Η πανδημία έχει προσβάλει τις κοινότητες και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο. Η Pfizer αντέδρασε άμεσα σε αυτήν, με την εκπόνηση πρωτίστως ενός σημαντικού σχεδίου 5 σημείων καθώς και την έναρξη κλινικών δοκιμών για την ανακάλυψη θεραπείας, αλλά και την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στα συστήματα υγείας που δέχθηκαν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση από την πανδημία.
Το σχέδιο 5 σημείων όπως το ονόμασε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Albert Bourla, ήταν μια έκκληση προς όλες τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες, να συμμετάσχουν σε μια πρωτοποριακή συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση της νόσου COVID-19.
Ο Δρ. Albert Bourla, επεσήμανε ότι μέσα από αυτό το σχέδιο εταιρείες, όπως η Pfizer, μπορούν να συνεργαστούν έτσι ώστε να αναπτύξουν αντιικές θεραπείες, που θα βοηθήσουν τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί ενώ, θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν νέα εμβόλια για την πρόληψη της λοίμωξης και τη διακοπή της περαιτέρω διασποράς της νόσου.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιελάμβανε το ζήτημα της πρόσβασης των επιστημόνων σε κοινά εργαλεία και γνώση, τη στρατολόγηση των εργαζομένων όλων των εταιρειών με στόχο να φτιαχτεί μια ομάδα κρούσης από κορυφαίους ιολόγους, βιολόγους, χημικούς, κλινικούς ιατρούς, επιδημιολόγους, ειδικούς εμβολίων, φαρμακολόγους και άλλους σημαντικούς εμπειρογνώμονες, τη συνεισφορά όλων στην τεχνογνωσία για την ανάπτυξη φαρμάκων, τη βοήθεια για παραγωγική δυνατότητα άμεσα μόλις βρεθεί θεραπεία, καθώς επίσης και τη βελτίωση της ικανότητας μιας ταχείας ανταπόκρισης σε μελλοντικές κρίσεις, πράγμα που ίσως να είναι και το σοβαρότερο σημείο του σχεδίου, καθώς η πανδημία αυτή, μας απέδειξε τη δυνατότητα των ιών να “καταστρέφουν” ολόκληρες κοινωνίες.
Η Pfizer συνεργαζόμενη με ομοσπονδιακούς φορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH), του Εθνικού Ινστιτούτου για τις αλλεργίες και τις Λοιμογόνους Νόσους (NIAID) και του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύστησε μια διακλαδική ομάδα άμεσης ανταπόκρισης, που θα αποτελείται από επιστήμονες, κλινικούς ιατρούς και τεχνολόγους, οι οποίοι θα μπορούν να αναλάβουν άμεσα δράση σε περίπτωση εμφάνισης νέας επιδημίας.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του δικού της ερευνητικού προγράμματος η Pfizer συνεργάζεται με την εταιρεία BioNTech για την ανάπτυξη αντιικών θεραπειών και τη δημιουργία ενός mRNA εμβολίου κατά του κορονοϊού.
Ωστόσο, εξαιρετικά σημαντική είναι και η οικονομική συμβολή της μέσω του Pfizer Foundation.
Η εταιρεία μαζί με το ίδρυμα προχώρησαν σε δωρεά αξίας 40 εκατομμυρίων δολ. για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων επιπτώσεων στην υγεία από την πανδημία COVID19. Στο πλαίσιο αυτό η Pfizer Hellas, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, προσέφερε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, 100 monitors μέτρησης ζωτικών λειτουργιών, για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Παράλληλα δώρισε 100.000 προστατευτικές μάσκες για χρήση από τους ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ.
Η Pfizer έδωσε 5 υποσχέσεις και τις έχει κάνει πράξη. Συγχρόνως στέλνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για ένα κόσμο πιο δυνατό μέσω των συνεργασιών ενώ, αναδεικνύει και ένα πρόσωπο ανθρωπιάς μέσα σε μια περίοδο που τα πάντα είχαν καλυφθεί από τη σκόνη του χρήματος και την επικοινωνία της τεχνολογίας.