Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η επίσημη έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος CEASE για την καταπολέμηση της βίας βάσει φύλου.
Μια σειρά από ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υπογράψει τη Δήλωση Δέσμευσης (Commitment Charter), ενώ η Παπαστράτος, που βρέθηκε εκεί και υπέγραψε, πραγματοποίησε σχετική ενημερωτική εκδήλωση.
Η υπογραφή της δέσμευσης είναι μια κίνηση με την οποία δηλώνεται η δέσμευση των επιχειρήσεων που μετέχουν στο CEASE να αναλάβουν δράση για την καταπολέμηση της βίας βάσει φύλου, λαμβάνοντας μια σειρά από μέτρα μέσα στον εργασιακό χώρο, τα οποία θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωση και υποστήριξη της εργαζόμενης γυναίκας που έχει υποστεί βία.
To πρόγραμμα, το οποίο στην Ελλάδα συντονίζεται από το CSR Hellas και στο οποίο συμμετέχουν επιχειρήσεις και φορείς από τη Γαλλία και το Βέλγιο και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στόχο έχει να αναδείξει τον ρόλο του εργασιακού περιβάλλοντος στην καταπολέμηση της βίας βάσει φύλου και να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών και των αρμόδιων οργανισμών.
Ο Ιάκωβος Καργαρώτος (φωτογραφία), αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, σε συνέχεια της υπογραφής της Δήλωσης Δέσμευσης σχολίασε ότι η εταιρεία του εργάζεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια για την ενδυνάμωση της γυναίκας τόσο μέσα στην κοινωνία όσο και μέσα στο εργασιακό περιβάλλον. «Η βία βάσει φύλου αποτελεί χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα που δυστυχώς εντείνεται, και απέναντι στο οποίο απαιτείται μηδενική ανοχή. Είναι ηθική υποχρέωση των επιχειρήσεων να δημιουργούν μέσα στους οργανισμούς τους συνθήκες οι οποίες θα ενισχύουν τις γυναίκες – θύματα και θα τις βοηθούν αποτελεσματικά. Φιλοδοξούμε ότι αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις επιχειρήσεις προκειμένου να αναλάβουν κοινή και δομημένη δράση» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.
Από την πλευρά του CSR Hellas, το οποίο όπως αναφέρθηκε συμμετέχει ως εταίρος στο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. πρόγραμμα CEASE για την καταπολέμηση της βίας βάσει φύλου (Gender Based Violence-GBV), τονίζεται ότι η βία βάσει φύλου επηρεάζει τις γυναίκες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Ο χώρος εργασίας αποτελεί ένα σημαντικό περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτού του είδους η βία. Η εφαρμογή από τις επιχειρήσεις εργαλείων πρόληψης, αναγνώρισης και αντιμετώπισης της βίας βάσει φύλου είναι απαραίτητη.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2019 και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ε.Ε. (2014-2020). Για το CEASE Project υπέγραψαν τη χάρτα δεσμεύσεων αρχικά δέκα εργοδότες από τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Βέλγιο. Ιδρυτικά μέλη είναι οι εταιρείες: Kering, L’Oreal, Korian, BNP Paribas, Carrefour, Ίδρυμα ELLE, SNCF, Παπαστράτος Α.Ε., ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Smart.