Skip to main content

Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO: To επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για τα έτη 2019-2022 και η συνεισφορά της στην απασχόληση

Με αιχμή τις εξαγωγές, από το 2008 έως σήμερα, η DEMO έχει υπερδιπλασιάσει τις πωλήσεις της στο εξωτερικό, ενώ το ίδιο διάστημα έχει σχεδόν διπλασιάσει και τον κύκλο εργασιών της: από 79 εκατ. ευρώ το 2007 σε 138,4 εκατ. ευρώ το 2018. Η DEMO υπηρετεί πιστά τα τελευταία χρόνια τον εξαγωγικό της προσανατολισμό, με το δίκτυο πωλήσεών της να εκτείνεται σε Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Νότιο Αμερική και Ωκεανία. Η εταιρεία εξάγει το 82% της ετήσιας της παραγωγής, ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως ένας από τους επίσημους προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. 

Όσον αφορά το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας, το 2018 ολοκλήρωσε το 90%, ανάμεσά του και ένα πολύ δύσκολο έργο, όπως ήταν η δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής και συσκευασίας γυάλινων αμπουλών συνολικής δυναμικότητας 150 εκατ. αμπουλών (από 25 εκατ. που έχει σήμερα). Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ και με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σήμερα είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενεσίμων στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης. Οι προσδοκίες για την περαιτέρω ανάπτυξη της DEMO και το 2019 είναι μεγάλες και βασίζονται σε όλη την υποδομή, τις επενδύσεις και την εργασία που έγινε τις χρονιές που προηγήθηκαν.

Αρχικά, η εταιρεία διεύρυνε το ήδη εκτεταμένο νοσοκομειακό της χαρτοφυλάκιο, αναπτύσσοντας σημαντικό αριθμό νέων, ενεσίμων φαρμακευτικών προϊόντων. Στη συνέχεια ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά εκτός νοσοκομείου με νέες, από του στόματος χορηγούμενες θεραπείες, σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, ενώ επεκτείνεται και στην κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής, και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, επιλέγοντας σκευάσματα υψηλών προδιαγραφών και κλινικώς πιστοποιημένα.

Ένας από τους σημαντικότερους επίσης στόχους της είναι η περαιτέρω διεύρυνση του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου με την προσθήκη βιο-ομοειδών ή άλλων βιοφαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία προορίζονται για σοβαρές και χρόνιες παθήσεις. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν το επιστέγασμα αποκλειστικών συνεργασιών της DEMO με σημαντικές φαρμακευτικές εταιρείες της Ευρώπης και των ΗΠΑ για τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά.

Το 2019, το πιο σημαντικό έργο που ξεκινά είναι η νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή. Είναι μία επένδυση που θα οδηγήσει την DEMO να είναι ένας από τους 3 μεγαλύτερους παραγωγούς λυοφίλων στην Ευρώπη και αποτελεί μέρος του νέου επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για τα έτη 2019-2022, συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Για δεύτερη χρονιά το πρόγραμμα «Start Your Journey»

Η DEMO από το 2011, που ξεκινά η ουσιαστική μεγάλη ύφεση για την Ελλάδα, όχι μόνο δεν προχώρησε σε απολύσεις και μειώσεις προσωπικού, αλλά αντιθέτως προσφέρει διαρκώς νέες θέσεις και ευκαιρίες εργασίας. Αναφέρουμε ότι μόνο από το 2014 μέχρι και σήμερα η DEMO δημιούργησε 285 νέες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το προσωπικό της από 597 σε 920 εργαζόμενους. Από αυτές τις θέσεις οι 24 δημιουργήθηκαν εντός του 2018 και οι 115 αφορούν εξειδικευμένους υπαλλήλους και επιστήμονες, συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας, στην τόνωση της οικονομίας και της τοπικής κοινωνίας, και στη μείωση της φυγής επιστημόνων (brain-drain). 

Εντός του 2018 οι εργαζόμενοι της DEMO συμμετείχαν σε συνολικά 49 εκπαιδευτικά προγράμματα από εξειδικευμένους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας που περιλαμβάνει θέματα όπως Τεχνικές Παραγωγής, Αποθήκευσης και Διακίνησης Φαρμάκων, Διοίκηση, Οργάνωση και Ηγεσία, Δεξιότητες Πληροφορικής, Νομοθετικές αλλαγές και εξελίξεις, Απαιτήσεις Ποιότητας κ.ά. Επιπλέον, διεξήχθησαν 820 εσωτερικές εκπαιδεύσεις στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι. 

Η DEMO εργάζεται στενά με την ακαδημαϊκή κοινότητα και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας σε ταλαντούχους φοιτητές την ευκαιρία πρακτικής και μελλοντικής απασχόλησης. Πολλοί εργαζόμενοι (25%) ξεκίνησαν τη σταδιοδρομία τους ως ασκούμενοι και εξελίχθηκαν σε υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, ενώ στο επίπεδο της προσέλκυσης ταλέντων συμμετέχει σε ημερίδες σταδιοδρομίας και οργανώνει επισκέψεις νέων φοιτητών και αποφοίτων στην επιχείρηση. 

Το 2019 και για δεύτερη χρονιά επενδύει στο πρόγραμμα «Start your Journey», έναν θεσμό Υποτροφιών και Πρακτικής Άσκησης που με μεγάλη επιτυχία εγκαινίασε πέρυσι. Νέοι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι σχολών σχετικών με τον φαρμακευτικό κλάδο, μπορούν να κάνουν αίτηση για εφάπαξ χρηματική ενίσχυση, καθώς και για τη δυνατότητα να κάνουν 6μηνη έμμισθη πρακτική άσκηση στην εταιρεία. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι, στην τελική φάση του προγράμματος προκρίθηκαν 44 νέοι αριστούχοι επιστήμονες διαφόρων κλάδων, που κλήθηκαν για προσωπική συνέντευξη και γνωριμία με στελέχη της επιχείρησης προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητά τους. Οι προσωπικές επιθυμίες των υποψηφίων έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση, καθώς αυτό που προέχει είναι η εταιρεία να βοηθήσει κάθε νέο επιστήμονα με τον τρόπο που του ταιριάζει καλύτερα και με το πώς ο ίδιος οραματίζεται το μέλλον και τη σταδιοδρομία του. Έτσι υποτροφίες δίνονται κατά βάση σε υποψήφιους που είχαν άμεσο ενδιαφέρον συνέχισης των σπουδών τους και οι Πρακτικές σχεδιάζονται με τρόπο που να βοηθούν τους νέους να αποκτήσουν εμπειρία σε τομείς που τους ενδιαφέρουν. Συνολικά, δόθηκαν 11 υποτροφίες και 11 πρακτικές ασκήσεις. 

H υποβολή των αιτήσεων για το φετινό «Start Your Journey» μπορεί να γίνει στο www.demo.gr/startyourjourney από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Μαΐου 2019.