό ήδη θεωρείται δεδομένο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δυστυχώς στην Ελλάδα είναι ακόμα κάτι που θεωρείται πολυτέλεια ή προνόμιο των μεγάλων επιχειρήσεων, παρά τη νέα σχετική νομοθεσία αλλά και τις απαιτήσεις των καταναλωτών”, προσθέτει ο κ. Αυλώνας.

Μιχάλης Σπανός
Διευθύνων Σύμβουλος, Global Sustain 

Μιλώντας για τις νέες εξελίξεις στο κανονιστικό πλαίσιο (βλ. ν.4403/2016 και ν.4548/2018), ο Μιχάλης Σπανός, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Sustain, σημειώνει ότι οι εταιρείες έχουν υποχρέωση δημοσιοποίησης στοιχείων εταιρικής υπευθυνότητας και βιώσιμης ανάπτυξης μέσω της ετήσιας Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία φέρει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Οι ετήσιες Οικονομικές Καταστάσεις με τη σχετική Έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και το πιστοποιητικό ελέγχου του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή, καταχωρίζονται και δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν.3419/2005. 

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό: Η Έκθεση Διαχείρισης του ΔΣ επιτάσσει πλέον μεγαλύτερη ανάλυση η οποία περιλαμβάνει τόσο χρηματοοικονομικούς όσο και μη χρηματοοικονομικούς βασικούς δείκτες επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα, εργασιακά θέματα αλλά και θέματα εφοδιαστικής αλυσίδας, διαχείρισης κινδύνων και συστημάτων διοίκησης. 

Η αναθεωρημένη Έκθεση Διαχείρισης ζητά από τους οργανισμούς να θέτουν στόχους και να μετρούν τις επιδόσεις τους και προς την κατεύθυνση αυτή έχει εκδοθεί και η 62784/2016 Εγκύκλιος του Τμήματος Εταιρικού Δικαίου & ΓΕΜΗ της Διεύθυνσης Εταιρειών του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα έρχονται αντιμέτωπα με πρόστιμα και κυρώσεις όπως ορίζονται στο ν. 4548/2018 (φυλάκιση μέχρι τριών ετών ή χρηματική ποινή μέχρι 100.000 Ευρώ), ενώ παρόμοια πρόστιμα και κυρώσεις υφίστανται πλέον και για τους Ορκωτούς Ελεγκτές Λογιστές. Επίσης, την περίοδο αυτή βρίσκεται σε διαδικασία αναμόρφωσης ο ν.3419/2005 “περί Γενικού Εμπορικού Μητρώου” στον οποίο θα εισέλθει και ειδική διάταξη για χρηματικές παραβάσεις έως 100.000 ευρώ για τις εταιρείες που παραλείπουν ή παρουσιάζουν ελλείψεις στο περιεχόμενο των οικονομικών καταστάσεων και σε αυτές περιλαμβάνεται και η Έκθεση Διαχείρισης του Δ.Σ.   

Σημειώνεται επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority, ESMA) έχει ήδη εκδώσει σχετικές κατευθύνσεις σε συνεργασία με τα Εμπορικά Μητρώα των Κρατών Μελών (στην Ελλάδα το ΓΕΜΗ) και τις αντίστοιχες Επιτροπές Ελέγχου της Κεφαλαιαγοράς των 28 Κρατών Μελών, σύμφωνα με τις οποίες η υποβολή οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ και σε κάθε Εμπορικό Μητρώο Κράτους Μέλους θα γίνεται σε περιβάλλον XBRL από το 2020 και μετά για το σύνολο των εισηγμένων. H εν λόγω υποχρέωση θα επεκταθεί περαιτέρω καθολικά σε όλες τις εταιρείες. 

Είναι τέλος κοινοτική απαίτηση η λειτουργία των εταιρειών που εδράζονται στην Ε.Ε. να έχουν τους ίδιους κανόνες σύνταξης και δημοσιότητας των ετήσιων οικονομικών τους καταστάσεων και αναλογικών κυρώσεων (χρηματικών, ποινικών, κλπ.) σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων αυτών. 

Η νέα Έκθεση Διαχείρισης του ΔΣ απέχει μακράν από μια άνευ ουσίας γραφειοκρατική διαδικασία, αποτελώντας ένα αποτελεσματικό εργαλείο για το υπεύθυνο επιχειρείν, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ορθή πληροφόρηση προς κάθε ενδιαφερόμενο μέρος και κοινωνικό εταίρο. 
 
Χρυσούλα Εξάρχου
Αντιπρόεδρος QualityNet Foundation

Τα πρότυπα Βιώσιμης Ανάπτυξης και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας είναι εργαλεία που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η θέση του QualityNet Foundation, ενός εξειδικευμένου οργανισμού για την καθοδήγηση των οργανισμών στην πορεία τους προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Όπως αναφέρει στη «N» η Χρυσούλα Εξάρχου, αντιπρόεδρος του Quality Net Foundation:

Σήμερα παρά ποτέ η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας πρέπει να γίνεται με εργαλεία που επιτρέπουν μια συστημική προσέγγιση στα θέματα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και στον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στα νέα αυτά δεδομένα. Ποιες είναι αυτές οι νέες επιχειρηματικές προκλήσεις; Ξεκινάμε από τη δημοσίευση των μη χρηματοοικονομικών δεδομένων που πρέπει να δημοσιεύονται στο ΓΕΜΗ, όπως απαιτείται από την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Την αντίστοιχη δημοσίευση του τρόπου διαχείρισης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων, που απαιτείται από τα πιστοληπτικά ιδρύματα, την απόδειξη της υιοθέτησης υπεύθυνων πολιτικών και της αξιολόγησής τους από τους πελάτες καθώς και από τους καταναλωτές. Όλες αυτές οι προκλήσεις δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις που πρέπει να αντεπεξέλθουν χωρίς μεγάλη επιβάρυνση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας.

Το QualityNet έχει δημιουργήσει μια εργαλειοθήκη που καθοδηγεί όσες επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν πολιτικές που να υποστηρίζουν την υπεύθυνη επιχειρηματικότητά τους, προσφέροντάς τους μια συστημική προσέγγιση στο θέμα με αποτέλεσμα την ενίσχυση της επιχειρηματικής τους αξίας.

Η ένταξη στην Πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020, σε ένα δίκτυο ηγέτιδων επιχειρήσεων που δεσμεύονται στην υπεύθυνη λειτουργία ως «ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

Η καταγραφή της επιχειρηματικής επίδρασης στην οικονομία, στην κοινωνία και το περιβάλλον σύμφωνα με το ευρωπαϊκό αναγνωρισμένο πρότυπο του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, που απαντά στη ανάγκη δημοσιοποίησης των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και συγχρόνως συνδέει την επιχείρηση με διεθνή δίκτυα υπεύθυνων προμηθειών για την καλύτερη προσέλκυση πελατών. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ δύνανται να δημιουργήσουν έναν Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση τα διεθνή πρότυπα του GRI, Global Compact, ISO και EFFAS, ο οποίος να έχει πολλαπλές χρήσης προς τους θεσμικούς φορείς (ΓΕΜΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ), τους πελάτες και προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη της. Συγχρόνως με τη συμμετοχή πρωτοβουλιών στον θεσμό διαλόγου BRAVO δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσει τις καλές πρακτικές της με ένα μεγάλο δίκτυο Κοινωνικών Εταίρων και Ενεργών Πολιτών που στο τέλος επιβραβεύονται τα καλύτερα προγράμματα που υποστηρίζουν ένα βιώσιμο μέλλον. 

Η επιχειρηματική πορεία προς τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μέσω του QualityNet καταλήγει στην αξιολόγηση των επιχειρηματικών επιδόσεων  στη Βιώσιμη Ανάπτυξη με τη δυνατότητα ένταξης της επιχείρησης στην ομάδα των THE MOST SUSTAINABLE COMPANIES IN GREECE και στην πιστοποίησή της ως SUSTAINABLE COMPANY.