Του Θανάση Καββαδά,
βουλευτή Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας
Ο ΝΟΜΟΣ Λευκάδας έδειξε φέτος μεγάλη δυναμική τουριστικής ανάπτυξης. Τόσο το κεντρικό νησί της Λευκάδας, με το μεγάλο πλεονέκτημα της χερσαίας πρόσβασης, όσο και τα μικρότερα, πανέμορφα νησιά της, το Μεγανήσι, ο Κάλαμος και ο Καστός, προσέλκυσαν φέτος πολλαπλάσιους επισκέπτες σε σύγκριση ακόμα και με τις προ κορονοϊού χρονιές. Η μεγάλη οικοδομική δραστηριότητα, οι επενδύσεις σε ποιοτικά καταλύματα, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών αποδίδουν καρπούς και αναδεικνύουν προοπτικές μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια για τον νομό μας.
ΟΜΩΣ οι τουριστικές υποδομές δεν αφορούν μόνο τη διαμονή, την εστίαση, τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Εκτείνονται σε ένα ευρύ πλέγμα που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τους οδικούς άξονες, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, τις εγκαταστάσεις και υποδομές του θαλάσσιου τουρισμού. Για περιοχές όπως η Λευκάδα, που αρχίζουν να μπαίνουν δυναμικά στον χάρτη των τουριστικών προορισμών, η δημιουργία νέων υποδομών ήταν και παραμένει μοχλός τουριστικής ανάπτυξης. Τα τρία τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα, όπως:
1. Η ενίσχυση των δομών υγείας του νομού. Πέρα από την αυτονόητη υγειονομική φροντίδα των πολιτών, η ύπαρξη ενός σύγχρονου, στελεχωμένου και άρτια εξοπλισμένου νοσοκομείου στη Λευκάδα δίνει αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς στους επισκέπτες. Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας απέκτησε περισσότερους ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό από ποτέ, ενισχύθηκε με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα, διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός του, ενώ για το άμεσο μέλλον προγραμματίζεται η περαιτέρω στελέχωση και η λειτουργία νέων τμημάτων.
2. Η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου στο Άκτιο, που αποτελεί μία από τις πύλες εισόδου των τουριστών στη Λευκάδα. Το αεροδρόμιο του Ακτίου άλλαξε εικόνα, επεκτάθηκε κατά 2.500 τ.μ., έχει πλέον 14 σημεία check-in, 7 πύλες αναχώρησης και διπλάσια σημεία ασφαλείας. Για τα έργα αναβάθμισης έχουν ήδη διατεθεί περίπου 13 εκατ. ευρώ και θα συνεχιστούν, αφού πρόκειται να διατεθούν 11,7 εκατ. ευρώ επιπλέον για έργα βελτίωσης των υπηρεσιών και των υποδομών του αεροδρομίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη τα αποτελέσματα της αναβάθμισης είναι φανερά: από τις αρχές του χρόνου, πάνω από 550.000 επιβάτες από 19 χώρες της Ευρώπης και το Ισραήλ έχουν εισέλθει στη χώρα από το αεροδρόμιο του Ακτίου (μέση ετήσια αύξηση από το 2019 πάνω από 20%) και το συνολικό νούμερο αναμένεται να αγγίξει τους 800.000 επισκέπτες μέχρι το τέλος της σεζόν. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιβατών κατευθύνεται στη Λευκάδα.
3. Η ολοκλήρωση και ταχεία υλοποίηση έργων μεγάλων οδικών αξόνων. Αναφέρω χαρακτηριστικά: α) το έργο της κατασκευής του δρόμου Άκτιο – Αμβρακία που είχε βαλτώσει. Η παράκαμψη της Αμφιλοχίας δόθηκε τον Ιούλιο στην κυκλοφορία, ενώ το υπόλοιπο έργο θα παραδοθεί μέσα στο 2023, και β) η επιτάχυνση των έργων υλοποίησης του διπλού οδικού άξονα Βόνιτσα – Λευκάδα και Άκτιο – Άγιος Νικόλαος. Ο δεύτερος θα παραδοθεί τον Οκτώβριο, ενώ το τμήμα Βόνιτσα – Λευκάδα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.
4. Η δρομολόγηση του έργου της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας. Το έργο χαρακτηρίστηκε ως «εθνικού επιπέδου» και εντάχθηκε προς υλοποίηση στον προγραμματικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Θα διευκολύνει την πρόσβαση στο νησί, απελευθερώνοντας τη διέλευση τόσο από τη στεριά όσο και στον θαλάσσιο δίαυλο, ενώ παράλληλα θα απαλλάξει το κέντρο της πόλης της Λευκάδας από την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Ήδη έχει ξεκινήσει το στάδιο εκπόνησης μελετών, οι οποίες θα κοστίσουν συνολικά 1,4 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση της υποθαλάσσιας ζεύξης ως έργου προτεραιότητας για την κυβέρνηση σφραγίστηκε και από τη σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις 19/7/2022 από την Πρέβεζα.
5. Ο αγωγός ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου Πρεβέζης, ένα από τα πιο σημαντικά έργα που θα γίνουν, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 145 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή αγωγού συνολικού μήκους 88 χλμ. καθώς και επιμέρους τοπικό δίκτυο εντός της Λευκάδας. Πρόκειται για ένα έργο που θα δώσει βιώσιμη και οριστική λύση στο πρόβλημα υδροδότησης της Λευκάδας. Σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.
6. Η μαρίνα στο Βλυχό της Λευκάδας που εντάχθηκε στις στρατηγικές επενδύσεις και θα προχωρήσει με διαδικασίες fast track. Μια επένδυση που περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, τα οποία περιλαμβάνουν 800 θέσεις ελλιμενισμού και όλες τις χερσαίες εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της μαρίνας, καθώς και ξενοδοχείο, υποδομές εστίασης, αναψυχής και περιπάτου και που θα ενισχύσουν τη θέση της Λευκάδας ως το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφη αναψυχής στο Ιόνιο. Άμεσα θα ξεκινήσει η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και το πρώτο στάδιο χωροθέτησης της μαρίνας, το οποίο θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος ώστε να προχωρήσει η διαγωνιστική διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση της μαρίνας στο Βλυχό, η Λευκάδα θα διαθέτει συνολικά περισσότερες από 2.000 θέσεις ελλιμενισμού.
7. Η αναβάθμιση του οδικού δικτύου του νησιού. Ήδη εγκρίθηκε από το υπουργείο Υποδομών η χρηματοδότηση και ξεκινά η υλοποίηση του έργου της Περιφερειακής Οδού της πόλης της Λευκάδας από τον δήμο, προϋπολογισμού 3.674.800 ευρώ. Επιπλέον, τα τρία τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί πάνω από 2 εκατ. ευρώ για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου στο νησί, ενώ έχουν γίνει παρεμβάσεις και από την πλευρά της Περιφέρειας, από την οποία στο μέλλον θα διατεθούν επιπλέον 6,7 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Επεμβάσεων Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας. ΟΛΑ αυτά τα έργα αποτέλεσαν προϊόν σχεδιασμού, και μάλιστα με βάθος δεκαετίας, διεκδίκησης, συνεχούς αγώνα από την πλευρά μας, αλλά και έκφραση της βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσουν και να πάρουν τον δρόμο της υλοποίησης. Και βεβαίως, σχεδιάζονται και άλλα: το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας, το νέο Αστυνομικό Μέγαρο, αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου σε οικισμούς, τουριστικούς και μη, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ επομένως για υποδομές που βοηθούν την αύξηση του τουρισμού, όμως δεν απευθύνονται μόνο, ούτε κυρίως στους επισκέπτες. Αντιθέτως, ωφελούμενοι είναι οι ίδιοι οι πολίτες, είτε άμεσα ως χρήστες των υποδομών, είτε έμμεσα, αποκομίζοντας τα οφέλη της ανάπτυξης. Η Λευκάδα μπορεί να σχεδιάζει την επόμενη μέρα, με την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση που της δίνουν οι νέες υποδομές, για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία.