Της Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου,
περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων
Η ΦΕΤΙΝΗ τουριστική περίοδος ξεκίνησε με μεγάλη αισιοδοξία μετά τη δύσκολη διετία της πανδημίας και εξελίσσεται δυναμικά γεννώντας μεγάλες προοπτικές. Βέβαια, η έντονη επισκεψιμότητα, την οποία για ένα ακόμα καλοκαίρι γνωρίζουν τα Ιόνια Νησιά, δημιουργεί και υψηλές προσδοκίες, οπότε οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των επισκεπτών μας.
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ οι αεροπορικές αφίξεις στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου του Ακτίου) εμφανίζουν έως σήμερα αύξηση σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 αντίστοιχα της τάξεως του 4,3%, ήτοι περίπου 50.000 περισσότεροι επισκέπτες.
ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι βασικές υποδομές στα νησιά μας, η υγειονομική προστασία, η ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ένας επισκέπτης σε μια τουριστική περιοχή αποτελούν σημεία αναφοράς για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και προσδίδουν προστιθέμενη αξία στο τουριστικό brand name, τόσο του κάθε νησιού μας ξεχωριστά όσο και συνολικά της Περιφέρειάς μας.
ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε μια κρίσιμη εποχή από πολλές απόψεις, καθώς βλέπουμε ότι πέρα από την πανδημία, η οποία φυσικά ακόμα δεν έχει τελειώσει, είμαστε αναγκασμένοι να προσαρμοζόμαστε και στα νέα δεδομένα, όπως η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και το κλίμα αβεβαιότητας λόγω της συνεχιζόμενης ρωσο-ουκρανικής διένεξης και των επιπτώσεών της στην Ευρώπη.
ΚΙ ΑΥΤΟ είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματά μας, η χρονική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου από πέντε ή έξι μήνες που είναι σήμερα στους οκτώ και σε κάποιους προορισμούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά και η θεματική διεύρυνση, καθώς η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί έναν σύγχρονο τουριστικό προορισμό, με ποικιλομορφία νησιών, που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη ανεπανάληπτες εμπειρίες υψηλής γαστρονομίας, yachting, πλούσιου πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού, αγροτουρισμού κ.ο.κ.
ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ευτυχώς αισιόδοξα μηνύματα από έγκριτους οικονομολόγους και αναλυτές της τουριστικής αγοράς ότι προϊόντος του χρόνου θα δημιουργηθεί αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων και κατ’ επέκταση θα υπάρξει εκ νέου ώθηση στην τουριστική αγορά και προετοιμαζόμαστε γι’ αυτή τη θετική προοπτική.
Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΜΑΣ, η οποία έχει ήδη ορατά αποτελέσματα έργων και προγραμματισμών, αφορά τη βελτίωση και την ανάπτυξη βασικών υποδομών -δημόσιων και ιδιωτικών- στα νησιά μας, όπως το οδικό δίκτυο, η διαχείριση αποβλήτων, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, οι μαρίνες και τα τουριστικά μας καταφύγια, η ενεργειακή αναβάθμιση. Παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος πέφτει στη διασύνδεση των νησιών μας με την προοπτική της δημιουργίας του Δικτύου Υδατοδρομίων από τη νέα χρονιά αλλά και των ακτοπλοϊκών συνδέσεων.
Η ΨΗΦΙΑΚΗ αναβάθμιση και ο μετασχηματισμός, τόσο στη λειτουργία της Περιφέρειας όσο και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, αποτελούν προτεραιότητά μας και προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, προχωρούμε στη δημιουργία σύγχρονης Διαδικτυακής Τουριστικής Πύλης για τα Ιόνια Νησιά, στην οποία ο επισκέπτης θα έχει πλήρη εικόνα για όλα τα είδη θεματικού τουρισμού που μπορεί να βρει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μέσω συστημάτων έξυπνης διαχείρισης πληροφοριών κ.ά.
ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κινούμαστε διαρκώς στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και της αναβάθμισης της τουριστικής μας ταυτότητας, με συνεχή εξωστρέφεια, τουριστικές εκθέσεις, νέες αγορές, όπως ήταν για παράδειγμα η διπλή παρουσία μας για πρώτη φορά στο Ντουμπάι και ευρύτερα τις χώρες του Κόλπου. Το κεντρικό μας μήνυμα για την πορεία των Ιονίων Νήσων έως το 2030 είναι «Ενίσχυση της προσφερόμενης τουριστικής εμπειρίας – Διατήρηση της αυθεντικότητας των νησιών μας με βιώσιμο & αειφόρο προσανατολισμό» και προετοιμαζόμαστε σταθερά με υψηλούς και καλά προετοιμασμένους στόχους ανάλογα με τις δυνατότητες που παρουσιάζονται σε ειδικές μελέτες. Με το βλέμμα στραμμένο στο 2030, σε περίοπτη θέση βρίσκονται η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών (500.000 περισσότεροι επισκέπτες ανά έτος στο σύνολο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων), η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου (πριν και μετά τους καλοκαιρινούς μήνες), η αύξηση της μέσης δαπάνης ανά επισκέπτη μεγαλύτερη του 10%, που θα οδηγήσουν καταληκτικά στην αύξηση των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών κατά 17% και των εισπράξεων κατά 27% (πάνω από μισό δισ. € ανά έτος).