Skip to main content

Ώρα μηδέν για βιώσιμες λύσεις

Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]

Oι Παγκόσμιοι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης για μείωση των ανισοτήτων, αντιμετώπιση της πείνας και της φτώχειας, ειρήνη και δικαιοσύνη είναι επίκαιροι μεν, φιλόδοξοι δε. Η μαζική μετανάστευση, η γεωπολιτική αστάθεια, η οικονομική αβεβαιότητα, αλλά και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αναβαθμίζονται.

Κι αν τα πρόσφατα γεγονότα στο Παρίσι θύμισαν σε κάποιους την άνοιξη του 1968, τότε ναι, το 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, το Quartier des richards, σύμβολο του γαλλικού πλούτου, που βρέθηκε σε κατάσταση πολιορκίας στις αρχές του μήνα, και τα «κίτρινα γιλέκα» επιβεβαιώνουν ότι οι ανισότητες οξύνονται.

Η ανάληψη δράσης είναι επιτακτική ανάγκη και προς αυτή την κατεύθυνση η Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ φαντάζει ως το μόνο διαθέσιμο σχέδιο που μπορεί να φέρει μαζική κινητοποίηση για την παγκόσμια αλλαγή. 

Και μαζική κινητοποίηση σημαίνει αλληλεγγύη, συντονισμός δράσεων και συνεργασία για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού. Στην Ελλάδα είχαμε μια τέτοια εμπειρία, σε συνέχεια των πυρκαγιών του καλοκαιριού. Τα αντανακλαστικά των επιχειρήσεων με κοινωνική ευθύνη έφεραν αποτέλεσμα στην προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών, με το CSR Hellas να αναλαμβάνει ρόλο συντονιστή σειράς δράσεων μέχρι σήμερα. Δυστυχώς προηγήθηκε μια τεράστια καταστροφή με δεκάδες ανθρώπινα θύματα. 

Αναφορικά με την παγκόσμια πρόκληση της βιωσιμότητας του πλανήτη, η χώρα μας παρουσίασε έκθεση προόδου σχετικά με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και βρίσκεται σε διαδικασία διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής. Ταυτόχρονα εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή ατζέντα. Υπερασπίζεται τη σημασία υλοποίησης της Συμφωνίας του Παρισιού σε ό,τι αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα, ενώ ολοκλήρωσε τον δικό της σχεδιασμό για την ενέργεια και το κλίμα με ορίζοντα το 2030. Επίσης νομοθέτησε σχετικά με τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών στοιχείων από τις επιχειρήσεις, ενσωματώνοντας σειρά μέτρων για την τήρηση της διαφάνειας. Είναι ζητούμενο όμως πώς θα ανταποκριθούν στην πράξη οι επιχειρήσεις στο νέο πλαίσιο, το οποίο είναι υπό διαμόρφωση, καθώς ο νόμος 4403 έχει ψηφιστεί από το 2016, ωστόσο έκτοτε αναμορφώνεται το δίκαιο για τις ανώνυμες εταιρείες, ενώ θεσπίζονται υποχρεώσεις λογοδοσίας στο πλαίσιο της Έκθεσης Διαχείρισης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την υιοθέτηση διεθνών προτύπων για τη σύνταξη Απολογισμών Βιώσιμης Ανάπτυξης, από τη μια μεριά δημιουργούν ένα είδος ρυθμιστικών πιέσεων για τις επιχειρήσεις, αλλά από την άλλη αναδεικνύουν ευκαιρίες. Όπως αναφέρουν στη «N» εμπειρογνώμονες, με την αξιοποίηση των κατάλληλων εργαλείων οι επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια και γίνονται ορατές στο διεθνές επενδυτικό κοινό που αξιολογεί πλέον και τα μη χρηματοοικονομικά στοιχεία στις αποφάσεις του. 

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο ένα πιο βιώσιμο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι διαβουλεύσεις για τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής από κορυφαίους τραπεζίτες.

Η «N», με στόχο την καλύτερη κατανόηση των αλλαγών που συντελούνται στο διεθνές περιβάλλον και με σκοπό να αποτυπώσει τις πρωτοβουλίες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας που πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις, παρουσιάζει στοιχεία, φιλοξενώντας τις απόψεις εκπροσώπων επιχειρήσεων, συμβουλευτικών οργανισμών, τραπεζών, αλλά και στελεχών της κυβέρνησης.