Skip to main content

Ρεκόρ στην αισχροκέρδεια του ρεύματος

Τoυ Γιώργου Καββαθά
Πρόεδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ)

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, προκαλώντας αλλεπάλληλα σοκ στην αγορά. Πρόκειται για αυξήσεις που είναι αδικαιολόγητες και δεν προκύπτουν από καμία αύξηση του πραγματικού κόστους. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί για παράδειγμα η αύξηση του κόστους κατά 14,24% την Τρίτη 23 Αυγούστου που ώθησε τη μέση τιμή της μεγαβατώρας στα 616,38 ευρώ, έπειτα από μια εξίσου αδικαιολόγητη όσο και φρενήρη άνοδο κατά 42,84% την προηγούμενη Δευτέρα 22 Αυγούστου που είχε οδηγήσει τη μεγαβατώρα στα 539,54 ευρώ, από «μόλις» 377,72 ευρώ στις 21 Αυγούστου;

Το ρεκόρ στην αισχροκέρδεια του ρεύματος αποδεικνύει ότι το περίφημο πλαφόν στις τιμές παραγωγού είναι μια υπόσχεση κενή περιεχομένου!

Η πρόσφατη άνοδος της τιμής του ρεύματος στο χρηματιστήριο Ενέργειας Αθηνών ακολούθησε μια εντελώς αναπάντεχη άνοδος της τιμής του ρεύματος εκ μέρους των παρόχων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι ανακοινώσεις ωστόσο των πωλητών εμπεριείχαν και μια ακόμη έκπληξη καθώς τον χορό των ανατιμήσεων αυτή τη φορά έσυρε η ΔΕΗ, που αύξησε το τιμολόγιό της κατά 62% σε σχέση με τον Αύγουστο, φθάνοντας έτσι η κιλοβατώρα στο 0,788 ευρώ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και στο 0,800 ευρώ για μεγαλύτερη κατανάλωση…

Τα πρωτεία της ΔΕΗ στην επίθεση που δέχονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά δικαιώνει τη ΓΣΕΒΕΕ που συμμετείχε το 2021 στην προσπάθεια που κατέβαλε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να γίνει σεβαστό το γράμμα «Δ» στην ονομασία της επιχείρησης. Δηλαδή, η ΔΕΗ, που εξακολουθεί να διατηρεί τη μερίδα του λέοντος στο σύνολο των καταναλωτών, να λειτουργεί με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, εξυπηρετώντας την κοινωνία κι όχι με κριτήριο τα ιδιωτικά κέρδη.

Γι’ αυτό τον λόγο να μην ιδιωτικοποιηθεί και να παραμείνει δημόσια, πρότεινε η ΓΣΕΒΕΕ, εκφράζοντας τον επιχειρηματικό κόσμο που προκρίνει χαμηλές και εγγυημένες τιμές ρεύματος, όπως συμβαίνει με κάθε άλλη πρώτη ή ενδιάμεση ύλη! ΤΑ ΜΈΤΡΑ ανακούφισης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αξίας 1,9 δισ. ευρώ, θα απαλύνουν μέρος των επιπτώσεων από την αύξηση του ρεύματος. Βάσει των ανακοινώσεων του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα στις 23 Αυγούστου, οι επιδοτήσεις θα απορροφήσουν το 94% της αύξησης στα (περίπου 6 εκατ.) οικιακά τιμολόγια οδηγώντας την τιμή της μεγαβατώρας στα 639 ευρώ.

Ωστόσο, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το κράτος αποδεικνύεται λιγότερο γενναιόδωρο: Η επιδότηση για τον μήνα Σεπτέμβριο ορίζεται στα 604 ευρώ ανά μεγαβατώρα και θα απορροφήσει το 89% της αύξησης. Το μέτρο που αφορά παροχές με ισχύ έως 35 kVA θα ευνοήσει 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων, όπου συμπεριλαμβάνονται εστιατόρια, κομμωτήρια, αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, κ.λπ. Για εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ άνω των 35 kVA, η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα παραπάνω μέτρα δεν «γυρίζουν» το κόστος του ηλεκτρικού ούτε καν εκεί που βρισκόταν τον Αύγουστο του 2022. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ακόμη και με το ίδιο κόστος παρεμβάσεων, θα μπορούσε να είχε παρέμβει πιο αποτελεσματικά στην κρίση εάν διαφοροποιούσε τις παροχές, στηρίζοντας περισσότερο γενναιόδωρα τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις συναρτήσει των εσόδων τους, του αριθμού απασχολουμένων και της κατανάλωσής τους. Όσο η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει να αποζημιώσει τις πολύ μικρές και μικρές με όλο το κόστος της αύξησης του ρεύματος, τότε οι ανατιμήσεις στην ενέργεια θα μετατρέπονται σε χαριστική βολή για την ελληνική επιχειρηματικότητα.