Skip to main content

6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο Αθηνών: Εκεί που η αγκαλιά στεγάζεται με τον καλύτερο τρόπο

Η εξωτερική εικόνα του 6ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Αθηνών σε κάνει να κοντοσταθείς. Οι χαρούμενες παιδικές φωνές σε κάνουν να θες να μπεις μέσα σε αυτό το μελίσσι αγάπης. Το νηπιαγωγείο μεταφέρθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο στις νέες του εγκαταστάσεις.

Στην είσοδο βρίσκεται μια πολύχρωμη κάμπια παιχνίδι. «Την μεταφέραμε από τον παλιό μας χώρο στα Σεπόλια, στο παλιό Βουστάσιο. Εκεί ήταν δύσκολα τα πράγματα. Δεν είχαμε χώρους, δεν είχαμε σωστούς χώρους. Τώρα μπορούμε να αναπνεύσουμε. Από 13 μαθητές τώρα έχουμε 24 και μπορούμε να δεχτούμε μέχρι 28», μας αναφέρει η διευθύντρια του νηπιαγωγείου, Σοφία Κατσόγιαννη.

Ο χώρος που βρίσκεται τώρα το σχολείο ήταν ένα ξεχασμένο ημιυπόγειο. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο εκπόνησε την ειδική μελέτη -που περιλάμβανε ακόμα και σχέδια για τα έπιπλα- και η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ χρηματοδότησε την εφαρμογή της μελέτης αντιμετωπίζοντας μοναδικές δυσκολίες.

Σήμερα, ο χώρος είναι ευρωπαϊκού επιπέδου, και μάλιστα αποτελεί πρότυπο για παρεμφερείς κατασκευές. Διατρέχοντας τον χώρο βλέπεις τη μοναδική φροντίδα: Ειδικές κυψέλες ξεκούρασης, στρώματα για παιχνίδια με ασφάλεια, χώρος υγιεινής προσαρμοσμένος στις ανάγκες των μικρών μαθητών και πρόβλεψη για καθετί που μπορεί να κάνει το πρώτο ταξίδι στον μεγάλο δρόμο της εκπαίδευσης για αυτά τα μοναδικά παιδιά. 

Πέραν όμως από τη μοναδικότητα του χώρου, ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τώρα με τη μετακίνηση του νηπιαγωγείου στο νέο του σπίτι και με τις ειδικές εγκαταστάσεις δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερα παιδιά με αναπηρίες να μπορέσουν να βρεθούν σε έναν χώρο εκπαίδευσης με όλες τις δυνατότητες που χρειάζονται για να μπορέσουν να παίξουν, να μάθουν, να χαμογελάσουν και να εξελιχθούν. Για να μπορούν να χαμογελάνε στις αγκαλιές των εκπαιδευτικών που αφιερώνουν τη ζωή τους σε αυτά. 

Στο 6ο Ειδικό Νηπιαγωγείο επιτυγχάνεται και ένα μεγάλο κοινωνικό στοίχημα: να υπάρξει η δυνατότητα αυτά τα παιδιά να πουν τις ιστορίες τους και οι γονείς τους να αισθανθούν ότι λαμβάνουν τα ειδικά εφόδια που χρειάζονται για να ενταχθούν πλήρως στην κοινωνία. Η αναπηρία είναι κάτι που, μόνο όταν αποδεχτούμε και σεβαστούμε, μπορούμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά.

Η πλήρης ανακατασκευή του νηπιαγωγείου εντάσσεται στο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας που η Εθνική Πανγαία συνεχίζει για 4η χρονιά με έμφαση σε πρωτοβουλίες που έχουν τον ρόλο του κοινωνικού πολλαπλασιαστή ανακούφισης στην αντιμετώπιση προβλημάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία, Άρις Καρυτινός, σημειώνει: «Δεν θεωρούμε αυτή την “κοινωνική επιστροφή”, όπως την αποκαλούμε, ως υποχρέωση, αλλά ως αυτονόητη ανάγκη που πηγάζει μέσα από τη φιλοσοφία της εταιρικής μας διακυβέρνησης αλλά και τις θεμελιώδεις αξίες που μοιραζόμαστε οι άνθρωποι της Πανγαία. Υπηρετούμε τους εταιρικούς μας στόχους επιτυγχάνοντας θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Δεν επενδύουμε όμως μόνο στο real estate. Επενδύουμε και στην κοινωνία».

Το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας έχει εθνικό χαρακτήρα, αντίστοιχα με τις δραστηριότητες της εταιρείας που επεκτείνονται διαρκώς. Άλλωστε η ευθύνη για τη θετική συνεισφορά με κοινωνικό πρόσημο δεν γνωρίζει σύνορα και περιορισμούς. 

Η Εθνική Πανγαία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, με ενεργητικό που προσεγγίζει τα 2 δισ. και επενδύσεις 1 δισ. την τελευταία πενταετία, που επιτυγχάνουν σημαντικά εταιρικά αποτελέσματα και προδιαγράφουν μια αλματώδη πορεία.